Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balmazújváros vasárnap közülük választ

| 2018. 08. 11. | 13:20:00
Nagy Tamás és a Fidesz Hegedűs Péter ellen.
Balmazújváros vasárnap közülük választ
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Időközi polgármester-választást tartanak augusztus 12-én, vasárnap a 17 ezres Balmazújvárosban. A hortobágyi járásközpont 14 139 választópolgárának voksáért négy jelölt indul, szavazni 6 és 19 óra között lehet. Az abszurditást sem nélkülöző kampány az országos sajtó érdeklődését is felkeltette, a Cívishír szintén foglalkozott vele. Lássuk, mit tudhattunk meg a jelöltekről az elmúlt pár hétben!

[Beillesztett cikk: A hentes, a komcsi, a vállalkozó és a Tiba-favorit – ki lesz a polgármester?]

Sanyi mindenkit szeret

Csige Sándor független, helyi arc. Hentes, az „utca emberének” tartja magát. Annyira, hogy külön fórumot, fogadóórát nem is tartott az elmúlt időszakban, mondván, megtalálja őt, aki  akarja. Programot azután sem állított össze, hogy egyesek már a Facebookon cseszegették miatta. „Ez nem háború, nem is csata a részemről, hanem egy komoly választás! Én mint az utca embere, elhatárolódok mindennemű negatív dologtól, hisz nekem ez nem feladatom! Szeretem a sikeres és napi gondoktól mentes embereket is és szeretem a közmunkásokat is!” – írja a közösségi médiában a választással foglalkozó leghosszabb (14 soros) posztjában. De legalább megjelent az augusztus 8-i polgármester-jelölti vitán, igaz, a facebookos élő közvetítés során egy hozzászóló kiválóan össze is foglalta a lényeget: Hiányzott ez neked, Sanyi?

Legyen vörös?

A debreceni Dobány László a Munkáspárt dolgozója, aki nélkül nem rendeznek mostanában önkormányzati, országgyűlési választást. Igaz, ezeken összesen nem tudott összegyűjteni annyi szavazatot, ahányan most éppen sajtburgereznek a Piac utcai McDonalds-ban. A telefonban rokonszenves figurának tűnt, miként az az elgondolása sem bolondság, mely szerint polgármesterként rajta lenne, az emberek „ne csak a sajtóból, hanem személyesen is tájékozódjanak”. Vagy csak nem ismeri eléggé az embereket… Egy-egy alkalommal feltűnt a városban a kampány során, de a kommunista párt tagjaként egy mezővárosban annyi esélye van, mint szamárnak a Nemzeti Vágtán.

[Beillesztett cikk: Így gondolkodnak a balmazújvárosi polgármester-jelöltek]

Az ellenzék embere

Hegedűs Péter szintén függetlenként indul, ugyanakkor a közösségi oldalán egy nemrég posztolt videóban Csige Tamás hajdúdorogi szocialista polgármesterrel beszélget, ami arra utal, hogy az MSZP támogatja. Sőt, Csigénél ismertebb politikus, Márki-Zay Péter szimpátiáját is megnyerte magának, aki, ugye, a Fidesz ellenében, afféle összellenzéki összefogással győzött a 2018 eleji hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. A balmazújvároson élő, vendéglátóhelyet vezető Hegedűs tehát a már említett vetélytársak ellenében fejest ugrott a kampányba, a Fidesz pedig láthatóan igyekszik leengedni előtte a vizet. Előbb a helyi BalmazTV készített egészen röhejes „választási műsort”, gondolták, a jelöltek megkérdezése helyett a helyi országgyűlési képviselő, Tiba Istán „mutassa be” az indulókat. A dörzsölt politikus – korábbi polgármester – persze szépen lehúzta Hegedűst, akinek a műsorban nem adtak lehetőséget megvédeni önmagát. Majd a Pesti Srácok hozta összefüggésbe egy balmazújvárosi sajtlopással, mely ügyről egyébként maga a lap írja, hogy nem indult büntetőeljárás Hegedűs ellen. A cikk kapcsán az érintett feljelentést tett a Debreceni Járásbíróságon. 

A települést érintően Hegedűs koncepciójának lényegi része, hogy Balmazújvárost Debrecen elővárosaként képzeli el, akár egyetemi campusszal is igyekezne olcsóbb szálláslehetőségekre vágyó diákokat elérni. És károsnak tartja azt is, hogy a városban szerinte félnie kell annak, aki kimondja a véleményét. Az persze, hogy kórházat álmodik berettyóújfalui mintára, a népmesék világa. Hegedűs 2012-től két évig tevékenykedett önkormányzati képviselőként, de aztán úgy döntött, átadja a helyét másnak és inkább a vállalkozásának él.

A hatalom tolja

Szintén csak papíron független a helyi közéletben teljesen ismeretlen Nagy Tamás. Erős győzelmi esélye mellett szól, hogy a Fidesz őt támogatja, s Tiba atyáskodása mellett Kósa Lajos országyűlési képviselő és Papp László, Debrecen polgármestere is sajtótájékoztatón népszerűsítette.

[Beillesztett cikk: Keményedik a kampány Balmazújvároson]

Nagy látványosan kerülte azokat a helyzeteket, amikor csak a saját erejéből kellett volna boldogulnia: így nevetséges kifogással maradt ki a Cívishír cikkéből, és arra a polgármester-jelölti vitára sem ment el, amire pedig sok helyi kíváncsi lett volna az élő facebookos közvetítés miatt. „Az előre megírt kérdések is inkább a betanult szöveg elmondását teszik lehetővé, mintsem a jelöltek valódi képességeinek megismerését” – reagált az oda invitálására Nagy Tamás. „Egy olyan gyűlöletkampány indult el, amely, attól félek a választás után sem fog könnyen feloldódni!” – jelentette ki a közösségi médiában a fideszes támogatású jelölt, aki az egyik önkormányzati cégnél dolgozik.

A kampányra gyártott anyagából kiderül: megvalósítaná azt a mobilapplikációt, amely jelzőrendszerként szolgálhatna az okostelefonos helyiek és az önkormányzat között, előremutatóan gondozná a felújított kastélykerti kulturális programokat és kiemelt feladatként tekintene a helyi sport, az utánpótlásnevelés feltételeinek biztosítására.

Tippel a szerkesztőség

Az időközi választásoknál már megszokott a nagyon alacsony választási részvétel, ez a trend vélhetően nem Balmazújvároson fog megfordulni. A hajdúsági kisváros az elmúlt időszakban jobbára a botrányaival került az újságok címlapjaira, ezen nem segített a néhol tragikomikusra sikeredett kampány sem.

Ami az esélyeket illeti, tippünk szerint Nagy Tamás simán nyeri a választást, ami legkevésbé az ő rátermettségét dicséri, mert abból semmit nem mutatott, amióta a kampányt megelezően kitalálták. Hanem a mögé állított gépezetnek lesz köszönhető.

Hétfő reggeltől új időszak köszönt a hajdúsági kisvárosra, remélhetően az előzőnél csendesebb. 

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Orbán a romákra is számít a választási küzdelemben
Orbán a romákra is számít a választási küzdelemben
A miniszterelnök a Fidesz-KDNP kampányindító rendezvényén mondott beszédet.
Hirdetés
Hirdetés
Svájci ITF-tenisztorna: Bondár elődöntős
Svájci ITF-tenisztorna: Bondár elődöntős
A szoboszlói játékos 108. a világranglistán.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.