Hirdetés

Továbbra is sokan csalnak a debrecenivel, és megetetik velünk...

2019.07.18. 14:11

Továbbra is sokan csalnak a debrecenivel, és megetetik velünk...
(Fotó: illusztráció, Cívishír)

A hatóság húsz terméket vizsgált meg. Sorrendet is felállítottak.

Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rövid Youtube-videóban is összefoglalja, hogy milyen minőségűek és mit tartalmaznak a hazai üzletláncok által forgalmazott debreceni pároskolbászok.

Összesen 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztek a szakemberek, akik megvizsgálták a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, továbbá megmérték fehérje-, víz-, zsír-, nátrium-klorid- és kalciumtartalmukat. Elemezték azt is, hogy mennyi bennük az MSM (csontokról mechanikusan lefejtett hús), valamint – az élelmiszer-hamisítás gyanújának kizárása érdekében – az idegen fajfehérje.

A teszt során az is kiderült, hogy nem minden csemege debreceni nevezheti magát csemege debreceninek. Több húskészítmény esetében megállapították ugyanis a szakemberek, hogy azok nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv „csemege debrecenire” vonatkozó speciális előírásainak. Az érintett gyártókat a hatóság kötelezte, hogy vagy változtassanak a receptúrán vagy módosítsák a készítmények elnevezését. 

A 20 húskészítmény közül a szakemberek 17 esetben találtak problémát.

A hibák között említhető például, hogy a tápértékjelölést nem táblázatos formában tüntették fel, bizonyos összetevők lemaradtak vagy indokolatlanul szerepeltek a csomagoláson. Az érintett vállalkozókat a hivatal figyelmeztetésben részesítette és kötelezte a hibák javítására.

A kedveltségi teszten szakértő, laikus, valamint a gyártói és a kereskedelmi oldalt egyaránt képviselő kóstolók vizsgálták vak kóstolásos módszerrel a debreceniket. Az értékelés a termékkörre jellemző 6 szempont – alak-méret, burkolat, állomány-metszéslap, szín, illat és íz– szerint történt.

Végeredményben a 14 nem csípős debreceni közül első helyen a Dárdás Csemege Debreceni végzett. Második lett a Tesco Csemege Debreceni, míg harmadikként a Zimbo Csemege Debrecenizárt. A 4 „versenyben maradt” csípős debreceni közül a dobogó első fokára a Spar Csípős Debreceni, a másodikra a Pick Csípős Debreceni, míg a harmadikra az Aro Csípős sertés debreceni „állhatott”.

 

élelmiszerNébihdebreceni páros

Szóljon hozzá!

Hirdetés