Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem indul újra a Fideszt és a Jobbikot is megjárt debreceni képviselő

| 2019. 08. 25. | 12:00:00
Ágoston Tibor a Cívishírnek arról is beszélt, mi a különbség Kósa Lajos és Papp László között 
Nem indul újra a Fideszt és a Jobbikot is megjárt debreceni képviselő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem indul az októberi helyhatósági választáson Ágoston Tibor, így a többséghez képest mozgalmas politikai pályafutással rendelkező független képviselő két ciklus után távozik a közgyűlésből.

Ágoston Tibor neve azután vált ismertté Debrecenben, hogy az „őszödi beszédként” elhíresült Gyurcsány-szónoklat után tüntetéssorozat kezdődött a megyeszékhelyen a miniszterelnök lemondása érdekében. A demonstrálók a főtéren, mintegy 1500 napon át szólaltak fel a szocialista kormányzás ellen (innen kapták a „Kossuth téri tüntetők” elnevezést), ennek a megmozdulásnak volt a vezéralakja – Fidesz-tagként – Ágoston Tibor. Ugyanakkor éppen a tüntetéssorozat miatt romlott meg a viszonya a jelenlegi kormánypárttal, és lett belőle 2010-re jobbikos polgármesterjelölt. Kósa Lajost ugyan nem tudta megszorítani, de képviselőként ekkor került a közgyűlésbe.

A magát nemzeti radikálisként meghatározó politikus már első ciklusában az egyik legtöbbet felszólaló képviselő volt, de ehhez az időszakhoz kötődik egy holokauszttagadó megnyilvánulása is (nem a közgyűlésben, hanem katonai emlékműnél), amiért 2016-ban 750 ezer forint pénzbünetésre ítélte a bíróság. Az erős megfogalmazásokat kedvelő Ágoston 2017 végén a Jobbikkal is szakított, miután a párt felelősségre vonta volna egy rasszistának minősített kijelentése miatt (ez viszont a közgyűlésben hangzott el). Azóta függetlenként szerepelt, ugyanakkor a Mi Hazánk Mozgalom megszületése után egy ideig úgy tűnt, az ő színeikben politizál tovább.

– Derült égből villámcsapásként hatott, hogy nem leszek képviselő. Néhány hónappal ezelőtt Debrecenben is megalakult a Mi Hazánk Mozgalom alapszervezete, engem korábban Novák Előd alelnök kért fel belépésre. Utóbb azonban a párt helyi vezetője úgy döntött, senkit nem kíván a csapatában tudni azok közül, akik úgymond benne voltak a helyi jobbikos belharcokban. Minderről magam csak közvetve értesültem… Harcolni és meghurcolni nem ugyanaz, márpedig engem azért hurcoltak meg, mert tettem a dolgomat, védelmeztem azt, amit én a Jobbik ügyének véltem – mondta a Cívishírnek a kívül maradás okáról, hozzátéve: ha annak idején tudta volna, hogy a Jobbik olyan irányba tolódik, mint ma ez „rosszabbik”, soha egy kapavágást sem tesz a szervezetért.

[Beillesztett cikk: Ágoston Tibor nem a Jobbik tagja többé!]

Mint mondta, függetlenként nem látja értelmét az indulásnak. – Az Epreskertben nagyon szeretnek, és azt Szabó Gyula is elismerte, hogy ott én voltam az egyedüli, aki képes volt megszorítani (Szabó a rendszerváltozás óta folyamatosan a körzet egyéniben megválasztott képviselője, már hosszú-hosszú ideje a Fidesz politikusa). Azonban a körzethez tartozó más városrészekben sokkal alacsonyabb a támogatottságom. Vagyis csak listás helyről lenne esélyem mandátumot nyerni – utalt arra, hogy mivel nincs rajta a Mi Hazánk Mozgalom listáján, így reménye sem lehet a szükséges szavazatok összegyűjtésére. 

– Ha bizonyos dolgokat másként is csinálnék, azért a nagypolitikához képest ma Debrecenben jól, azaz nagyon feszesen, nagyon következetesen, korrekt módon mennek a dolgok. Amikor olyan komoly fejlesztéseken megy át a város, mint manapság, függetlenként nehéz beleszólni az ügyekbe – méltatta a Papp László-féle politikát. Kérdésünkre, hogy milyen különbséget lát a mostani és az ő első ciklusa között (akkor Kósa Lajos vezette a várost), úgy felelt, „totálisan más időszak volt”.

– Kósa Lajosnál nem történhetett meg, hogy levesz egy közgyűlési előterjesztést azért, hogy egy ellenzéki felvetést beépíthessenek. Ő soha nem tett volna olyan gesztust, hogy egy-egy kényes kérdésben összehívja az ellenzéket és nyíltan tájékoztatja a képviselőket bizonyos kérdésekről. Nem, ez elképzelhetetlen volt, a viták során Kósa a sárba tiport mindenkit. Előfordult, hogy a társaságomban lévő emberrel kezet fogott, engem meg majdnem fellökött. Ez meg is határozta a stílusát. Hozzáteszem, ő is változik, nemrég találkoztunk és előre köszönt – említette. 

Ami fájó, hogy éppen azok rúgtak belém, akiket a legjobban szolgáltam. Ezzel együtt nem vagyok sértődött, Kossuth téri tüntetőként érkeztem a debreceni közgyűlésbe, erre emlékeztetve a nyilvánosságot is fogom befejezni – fűzte hozzá Ágoston Tibor, aki egyébként egy helyi cég, a DH Szerviz munkatársaként dolgozik.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fenyegetőzés miatt mehet börtönbe a hajdú-bihari nagypapa
Fenyegetőzés miatt mehet börtönbe a hajdú-bihari nagypapa
Megpróbálta visszaszerezni unokája kerékpárját.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Harminc éve csatlakozott a mentőszolgálathoz.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!