Hirdetés

Hirdetés

Varga Zoltán is elindul a debreceni polgármesteri székért

Cívishír

2019.07.16. 16:49

Varga Zoltán is elindul a debreceni polgármesteri székért
Káposznyák István (Szolidaritás), Varga Zoltán (DK), Madarasi István (MSZP) és Dede Tamás (Párbeszéd) (Fotók: Cívishír)

A DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás közös jelöltjeként.

Hirdetés

Hirdetés

Választási együttműködést kötött Debrecenben a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szoclialista Párt, a Párbeszéd és a Szolidaritás Mozgalom – jelentették be a szervezetek képviselői július 16-án.

Mint elhangzott, közös jelöltjeik lesznek a választási körzetekben, közös listát állítanak, közös kampányt folytatnak. Közös a polgármesterjelöltük is, Varga Zoltán (DK). A politikus a sajtótájékoztatón a szélesebb ellenzéki összefogás érdekében felajánlotta, hogy tartsanak előválasztást a polgármesterjelölt személyéről.

Kiderült, a választási együttműködés során a 23 körzetben a DK 12, az MSZP 7, a Párbeszéd és a Szolidaritás 2-2 jelöltet állítana.

Varga Zoltán  szerint a fent említett négyes együttműködés „erős, ideológiai alapokon nyugvó, őszinte, egymás elfogadására és tiszteletére épül”, amit ő „a debreceni demokraták szövetségének tart”. Céljuk „a NER autokratikus világának a lebontása”.

Vallják, ahhoz hogy Debrecen „fenntartható, környezettudatos, szociálisan érzékeny, 21. századi nagyváros, az EU meghatározó régióköpontja lehessen, nem gázszerelő kisiparos strómanok, 83 éves, csodálatos módon, hirtelen meggazdagodó mamák és nem is közpénzen épített, működtetett fideszes zárt, elit iskolák kellenek”. – Megvédenénk az egyének és a közösségek jogait, érdekeit, biztosítanánk a kulturális, vallási és civil sokszínűség feltételeit – mondta.

Káposznyák István, a Szolidaritás helyi vezetője egyebek mellett „az emberre figyelő, szociális, gondoskodó önkormányzat megvalósítását” nevezte meg célként. 

Dede Tamás (Párbeszéd) szerint „a Fidesznek két nagy ellensége van, a demokrácia és a fák”, Debrecenben tömeges faültetést és közösségi kertek létrehozását szorgalmazná lakászigetelési, fűtéskorszerűstési programok elindítása, valamint elektromos buszok beszerzése mellett.

Az MSZP egyetlen debreceni önkormányzati képviselője, Madarasi István a sajtótájékoztatón azt mondta, „egyes pártok nem a jelenlegi városvezetést és hatalmat tekintik politikai ellenfelüknek, hanem azt a baloldalt, amellyel együttműködve lehetett volna esély a választáson.” Ezzel a Jobbik, az LMP és a Momentum együttműködésére célzott.
Kijelenthető-e, hogy a széleskörű debreceni ellenzéki választási együttműködés a Jobbik és a DK rivalizálása miatt hiúsul meg? – kérdeztük. Varga Zoltán (képünkön) úgy nyilatkozott, a Jobbikkal nem is sikerült eljutni addig a pontig, hogy az őszi választások esetében konkrétumokról beszéljenek, mert ebben a másik párt „nem volt pertner”. Közlése alapján a Jobbik csak a négy fal között volt hajlandó tárgyalni a baloldaliakkal, de közös rendezvények, sajtótájékoztatók szóba sem kerülhettek, ami Varga Zoltán nonszensznek nevezett. A Jobbik szándéka a tárgyalásokkal csak az idúhúzás volt – fogalmazott.

Varga Zoltán 2014-ben 13,03 százalékkal harmadik lett 

Az öt évvel ezelőtti debreceni polgármester-választást Papp László (Fidesz-KDNP) 56,41 százalékkal nyerte. Viszonylag szoros verseny alakult ki a második helyért, amelyet végül Kőszeghy Ábel szerzett meg Varga Zoltán előtt (előbbi 15,46, utóbbi 13,03 százalékon zárt). Akkor az MSZP-s Madarasi István 7,08 százalékot szerzett.
Kósa Márta a Civil Fórum színeiben 4,37 százalékot, Dobrossy István a DISZ jelöltjeként 2,8, Varga Imre munkáspártiként 0,86 százakot ért el.

RaL

MSZPválasztásDebrecenDKPárbeszédSzolidaritás

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.