Hirdetés

Hirdetés

Megvan Papp László egyik ellenfele Debrecenben

Cívishír

2019.07.09. 11:01

Megvan Papp László egyik ellenfele Debrecenben
A mikrofonnál Kőszeghy Ábel, mögötte (balról) Jármi Péter, az LMP megyei elnöke és Mándi László, a Momentum debreceni elnöke (Fotó: Fogarasi Renáta, Cívishír)

A Jobbik frakcióvezetője polgármesterjelölt lesz.

Hirdetés

Hirdetés

Kőszeghy Ábel lesz a Jobbik, az LMP és a Momentum debreceni polgármesterjelöltje az októberi önkormányzati választásokon – jelentették be július 9-én a pártok képviselői. Kőszeghy jobbikosként 9 éve dolgozik képviselőként a helyi közgyűlésben, hosszabb ideje pártja frakcióvezetője, továbbá a közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke.

A három párt választási együttműködéséről itt írtunk korábban. Jelenleg civil szervezetekkel folytatnak tárgyalásokat a programról; a DK szinte biztosan nem lesz benne a szövetségben, s az MSZP kapcsán sem hangzott el semmi érdemi. A közös lista részletei kidolgozás alatt állnak.

Kőszeghy Ábel a sajtótájékoztatón négy témát is megjelölt, bár a választási program még készül, a befejezését pedig a kampány kezdetére ígérik (ez agusztus közepe, vége lehet).

– A kertségekben több tízezer ember él, akik bár debreceni lakosok, másodrendű polgárai a városnak. Továbbra is szeretném elérni a kertségi telkek beépíthetőségének átminősítését. A kérdésnek külön aktualitást ad a közelmúltban bevezetett falusi csok, ami ugyan nagyszerű kezdeményezés, de a magas debreceni ingatlanárak miatt sokan kiköltöznek a környező, sokkal olcsóbb kistelepülésekre. Bár a polgármester arról beszél, hogy a cél negyedmilliós várossá tenni Debrecent, a lakosságszám a valóságban immár 200 ezer fő alá csökkent. Ennek a következménye egyébként, hogy míg 2014-ben 24 önkormányzati választókerület volt a városban, most csak 23. A megoldás az lenne, hogy a beépíthetőség arányának növelésével a kertségekben is lehessen családi házakat építeni. A városvezetés azt ígérte, ütemesen beépíthetővé teszik majd ezeket a területeket, de ennek egyelőre nem látjuk a jelét. Leszámítva, hogy évi néhány utcán aszfaltoznak, csatornáznak – mondta a polgármesterjelölt.

Kőszeghy Ábel megemlítette azt is, hogy „viszonylag kevés pénzből” rendbe lehetne hozni rossz állapotú önkormányzati lakásokat, amelyeket aztán fiatal házasoknak adnának ki alacsony bérleti díjért. Mellette új bérlakásokat építenének önkormányzati, állami, európai uniós forrásból elsősorban fiatal gyermekes, gyermeket váró pároknak.

A DK és az MSZP a jelenlegi állás szerint kimarad az együttműködésből

Kőszeghy Ábel a belvárosi zöldterületek arányával is elégedetlen. Mint megjegyezte, az utcafelújítások során inkább térköveznek, mint parkokat alakítanának ki (az Ady parkot, a Csapó utcát és a Kossuth teret említette), ezen szintén változtatnának. Miként a közlekedési helyzeten is („csúcsidőben lehetetlen megmozdulni”), mert az szerinte „tarthatatlan és az egyirányúsítás sem vált be”. Hozzátette: „érdekes téma” a bedőlt főpályaudvar-projekt, ő úgy látja, a rendelkezésre álló 20 milliárd forintnak elegendőnek kellett volna lennie a beruházásra.

2014-ben Kőszeghy 15 százalékot szerzett

Az öt évvel ezelőtti debreceni polgármester-választást Papp László (Fidesz-KDNP) 56,41 százalékkal nyerte. Viszonylag szoros verseny alakult ki a második helyért, amelyet végül Kőszeghy Ábel szerzett meg Varga Zoltán előtt (előbbi 15,46, utóbbi 13,03 százalékon zárt). Akkor az MSZP-s Madarasi István 7,08 százalékot szerzett.
Kósa Márta a Civil Fórum színeiben 4,37 százalékot, Dobrossy István a DISZ jelöltjeként 2,8, Varga Imre munkáspártiként 0,86 százakot ért el.

RaL

Galéria

LMPválasztásJobbikMomentumKőszeghy Ábel

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.