Hirdetés

Folytatódik a debreceni intermodális központ körüli kabaré

Cívishír

2018.05.25. 12:28

Folytatódik a debreceni intermodális központ körüli kabaré
Sokáig marad még ez a látvány a Petőfi téren

A Petőfi téri átépítés még várat magára.

Hirdetés

A Petőfi tér átépítésére vonatkozó győztes tervet még 2013-ban választották ki, a beruházás költségeit akkor 17 milliárd forintra taksálták. A megvalósításhoz 2016 végén jelent meg a nyílt tenderkiírás, a becsült költségek akkor már 21 milliárdra rúgtak. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) által menet közben – már-már bohózatba illően – majd' tucatnyiszor módosított közbeszerzésre a Strabag-vezette Új Főnix Konzorcium, az SDDM Konzorcium és a Swietelsky is jelentkezett, a tendert végül a költségek elszállása miatt érvénytelenítették. A beruházást az Új Főnix Konzorcium vállalta a legolcsóbban, de így is közel nettó 35 milliárdba fájt volna a projekt.

A NIF már 2017 novemberében szerződést kötött egy erre szakosodott céggel a projekt felülvizsgálatára. Sőt Kósa Lajos, akkor még a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszterként is belengette, hogy a beruházás áttervezésére lesz szükség. Ez év elején Papp László polgármester és Kósa Lajos is nyomatékosította, hogy ragaszkodnak a változatlan műszaki tartalomhoz.

Ennek megfelelően a NIF márciusban újra kiírta a kivetelező kiválasztását célzó közbeszerzést, amit azóta már többször is módosítottak, legutóbb pár napja. E szerint az ajánlatok benyújtásának napja június 15. De ahogy a történetet ismerjük, nem vennénk rá mérget, hogy ez nem változik.

Egy biztos: Debrecen állatorvosi lova továbbra is döglődik, az ezerszer bejelentett és eredetileg 2019-re tervezett beruházás nemhogy nem készül el jövőre, hanem az is kérdéses, hogy lesz-e addig akár egyetlen kapavágás is.

Ráadásul miután a közbeszerzést bonyolító NIF a beruházással együtt kezeli az állami kezelésben lévő Hadházi és Nyíl utca kereszteszteződésének átépítését is, így ott is szívnak a debreceniek.

A csomópont átépítése is várat magára
intermodális központDebreceni főpályaudvarNIF Zrt.

Szóljon hozzá!

Hirdetés