Hirdetés

Erőszakos leszámolás egy hajvágásért a hadházi iskolában

2019.04.15. 15:47

Erőszakos leszámolás egy hajvágásért a hadházi iskolában
(Fotó: illusztráció)

Súlyosbító körülmény volt a személy elleni erőszakos jellegű bűncselekmények gyakorisága.

Hirdetés

Hirdetés

A Debreceni Járásbíróság 2019. április 15-én hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akiknek nem tetszett testvérük megnyírt haja, amit az iskolába berontva kértek számon a „fodrászon”, azaz a kiskorú sértetten.

Nem tetszet a hajnyírás

Az ítéleti tényállás szerint 2018. május 29-én a sértett hajvágó géppel megnyírta egy kiskorú ismerőse haját. A frizura nem tetszett a kiskorú 19 éves testvérének, az I. r. vádlottnak, aki felháborodásának hangot is adott. A kiskorú testvérei az I. r. és a II. r. 17 éves vádlott másnap 8 óra körül bementek a hajdúhadházi általános iskolába, majd matematika óra közben, az osztályterembe berontva kérdőre vonták a sértettet a testvérük hajának megnyírása miatt. Az órát tartó tanár rászólt a két vádlottra és kiküldte őket a teremből, azonban az I. r. vádlott odalépett a kiskorú sértetthez, akit megöléssel fenyegetett, majd ököllel többször megütött. Eközben II. r. vádlott társát figyelemmel kísérte és a bántalmazásra biztatta. A tanár ismét felszólította a vádlottakat a tanterem elhagyására, illetve megpróbálta arrébb tolni I. r. vádlottat a sértettől.

Az igazgatónőnek is nekiment

A tanterembe érkezett ekkor a testnevelő tanár és az igazgató, akik nyomatékosan felszólították a vádlottakat, hogy távozzanak az iskolából, ekkor az I. r. vádlott az igazgatóhoz lépett, akinek a felkarját két kézzel megragadta, majd eltolta, közben hangosan kiabált, mert ő szerette volna a hajnyírásból eredő konfliktust rendezni. Az I. r. és II. r. vádlottakat végül kitessékelték az iskolából és értesítették az esetről a rendőrséget. A kiskorú sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, míg az igazgatónő nem sérült meg.

Az ítélet

A bíróság az I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki testi sértés bűntett kísérletében, valamint közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében, ezért őt halmazati büntetésként 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, 2 év próbaidőre felfüggesztve. II. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a bíróság, ezért őt 1 év 6 hónapra próbára bocsátotta.

Emri Kinga bíró a büntetés kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte mindkét vádlott vonatkozásában a személy elleni erőszakos jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, továbbá azt a leszámolás jellegű cselekményt, hogy az oktatási intézménybe átgondolatlanul berontva, a tanítás rendjét megzavarva, védekezésre módot sem hagyva támadták meg a kiskorút. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte az I. r. vádlott vonatkozásában, hogy részben beismerő vallomást tett, valamint azt, hogy fiatal felnőtt, míg a II. r. vádlott vonatkozásában pedig, hogy a bűncselekményt bűnsegédként követte el.

erőszakHajdúhadháziskola

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.