Hirdetés

Akit szeretetk*rvák, kis p*csök, vakok, heréltek hallgattak a Nagyerdőn

civishir.hu

2016.07.22. 10:27

Akit szeretetk*rvák, kis p*csök, vakok, heréltek hallgattak a Nagyerdőn

Csernus Imre ezt maga mondta Debrecenben.

Hirdetés

A neves pszichiáter, Csernus Imre a debreceni Campus Fesztivál 1. napján felkorbácsolta a kedélyeket és az érzelmeket. Nyíltan szókimondó, interaktív, kacagásoktól sem mentes előadása során számos olyan témát érintett, amivel az emberek – tudatosan vagy tudat alatt – nem mernek szembenézni. Felvetett többek között önbizalomra, önismeretre, párkapcsolatra, félelmekre vonatkozó kérdéseket. Módszerének és gondolatainak prezentálásához a hallgatóság soraiból választott magának – többnyire 20-as éveiben járó – fiatalokat. Sok ember híján van az önbizalomnak – mondta Csernus. A mai fiatal felnőttek – és úgy általában az emberek – többségének érzelmi intelligenciája jelentős mértékben fejlesztésre szorul. Egyik fő probléma szerinte az, hogy

rendszeresen hazudunk magunknak és nem vállaljuk fel az érzéseinket, amely oda vezet, hogy igazán nem is tisztelhetjük, szerethetjük magunkat, nincs valódi kisugárzásunk, ami – valljuk be – elengedhetetlen a sikeres és boldog élethez.

Az érzelmeim kimondásával vállalom fel magam és a félelmeim. Ha nem mondom ki a félelmemet, akkor jönnek a görcsök, blokkok, pánikok – mondta. Ez az első lépés a valódi felnőtté váláshoz. Beszélni lehet az érzelmekről mindenféle – saját magunk által generált – szégyenérzet nélkül. A nem megfelelő érzelmi intelligenciával rendelkező embereknél nagyon könnyen kialakulnak a játszmák: lelkileg prostituálódnak a szeretetért, megbecsülésért, elfogadásért.

Ne mástól várjuk a csodát!

Párkapcsolatban kialakulhatnak az alá-fölérendeltségi viszonyok, ami könnyen megtépázhatja a kezdetben harmonikusnak tűnő kapcsolatot. Igazi boldogság nem vár azokra, akik nem mernek szembenézni önmagukkal. A berögzült rossz szokások és a félelem miatt a változtatás hosszú folyamat. Az áhított kép elérése után is napról napra történő következetes munka szükséges a szinten tartáshoz, esetleg további fejlődéshez. A folyamat fájdalmas, de ne féljünk tőle – tanácsolja. Cél, hogy azok legyünk, akik lenni szeretnénk. Azonban a doki szerint mindenkinek joga van ahhoz is, hogy a saját mocskában vergődjön, ameddig kedve tartja. Ezt is tiszteletben kell tartani. A sok fejmosás után előadásának zárásaként sajátos stílusára jellemző módon kifejtette, hogy mindaz, amit kínál, csak egy lehetőség.

Lehet, de NEM KELL követni.

– A saját életükről Önök döntenek és a problémáikat, félelmeiket sem fogja senki megoldani Önök helyett, akárhogy is szeretnék. Ne mástól várják a csodát! Az egyetlen embert, aki segíteni tud, önmagukban keressék – zárta gondolatait a pszichiáter.

Szóval úgy néz ki, tényleg mi döntünk. Várhatunk, önámításban élhetünk, szenvedhetünk, felelősöket kereshetünk saját sorsunkért, vagy elkezdhetjük megismerni magunkat, beszélni, beleállni, dolgozni, fejlődni. Inkább az utóbbi.

Tóth Bernadett

Szóljon hozzá!

Hirdetés