Hirdetés

Hirdetés

Kánikula és terhesség - figyelmeztet a Debreceni Egyetem szakembere

unideb.hu

2018.08.15. 13:15

Kánikula és terhesség - figyelmeztet a Debreceni Egyetem szakembere
(Fotó: illusztráció)

A kismamáknak fokozottan figyelniük kell.

Hirdetés

Hirdetés

A hideg- és a melegfront is segítheti a szülés beindulását, önmagában a kánikula miatt viszont nem születik több baba. A várandósoknak ugyanakkor plusz megterhelést jelent az extrém meleg, figyelmeztet a Debreceni Egyetem szakembere.

Naponta átlagosan 10-12 szülés zajlik a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Az elmúlt, meleg nyári hetekben volt olyan nap, amikor 19, de olyan is, amikor mindössze 4 édesanya adott élete gyermekének.

Bár a kánikula a várandós szervezetre is hatással van, a változó szülésszámok nem hozhatók összefüggésbe a kánikulával, az év más időszakában is vannak hasonló az eltérések

– mondja Póka Róbert klinikaigazgató. Az idei és az elmúlt évek adatai alapján, nyár közepén egy hónap alatt általában 250-280 kisbaba jött világra a Klinikai Központ szülészetén, ez a szám pedig nem mutat jelentős eltérést az év más időszakaihoz képest.

Póka Róbert klinikaigazgató   (Fotó: unideb.hu)
 

A frontokat elkerülni nem lehet, a kánikula közvetlen hatásai ellen viszont feltétlenül érdemes védekezniük a leendő anyukáknak.

A várandós szervezetében a keringés és a só-víz háztartás labilisabb, ez pedig önmagában indokolja, hogy a kismama tekintettel legyen az extrém meleg okozta káros hatások megelőzésére. A legfontosabb teendő a közvetlen napsütés kivédése, napernyő, szalmakalap, napszemüveg, fényvédő-hidratáló krém használata

– javasolja a professzor, aki figyelmeztet: hőhullám esetében legfontosabb a bő folyadékfogyasztás, úgy hogy az az ásványi sók és fehérjék arányos növekedésével történjen. Ez legegyszerűbben az alacsonyabb szénhidrát tartalmú gyümölcsök bőséges fogyasztásával érhető el. A kismamáknak arra is figyelniük kell, hogy a várandósság alatt eleve 150 százalékot teljesít a szív-érrendszer, a megnövekedett párologtatás és izzadás miatti fokozott folyadékbevitel pedig a terhességi vizenyő fokozódását idézheti elő. A hőségben csökkenő étvágy ronthatja a fehérjehiányt, ami viszont tovább fokozza a vizenyőképződést és jellemző lehet a vérnyomás emelkedése is.

Kánikulában fontos a fizikai aktivitás csökkentése, és bár a vízpart, az úszás természetesen az egészséges várandósságban is kellemes időtöltés lehet,

extrém hőségben Póka Róbert még így sem javasolja a szabadtéri tartózkodás. A szakember a klímeberedezések túlzott használatának veszélyeire is figyelmeztet: a kinti hőség és a túlságosan lehűtött helyiségek közötti közlekedés könnyen okozhat a várandósoknál felső légúti hurutot és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet is csökkentheti.

kánikulaterhesség

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.