Súlyos tévedés az, hogy Debrecen Türkmenisztán

2018.09.03. 13:30

Súlyos tévedés az, hogy Debrecen Türkmenisztán
(Fotó: DK)

Totális az ellentét. Itt vannak a tények!

Hirdetés

A Demokratilus Koalíció az Ady Endre Gimnáziumnál nyitotta reggel a tanévet, és azt hirdette a társaság, hogy demokrácia helyett itt Türkmenisztán van.

Hát nem, elvtársak! Íme, a tények!

 • Türkmenisztánnak sokkal sikeresebb rezsiharcosai vannak, mint Magyarországnak. Szaparmirat Nyijazov minden türkmének atyja, azaz Türkménbasi már 1993-ban bevezette a gáz, az áram és a víz ingyenességét a lakosság számára. Később ezt úgy módosították, hogy lakosonként havonta 35 kilowatt áramért és 50 köbméter gázért, illetve naponta 250 liter vízért nem kell fizetni. Debrecenben súlyos ára van mindennek.
 • A jók is elmennek. A szovjet, majd a türkmén kommunista pártban is nagy karriert befutó Nyijazov, a rezsibajnok az örök élet receptje híján 2006-ban az istenekhez távozott szívelégtelenséggel. Az utód a felelősségteljes gazdálkodás és energiahasználat érdekében eltörölte a benzin teljes ingyenességét. Gurbanguly Berdimuhamedov megszorításainak következményeként ma már kemény 50 forintnyi manatot kérnek egy liter üzemanyagért, miután kifogy az állampolgári jogon járó évi 1200 literes keret.
 • Egy buszjegy Asgabatban nem éri el a 20 forintnak megfelelő manatot, míg Debrecenben a sofőrnél 400 forint egy vonaljegy.
 • Gurbanguly Berdimuhamedov rendszeresen megörvendezteti népét gitárjátékával és énekhangjával az állami televízióban. Debrecen első emberét sosem láttuk fellépni a köztévében, de még a Debrecen Televízióban sem.

   

 • 2018. január elsejétől tilos fekete autót használni Asgabatban. Gurbanguly Berdimuhamedov ugyanis a tisztaság jegyében fehér várost akar, amibe nem illenek bele a fekete autók. Debrecen polgármestere fekete BMW-t hajt, a városházi szolgálati autók is sötét színűek, tehát Debrecen semmiképpen sem fehér város, tehét végképp nem Türkmenisztán.
 • Türkmenisztánban tilos a 3,5 literesnél nagyobb motorral szerelt autók importja a német prémiummárkák esetén. Debrecen 44 milliárd forintot fizet azért, hogy a városban német prémiummárkát gyártsanak.
 • Bár ingyen van a benzin, Asgabat utcáin alig tapasztalható forgalom. Hozzá képest Debrecen a dugók városa.
 • Türkmenisztánban az utcán tilos dohányozni, Debrecenben pedig zárt térben. Totális ellentét.
 • Debrecenben 100 ezer forintra is rúg egy 80-100 négyzetméteres lakás havi rezsije, Asgabatban ez 2-3 ezer forintnak megfelelő manat.
 • Türkménországot leginkább türkmének lakják, Debrecenben pedig alig van Türk.

Cs. Bereczki Attila

Demokratikus KoalícióTürk LászlóRózsavölgyi Gábor

Szóljon hozzá!

Hirdetés