Hirdetés

Hajdúböszörményben is dolgozott az Elios – van baj

Cívishír

2018.02.28. 06:03

Hajdúböszörményben is  dolgozott az Elios – van baj
A hajdúböszörményiek annyit tapasztaltak az egészből, hogy gyakran elromlanak az új lámpák (Fotó: Facebook / Tourinform Hajdúböszörmény, Horváth Tamás felvétele)

Az új lámpák nem bírják a régi rendszert, emiatt tízszer annyi a hiba, mint a korábbi izzók esetében.

Hirdetés

„Itt élünk Böszörményben, látjuk, hogy nem úgy működik a közvilágítás, ahogy kellene.”

„…a probléma valós és jogos, el kell ismerni, hogy ezzel folyamatosan küzdünk…”

Elsőként Hajdúböszörmény polgármesterét idéztük, míg a második mondat az egyik alpolgármestertől származik. Kiss Attila és Fórizs László arról a 460 millió forintos közvilágítási beruházásról beszéltek így, amelynek 2015 őszén az Elios Innovatív Zrt. konzorciuma volt a kivitelezője, de a megvalósításban a Sistrade Kft. és a Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft. is részt vett. Mindhárom cég neve előkerül az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében. Ha valaki nem követné a híreket: a nyomozók szerint 35 magyarországi közvilágítási közbeszerzés kapcsán összesen 13 milliárd forintot fizetett ki az EU úgy, hogy az Elios és vele együttműködő cégek előre lezsírozták a projekteket. A miniszterelnök veje, Tibocz István tulajdonos volt az Eliosban, amikor nagyon futott a szekér. Így érthető, mitől vált politikai üggyé az önkormányzatok során végigfutó lámpacsere-program. A visszaéléseket felgöngyölítő OLAF-jelentés azonban sajnos nem nyilvános, abból leginkább a 24.hu szivárogtatott.

De mi a baj a hajdúböszörményi világítással?

És van-e a problémához köze Tiborczéknak?

Már az OLAF előtt botrányt emlegetettek Hajdúböszörményben

Tavaly ősz végén – vagyis még jóval az előbb említett jelentés megismerése előtt – egy helyi jobbikos, Pálinkás Csaba azért elégedetlenedett, mert a városi cégek késve reagálnak a lakossági panaszokra. A képviselő a november 30-i testületési ülésen pont a közvilágítást hozta fel, mondván, „az újonnan kicserélt lámpatestek folyamatosan elromlanak”. Vezetői felelősségeket emlegetve arról dohogott, nem készült olyan szakmai felmérés, amely vizsgálta volna, hogy „az új lámpatest mennyire kompatibilis az oszlopon lévő tartószerkeszettel és a benne lévő elektromos kábelezéssel”.

Erre reagált Kiss Attila (Fidesz–KDNP) a fentivel, hozzátéve, nem állíthatja biztosan, de az E.ON-hoz köthető áramingadozásoknak is köze lehet az üzemzavarokhoz. A témát mélyebben ismerő alpolgármestere az ülésen azzal folytatta, 200-250 lámpatest romlik el évente, tízszer annyi, mint a korábbi halogén izzók esetében. Fórizs László az új lámpák modernségét ecsetelte és azt, hogy innen már csak egy lépés az intelligens, az esetleges hibák helyét és okát is közölni képes közvilágítás kialakítása. Ugyanakkor az új LED-ek egyet nem bírnak  – jegyezte meg –, s az éppen a túlfeszültség, amit ő is az áramszolgáltatónak tulajdonított.

Az ülésen utánuk a Hajdúböszörményi Vagyonkezelő Zrt. elnök-igazgatója is megszólalt. Gulya Mátyás azt mondta, a régi világítási rendszer hardverállománya az, ami nem képes működtetni az újat. – A lámpaoszloptól az izzóig található, úgynevezett aktív elem okozza a meghibásodásokat – közölte, de bizonyos városi szakaszhibákat ő is az E.ON számlájára írt.

Mivel a városvezetés akkor szakértő bevonását ígérte az állandósult hibák okának elfogulatlan kivizsgálásába, a Cívishír kíváncsi volt az eredményre. Mint Koláné dr. Markó Judit jegyzőtől kedden megtudtuk, végül átfogó bejárást tartottak az E.ON, az üzemeltető Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Kft. és a lámpatesteket gyártó cég képviselőjével. Végül arra jutottak, amit Gulya előrevetített: a problémák nagyrészét az önkormányzat tulajdonában lévő aktív elemek elhasználódása okozhatja, de az emlegetett áramingadozásnak is köze lehet elromlásokhoz.

Szépen keresett a tanulmánnyal a Sistrade

A jegyzőtől megkérdeztük, annak idején miért pályáztak a teljes egészében uniós finanszírozású közvilágítási programra, s milyen szerepet játszott a Sistrade Kft. és a Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. Az előbbit Koláné dr. Markó Judit a megtakarítás szándékával és a környezetvédelemmel magyarázta. – Összesen 3 489 világítótestet cseréltünk LED-esre, ezek energiaigénye a korábbi 210 kW helyett 135 kW, vagyis 35 százalékos költségcsökkenés. 

A pécsi Sistrade Kft.-vel a – pályázat előkészítési szakaszában – önkormányzati energetikai tanulmány elkészítésére kötöttek szerződést nettó 4,7 millió forint megbízási díjjal. Mint indokolta, a dokumentum benyújtását a projekt írta elő. 

A budapesti Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. esetében a közvilágítási projekt kivitelezőjének kiválasztására irányuló feltételes közbeszerzési eljárás lebonyolítása volt a szerződés tárgya nettó 2,3 millió forintért. Hogy ennek a cégnek a bevonása miért volt indokolt, nem derült ki számunkra. Mindkettőt ebből a bizonyos 460 milliós uniós forrásból fizették. 

A polgármester egy novemberi testületi ülésen maga is elismerte, hogy baj van a rendszerrel (Fotó: Cívishír)

Az OLAF-jelentés ezt a két céget is a feltételezett közbeszerzési csalással összefüggésbe hozható társaságok közt emlegeti.

A 24.hu cikksorozata szerint a Sistrade Kft. az Elios 35 közbeszerzése közül huszonkettőben dolgozott. Elsősorban önkormányzatoknak – mint Hajdúböszörményben – írtak energetikai tanulmányokat, amelyek alapján aztán eldőlt, milyen feltételekkel írják ki a pályázatokat. A tulajdonos Hamar Endre 2013 januárjától az Eliosban is birtokon belül volt, jelenleg is Tiborcz István üzlettársa egy BDPST nevű cégében. 
Ahogy a 24.hu írja, a „semmiből előkerülő” Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. 15 projektnél működött közre, eliosos pályázatokat bonyolított le. A vezetője (Bokor Gergő) szintén kapcsolható az Elioshoz (egy ottani ügyvezető cégében dolgozott). 

Most már saját forrából is vásárolt a város

Érdekes volna tudni, vajon a Sistrade által több millió forintért készített energetikai tanulmány ajánlotta-e a LED-es világítást a régi oszlopok aktív elemével párosítani. Illetve tudnia kellett volna-e a hajdúböszörményi városvezetésnek, hogy az ingadozó feszültség agyonvághatja a korszerű lámpákat. Ezekre a kérdésekre még keressük a választ. Talán Kiss Attila is megszólal majd polgármesterként, mert bár a mostani kérdéseinkkel őt is megkerestük személyesen, a jegyzőhöz „kapcsolt”. Remélhető továbbá, hogy az önkormányzat honlapját is helyre pofozzák addig, amelyről a testületi ülések anyagai – a korábban tapasztalttól eltérően – jelenleg nem elérhetőek. (A cikk megjelentése után a dokumentumok újra elérhetővé váltak, nem állítjuk, hogy összefüggés van.)

Az üzemzavarok, vagyis a sötétség miatti bosszúságokon túl nagyot még nem bukott a város: az Elios Zrt. és a SAG Hungaria Kft. alkotta kivitelezői konzorciummal között szerződés értelmében 60 hónap jótállás vonatkozik az elvégzett munkára és a beépített lámpatestekre. Emiatt tehát az önkormányzatot a sorozatos javítások díja nem, csak az ügyintézése terheli. Meg az, persze, hogy januárban bruttó 2,8 millió forint saját pénzből tartalék lámpatesteket szereztek be – a hibaelhárítások idejét lerövidítendő.
Ami az alapprobléma orvosolását, vagyis az aktív elemek felújítását illeti, az jelenleg – tudtuk meg Kolánétól – döntés-előkészítési stádiumban tart.

Ratalics László

Az intelligens közvilágítás kiépítése TOP-os forrásból megvalósul, a pénzt már megnyerte rá Hajdúböszörmény. Sok előnnyel jár majd, mint például a közvilágítás aktuális fényviszonyokhoz igazítása, a mérők távleolvasása, a jogosulatlan vételezés azonnali kiszűrése, a gyors hibaészlelés. Vagy éppen a – Reszkess, E.ON! – a feszültségingadozás időpontjának meghatározása.
HajdúböszörményKiss AttilaKözvilágításEliosSistradeOLAF

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.