Hirdetés

Tizenkét tanács nem csak megrögzött fesztiválozóknak

Cívishír

2019.07.10. 14:35

Tizenkét tanács nem csak megrögzött fesztiválozóknak
A tavalyi Campus Fesztiválon volt tömeg…

Azért a gumicsizmában nem vagyunk biztosak.

Hirdetés

A katasztrófavédelem hatósági szakemberei nemcsak ellenőrzik a rendezvényeket, hanem a tervezési szakaszba is bekapcsolódnak a legnagyobb biztonság érdekében. Idén már 126 fesztivált ellenőriztek, kisebb hiányosságok feltárásán túl általánosságban elmondható, hogy a rendezők ügyelnek a résztvevők biztonságára – közölte július 10-én Mukics Dániel tűzoltó őrnagy.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a fesztiválozók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt, amihez sötétben is látható táblákon és kivetítőkön jelzett menekülő útvonalakra van szükség. A 20 ezer négyzetméternél nagyobb területen vagy 10 ezernél több látogatót fogadó rendezvényeken kétméteres, jól látható kivetítőkön mutatják be, mit kell tenni veszély esetén.

Néhány egyszerű szabály betartásával mindenki biztonságban szórakozhat:

 1. Sátrat csak a kijelölt helyen szabad felállítani, felette és a közelében ne legyenek instabil tárgyak, veszélyes fák.
 2. A sátrat merevítőkkel, cövekekkel szükséges megfelelően rögzíteni a szél ellen.
 3. Tömegben esernyőt használni balesetveszélyes, azért jobb az esőkabát. A katasztrófavédelem gumicsizmát is javasol, ha valaki több napot tölt egy fesztiválon. Azért táncolni nem olyan könnyű benne, bár biztosan nagyon jól néz ki… – a szerk.
 4. A tolakodástól a tömeg nem fog eloszlani. Baj esetén nem szabad pánikba esni és másokon átgázolva menekülni. Helyette ajánlott a biztonsági személyzet utasításait követni. A helyszínt a menekülési útvonalakon lehet a leggyorsabban és legbiztonságosabban elhagyni. Közben figyeljünk egymásra!
 5. Senki ne meneküljön vihar idején fa alá! Ott nemcsak a villámcsapás jelent veszélyt, hanem a szél kicsavarhatja a fát is, vagy ágak törhetnek le.
 6. A színpad közelébe sem tanácsos menekülni. A színpadokon ugyan van villámhárító, de erős szél estén balesetveszélyes lehet a felépített technika.
 7. Ne haladj az áramló tömeggel szemben! A tömeget a széleken kiválva lehet a legegyszerűbben elhagyni.
 8. A telefon nem csak arra jó, hogy a közösségi oldalakon posztoljunk – baj esetén hívjunk segítséget a 112-őn!
 9. Csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad tüzet gyújtani, ott is csak akkor, ha ezt nem tiltja a fesztivál házirendje. Grillezés, sütögetés helyett válasszuk az étkezdéket. 
 10. A fesztivál területén található erdőkben, mezőgazdasági táblákon és azok 20 méteres környezetében ne gyújtsunk rá és ne rakjunk tüzet!
 11. Üveghulladékot ne dobjunk el a szabadban, mert a nap sugarait összegyűjtve, nagyítóként tüzet okozhat!
 12. Ne dobjunk el égő csikket!
fesztiválkatasztrófavédelemtanácsszabály

Szóljon hozzá!

Hirdetés