Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mindenki számára elérhető a kincskeresés Debrecenben is!

| 2018. 06. 16. | 13:54:00
Aki egyszer elkezdi, az nehezen hagyja abba.
Mindenki számára elérhető a kincskeresés Debrecenben is!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A geocaching szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi. Olyan játék, mely a kincskeresés ősi alapjaival egyesíti a modern technikát (GPS, internet) a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel.

Célja, hogy a világ különböző pontjain elrejtett ládákat egy GPS vagy okostelefon segítségével megtaláljuk.

A geocaching nem bonyolult játék, de lehet, hogy egy-egy ládát megtalálni igencsak trükkös, az elrejtése vagy épp a feladványa miatt. Ennek ellenére nagyon jól rá tudja venni az embert, hogy mozduljon ki többet a négy fal közül és adjon célt a kirándulásnak, vagy épp a város felfedezésének.

A játék menete

A geocaching során úgynevezett "ládákat" kell megkeresnünk. Minden ládának van neve, és pontosan betájolják, így könnyen azonosíthatók az alkalmazáson belül. A kincskerső nem tudja, hogy hogy néz ki a láda. Egyet tud: szabad szemmel ritkán lehet látni.

Válassz ki egy neked szimpatikus ládát, és indulj el érte!

Minden láda internetes felületénél megadják, hogy miért ide rejtették el. Általában valamilyen földrajzi, történelmi, kulturális érdekességnek tartott helyen rejtenek el szelencéket. Minden dobozkának adott a mérete. Négy méret szerint osztályozzák: a legkisebb láda egy gyógyszeres doboznál kisebb, a legnagyobb akár cipősdoboz méretű is lehet, de ez általában csak túraútvonalak mentén, erdőben jellemző. A városi ládikák általában mikro méretűek.

Sokféleképpen lehetnek rögzítve. Lehet akasztva, mágnessel fogatva, kő alá téve, pad alá ragasztva stb.

A program előre nem mondja meg, hogy hol van, de ha nem találod az egyméteres körzeten belül, érdemes megnézni a Tipp fület, ahol általában pontos leírást lehet kapni a doboz hollétéről. A ládában az úgynevezett logbook van, és ha elfér, íróeszköz és ajándék. A logbookra rá kell írni a felhasználónevedet, és a megtalálás dátumát. Ajándékot akkor vihetsz el belőle, ha hasonló értékben te is otthagysz valamit. Nem szabad élelmiszert, csokit tenni a ládába, mert egyrészt megromlanak, másrészt oda vonzzák az állatokat, amelyek megrongálhatják a dobozt. Nagyon fontos, hogy a ládát ugyanoda kell visszatenni mindennel együtt, és TILOS elvinni. Ez egy bizalom alapú játék, több millióan játszanak vele, ezért ne tedd tönkre más élményét!

Ládatípusok

Hagyományos geoláda: egy vízhatlan doboz, benne egy szabvány magyar és angol nyelvű üzenet a megtaláló részére. Ezenkívül logbook és íróeszköz, esetleg kisebb ajándék.

Virtuális geoláda: ezt általában akkor "telepítik", ha az érdekes helyen nem lehet rongálás nélkül biztonságosan elrejteni a ládát. Ekkor a leolvasható vagy megfejthető jelszó jelenti a kincs megtalálását.

Multi geoláda: több, egymással összefüggő helyen elrejtett ládák összessége. Akkor megoldott a rejtvény, ha mindegyik pontot felkeressük és az ott adott instrukcióknak eleget teszünk.

Mozgó geoláda: állandóan változtatja a helyét egy adott tematika alapján. Az a jó benne, hogy ezt a kincskereső többször is megtalálhatja. Fontos, hogy az új koordinátákat rögzíteni kell az új jelszóval együtt. Ez a ládatípus csak a magyar honlapon található meg, a nemzetközin nem.

Esemény geoláda: Ez is csak a magyar oldalon fellelhető, mivel ezek csak az oldal szervezésében lévő események alkalmával születhetnek.

Utazó ügynök: egy hatjegyű azonosítóval ellátott dögcédulára hasonlító Bogarat (Travel Bug) találunk egy Utazó Ügynök kíséretében. Ez lehet bármilyen kis tárgy, általában plüssfigura. Ez a tárgy valamilyen céllal "utazik". A megtalálók ládáról-ládára viszik a megtalálandó cél érdekében. Az elhelyező célja lehet egy ország vagy földrész felkeresése, a legmesszebbre való eljutás stb. Az Ügynök megtalálását és áttelepítését a nemzetközi geocaching honlapon rögzítik és mozgásuk folyamosan követhető.

Folyamatosan ellenőrzik őket

Ha megtaláltuk a ládát, akkor a keresés közben szerzett személyes tapasztalatokat, a helyszínnel kapcsolatos ismertünket megoszthatjuk a többi kalandorral is. Így az adott láda a leírása mellett egy folyamatosan bővülő online útikönyvvé is válik, ahol érdekességek sokasága lelhető fel a föld természeti és kulturális értékeiről.

Fotót is lehet készíteni, de hogy mindenki számára élvezetes maradjon a kutatás, a pontos megtalálási helyről készített képet nem illik közkinccsé tenni.

Az elrejtők folyamatosan felkeresik ládáikat és ellenőrzik azokat, de jelezhetjük, ha megrongálódott, elveszett, vagy épp betelt a logbook.

Tizenhét éve Magyarországon

A geocaching 2000. május 3-án indult, ekkor rejtette el Dave Ulmer az első ládát az Amerikai Egyesült Államokban. Maga a játék mintegy 150 éves múltra tekint vissza, ám ekkor még csak a földrajzilag nevezetes pontokról szóló írásbeli közlésekre hagyatkoztak a játékosok. A játékot ma már a világ számos országában művelik. Magyarországon 2001. június 24-én helyezték el az első ládát. Számuk 2017 augusztusában elérte a 4 300-at, és folyamatosan bővül.

A játékban mindenki részt vehet korra, nemre való tekintet nélkül, aki a szabályzatban foglaltakat elfogadja.

A játékból való kizárás egyetlen oka a szabályzat szándékos megsértése lehet.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Iroda- és csempeházat mutatott be a Kiker Building Kft.
Hirdetés
Hirdetés
Amerikai miniszter járt a Debreceni Egyetemen
Amerikai miniszter járt a Debreceni Egyetemen
Funkcionális élelmiszerek fejlesztéséről is szó esett.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.