Hirdetés

Hirdetés

Ezúttal sem kímélték Orbán Viktort Debrecenben – FRISSÍTETT, FOTÓK

civishir.hu

2019.01.19. 15:01

Ezúttal sem kímélték Orbán Viktort Debrecenben – FRISSÍTETT, FOTÓK
A Kossuth utcán a tüntetők (Fotók: Ratalics László, Cívishír)

Újabb tüntetés zajlott a városban és a megye útjain január 19-én.

Hirdetés

Hirdetés

Körülbelül 300 ember részvételével zajlott az a debreceni ellenzéki megmozdulás, mely során az Orbán Viktor miniszterelnök „eltakarodását” skandálók több belvárosi utcán vonultak végig rendőri biztosítás mellett.

BÚÉK 2019 – szokatlan járókelők a Batthyány  utcán

A demonstrálók egyebek mellett „Tisztességes béreket!”, „Lapáton a Fidesz”, „Tolvaj Matolcsy” táblákkal, molinókkal fejezték nemtetszésüket; a tüntetők az Ady parkban gyülekeztek, beszédek ott nem hangoztak el.

Mándi László (Momentum) és Rutz Tamás (Mi vagyunk Debrecen Facebook-csoport) visszatérő szereplői a debreceni tüntetéseknek

Az ellenzéki cél a decemberi debreceni akcióhoz képest, amelyről a Cívishír is beszámolt, nem változott, a követelések a „rabszolgatörvény” visszavonását, a rendőri túlórák csökkentését, a bíróságok és a közmédia függetlenségét és az Európai Ügyészséget érintik. 

A színház mögött, az Ady parkban várakoztak a 13.30-as indulásra

A belvárosi demonstrációban a parlamenti pártok közül az LMP, a DK, a Jobbik, a Párbeszéd, míg az országgyűlésen kívüliek közül a Momentum vett részt, illetve a Mi vagyunk Debrecen Facebook-csoport.

A Jobbik nyíradonyi hívei is jelen voltak

Az MSZP a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel és ellenzéki pártokkal közösen a megye több útján tart forgalomlassító félpályás útlezárást.

A tüntetők a Debrecen Televízió Petőfi téri épületéhez mentek, ahol egyesek „Gyertek ki, seggnyalók!” felkiáltással fejezték ki ellenszenvüket. 

Szabó Bence (Momentum) arról beszélt, hogy a magyar történelmben időről-időre „vannak olyan hősök nélküli korszakok, amikor előkerülnek a Viktorhoz és a Fideszhez hasonló személyek, csoportok, hogy kizsákmányolják az országot”. – De mi itt vagyunk és nem hagyjuk. Ezekben az időkben a népnek át kell vennie a hősök szerepét és meg kell védenie magát. Sok kritikát kaptam, hogy miért tüntetek a „rabszolgatörvény” ellen, hiszen „csak egy kölyök vagyok, aki egy percet se dolgozott az életében”. Erről csak annyit, hogy öt éve dolgozom. A „rabszolgatörvény” csak az utolsó csepp a pohárban, a kormány továbbra sem foglalkozik azzal, hogy mit akar a nép – jelentette ki, hozzátéve, a kormányt a hazug propaganda tartja hatalmon. Szabó Bence számon kérte Kósa Lajost és Papp Lászlót, amiért „nem állnak ki a debreceniek kizsákmányolása” ellen.

Rutz Tamás (Mi vagyunk Debrecen) szerint „Mészáros Lőrinc ezekben a percekben alatt annyi pénzt keres, mint a demonstrálók fél év alatt összesen, ami undorító”. – Az utóbbi hetekben számos felszólalónkat próbáltak megalázni a interneten arctalanul. Nem az a bátor, aki névtelenül hőzöng, hanem aki kiáll az értékei mellett – tett hozzá.

Momentumosok , így Szabó Bence (sárga mellényben), mellette Murguly Mátyás (LMP)

Murguly Mátyás (LMP) undorítónak nevezte, hogy „a Munka törvénykönyve megköti a munkavállaló kezét és beköti a száját”. Ma a vonatkozó törvény miatt – hangsúlyozta –„a sztrájk polgári engedetlenségnek minősül”.

Szóba került a debreceni intermodális központ is, amelyről Rutz Tamás kijelentette, „nem értjük, merre vannak a pénzek és pontosan miért nem készül el”. 

RaL

Galéria

Orbán ViktorDebrecentüntetésellenzék

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.