Hirdetés

A Balkánról tértek vissza Debrecenbe – FOTÓK

civishir.hu

2019.04.11. 12:01

A Balkánról tértek vissza Debrecenbe – FOTÓK
Katonai visszafogadó ünnepség Debrecen Város Napján (Fotók: Cívishír)

Debrecen városának napján katonák, ünnepi közgyűlés, díjak adományozása, kiállítások színesítik a programot.

Hirdetés

Hirdetés

A debreceni székhelyű Bocskai-lövészdandár csaknem 400 katonájának visszafogadó ünnepsége zajlott április 11-én délelőtt Debrecen főterén, a város napján.

A dandár katonái 19 éve vannak jelen a magyar határtól 500 kilométerre található, függetlenségét tekintve máig vitatott jogállású Koszovóban. Az egyenruhások a NATO- parancsnokság alatt álló nemzetközi békefenntartó haderő, a Kosovo Force (KFOR) kötelékében szolgálnak. A most visszafogadott váltás alapvetően készenléti és járőrözési feladatokat hajtott végre hat hónapon át Legoza Bálint parancsnoksága alatt. Ezen túlmenően más nemzetek katonáit oktatták tömegkezelési feladatokra.

A nemrég hazaérkezett váltást Szloszjár Balázs dandárparancsnok mellett Papp László, Debrecen polgármestere is köszöntötte. Utóbbi kiemelte: a cívisváros hadtörténeti múltjára, történelmére is figyelemmel büszke a dandár katonáira, ez az üzenete annak, hogy az ünnpséget Debrecen napján rendezik. A politikus beszédében arra is kitért, hogy a katonák becsületből („képesnek lenni eldönteni, hogy mi helyes és mi nem”), bátorságból („szembenézés a problémákkal, a kihívásokkal, az ellenséggel”) és helytállásból („a kitűzött cél megvalósítása melletti kitartás”) is kiválóan vizsgáztak, „a három erény közös jellemzője, hogy katonai pályát ezek nélkül nem lehet folytatni”. A polgármester, ahogy ilyenkor szokás, a csaláttagoknak is köszönetét fejezte ki.

A városnapi programok között kora délután a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány ösztöndíjait adják át a Kölcsey Központban, majd ünnepi közgyűlés következik a díszpolgári cím, a Pro Urbe díj, a Mecénás-díj, a Sajtódíj és a Kölcsey Ferenc-ösztöndíjjal.
  • 14 órától gyermek-képzőművészeti pályázat és kiállítást nyitnak meg a Csapókerti Közösségi Házban
  • 17.30-tól a Két kezünk gyümölcse kiállítás kezdődik nagymacsi alkotók munkáiból a Nagymacsi Közösségi Házban 
  • Április 12-én 18 órától Matuz 50 címmel Matuz István Kossuth-díjas fuvolaművész jubileumi koncertjét hallgathatják meg Járvás Katalin zongoraművész, Jantyik Hanna, Inokai Zsófia, Horváth Gábor egyetemi hallgatók közreműködésével a Belvárosi Közösségi Ház Pódiumtermében

Galéria

DebrecenPapp LászlókatonaBocskai-lövészdandár

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.