Hirdetés

Öt éve nincs meg a Poroszlay úti, golfütős gyilkos

civishir.hu

2019.07.19. 08:49

Öt éve nincs meg a Poroszlay úti, golfütős gyilkos

A kétmilliós nyomravezetői díj ellenére sem találják, ki ölte meg a debreceni drogdílert.

Hirdetés

Öt évvel ezelőtt egy édesanya fájdalmas segélykiáltása törte meg a Sestakert egyik csendes utcáját. Július 21-én, 17 óra körül a munkából hazaérő asszony talált rá 22 éves fia vérbe fagyott holttestére a Poroszlay úti, harmadik emeleti lakásukban. Segítségére sietett egy – szintén a társasházban lakó – fiatalember, de a meggyilkolt fiú már nem mutatott életjeleket. A család szomszédja azt mondta, a kiabálásra lett figyelmes, kirohant a folyosóra, de a nő az őt ért sokktól – láthatóan – nem tudott megszólalni, csak mutogatott a lakás felé. A férfi a szobában látta meg a hanyatt fekvő áldozatot, akinek már nem volt pulzusa. A házban lakókat megdöbbentette a gyilkosság: az áldozatot csendes, mosolygós fiúnak ismerték. A rendőrség a gyilkosság estéjén közleményt adott ki, melyben arról tájékoztatták a lakosságot, hogy a sértett halálát az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint idegenkezűség okozta. Később kiderült: egy golfütővel brutális kegyetlenséggel verték halálra, az eszköz is a helyszínen volt, vér borította. 


IDE VÁG!


A nyomozók nagy erőkkel megkezdték az elkövető és a tanúk felkutatását, s hamar fény derült rá, a meggyilkolt férfi kábítószer-kereskedő volt. Nagy valószínűséggel ismerhette támadóját, hiszen nem törték rá az ajtót, a házban lakók nem érzékeltek semmit a borzalmas esetből. Az egyik szomszéd elmondta, az áldozatnál nagy volt a jövés-menés, néha voltak kimondottan extrém külsejű vendégek is, a férfi hozzájuk képest nagyon visszafogott volt. 

2014 novemberében a rendőrség 2 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlott annak, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, melyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és információit az eljárás során ismerteti, ám ez ügyben a mai napig nem jelentkezett senki. Sőt, tanúk sem keresték a rendőrséget, azokat az ügyön dolgozó nyomozók kutatták fel.

Soha nem hallgattak ki senkit gyanúsítottként

A gyilkosság után egy évvel a rendőrség azt közölte, egy ötfős nyomozócsoport dolgozik a megoldatlan ügyön. Időközben sok minden kiderült: a gyilkosság előtt egy héttel valaki betört az áldozat otthonába, de azt a férfi nem jelentette a hatóságnak – valószínűleg azért, mert azonnal lebukott volna, miből él. Fény derült arra is, a fiatalember nem tipikus drogdíler volt, hiszen korábban rablás áldozata volt, akkor nem mutatott ellenállást, szó nélkül átadta értékeit. A rendőrség elmondta, a brutálisan meggyilkolt fiatalember a tragédia előtt körülbelül fél évvel kezdte árulni a kábítószert, hetente több száz embert fogadott a lakásában, olykor ismeretleneket is beengedett. Rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, kis adagokban árult marihuánát, kínai, nigériai, török és arab ügyfelei is voltak, egyetemisták és egykori hallgatók. A nyomozók mindent bevetettek: az egyetem Neptun rendszerén keresztül minden külföldi hallgatóhoz eljutatták a nyomravezetői díjról szóló díjkitűzést is – hiába. Az egyenruhások az áldozat kábítószer-terjesztői kapcsolatrendszerét is felkutatták, a tagokat kihallgatták, de a gyilkosságot mindenki határozottan tagadta és minden kért vizsgálatnak alávetették magukat. Azokat is megtalálták és elfogták, akiktől az áldozat a kábítószert vásárolta.

2015 novemberében újabb fejlemény történt az ügyben: a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, egy körülbelül 185-190 centiméter magas, 20-25 év körüli, vékony testalkatú férfit keresnek, aki a bűncselekmény napján 10 óra és 10.15 között a Poroszlay utca 20. szám alatti társasház melletti fémoszlopokhoz lelakatolta a kerékpárját. A férfi a bűncselekmény napján hosszú szárú, sötét árnyalatú nadrágot, hosszú ujjú kapucnis felsőt viselt, valamint egy hátizsák volt nála. Egy talplenyomat alapján szerettek volna azonosítani egy másik személyt is, aki egy Apolló márkájú, 43-as méretű cipőt viselt a bűncselekmény elkövetése során. Továbbá várták egy harmadik férfit jelentkezését, aki a sértett halálát megelőző napokban az áldozat szobájában Camel márkájú cigarettát szívott. Másfél év alatt

több mint 600 tanút hallgattak ki, közülük ötvenet poligráfos vizsgálatnak vetettek alá, 20 embertől pedig DNS mintát is vettek, de a gyilkossággal összefüggésben senkit nem gyanúsítottak meg.


IDE VÁG!


Megválaszolatlan kérdések

A gyilkossággal kapcsolatban a Cívishír megkereste a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát, ahol kérdéseinkre azt közölték,

az ügyet a Készenléti Rendőrség alárendeltségében működő Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály vette át,

így válaszok reményében az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk. Szerettük volna megtudni, hányan dolgoznak jelenleg az ügyön, van-e gyanúsított, a lakásban talált drognak köze volt-e a gyilkossághoz, jelentkeztek-e már a nyomravezetői díjért. Végeztek-e (a korábban ismertetett számokon felül) további DNS- és poligráfos vizsgálatokat, jelentkeztek-e a keresett személyek, de a nyomozás érdekeire hivatkozva csak annyit közöltek, a Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály emberölés gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Arra is kíváncsiak voltunk, az elmúlt években történt-e bármilyen előrelépés, de válaszok hiányában erre vonatkozóan csak sejtéseink vannak: a Készenléti Rendőrség feladatkörébe tartozik a hatáskörébe utalt, ismeretlen tettes által elkövetett, kiemelt élet- és vagyon (gépjármű) elleni bűncselekmények felderítése. Ebből kifolyólag elképzelhető, hogy a tettes lakóhelye okán vagy célszerűség végett az eljárás további lefolytatását a speciális illetékességi szabályok miatt a Készenléti Rendőrség végzi.

Fogarasi Renáta

Poroszlaygolfütős

Szóljon hozzá!

Hirdetés