Hirdetés

Hirdetés

Nem engedték be a sajtót a debreceni Ady gimnázium évnyitójára

Cívishír

2018.09.03. 09:55

Nem engedték be a sajtót a debreceni Ady gimnázium évnyitójára
Az Adyban is becsengettek (Fotó: Fogarasi Renáta, Cívishír)

Voltak feketébe öltözött diákok, akik így üzentek.

Hirdetés

Hirdetés

Mint debreceni szülő és újságíró szerettem volna részt venni az Ady Endre Gimnázium szeptember 3-i tanévnyitóján. Tudni akartam ugyanis, mi hangzik el, és egyáltalán miként zajik az első találkozás az új igazgató és a diákok között, miután a város egyik legnívósabb iskoláját évtizedeken át igazgató Rózsavölgyi Gábort, úgy tűnik, politikai döntésre, a pedagógusi kar, a szülők és a tanulók egyértelmű állásfoglalása ellenére kipiszkálták a suli éléről. Ha most egyesek felhörrennek arra, hogy a Cívishír politikai döntésként látja a történteket, akkor szabadjon megjegyezni: 

  • az új igazgató, Türk László a Fidesz színeiben fut éppen villámkarriert, előbb 2017-ben „új húsként” időközi választást nyert az egyik debreceni kertvárosias körzetben, most középiskolai tapasztalat híján, egy konkrétumokat igencsak nélkülöző pályázattal ülhetett a vezetői székbe a 36 éves pedagógus
  • a Debreceni Tankerületi Központnál augusztus 9-én arra hivatkoztak, azért nem támogatták Rózsavölgyi pályázatát, mert egyes osztályoknál túl sok magyar óra maradt el, illetve „nem biztosítottak a jogszerű működés feltételei”
  • egy nappal később Pósán László fideszes debreceni országgyűlési képviselő egészen új okot jelölt meg: Rózsavölgyi Gábor a nyugdíjba vonulása miatt nem töltötte volna ki a pályáztatott ötéves igazgatói ciklust
  • szintén augusztus 10-én Papp László fideszes debreceni polgármester is erről beszélt portálunknak
  • Kósa Lajos augusztus 11-én a Hír TV-ben már úgy nyilatkozott, hogy Rózsavölgyi pályázata érvénytelen volt egy külön kérvény hiánya miatt (kérnie kellett volna plusz három évet a foglalkoztatására)

Számomra elég árulkodó, hogy míg a Fidesznél „szimplán szakmai” döntésre hivatkoznak és szerintük a „balliberálisok politikai hecckampánya” zajlik, addig a párt helyi erős emberei jobban tudják és többet nyilatkoznak az igazgatóváltás okáról, mint maga a Pappné Gyulai Katalin által vezetett tankerület. Már írtunk arról, hogy Rózsavölgyi Gábor körül akkor kezdett ritkulni a levegő, amikor nem tiltotta meg határozottan a 2016-os „kockás inges” akciót.

Akkor a Facebookra és a sajtóba is jutott adys tanárokról és diákokról készült kockásinges fotó, ami után a tankerületnél úgy érezték, a hatalom gyengekezűnek tartja a szervezetet, amiért nem volt képes megakadályozni a sztorit. Rózsavölgyi szénája onnantól kezdődően áll rosszul, illetve az elmúlt hetekben több forrásból is az jutott el hozzánk, hogy az igazgatót korábban hiába keresték helyi fideszesek protekció érdekében, a füle botját sem mozdította.

Türk László irodájában

Szeptember 3-án tehát azért mentem az Adyba, hogy közvetlenül, a saját szememmel lássam, mi történik, mert híresztelték, lesznek diákok, akik hátat fordítanak az új igazgatónak, amikor az beszélni kezd. Tegyük hozzá: invitálást nem kaptunk és az iskola honlapján az évnyitóról közzétett információk sem éppen meghívószerűen fogalmazódtak. A portás kiszúrta, hogy elmúltam tizenéves és sajnos a tanári karból sem emlékeztettem senkire. Szólt Türk László igazgatónak, aki az irodájába invitált, udvariasan közölve: az évnyitóra a sajtó nem mehet be. Kérdéseimre elmondta, rövid, a szokásoknak megfelelő köszöntőt tart 8 órától, amiben nem fog külön kitérni a vitatott igazgatóváltás részleteire. Ezzel el is váltunk.

A DK csendes demonstrációjától eltekintve, a gimi előtt néhány diákot fehér helyett feketében lehetett látni, mint mondták, ők ezzel üzennek Rózsavölgyi Gábornak. Azt is említették, hogy tudomásuk szerint volt olyan pedagógus, aki a helyzet miatt inkább felmondott.

Az interneten augusztus 8-án Rózsavölgyi Gábor maradásáért (ha igazgatóként nem is, tanárként továbbra is az Adyban tanít) indított aláírásgyűjtéshez szeptember 3-ig 3711-en csatlakoztak, közülük 1943-an debreceniek, 526-an budapestiek, a többiek zömében kisebb hajdú-bihari települések lakói.

Ratalics László 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.