Hirdetés

Meghalt egy ember a főzdéjében, de tovább folytathatja

civishir.hu

2019.04.08. 19:11

Meghalt egy ember a főzdéjében, de tovább folytathatja
Halál a szeszfőzdében (Illusztráció: Pixabay)

Mellőzték a foglalkozástól eltiltást, pedig megállapítást nyert, hogy a vádlott mulasztása összefügg egy munkás halálával.

Hirdetés

Hirdetés

Jogerősen 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetéssel sújtotta a Miskolci Törvényszék azt a férfit, akinek megfulladt egy ember a pálinkafőzdéjében.

T. G.-ét a bíróság április 8-án foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek. Ugyanakkor mellőzte a rá első fokon kiszabott mellékbüntetést (az Ózdi Járásbíróság 1 évre eltiltotta a desztillált szeszes ital gyártásától).

Az ítéleti tényállás szerint a sértett alkalmi munkásként került a szeszfőzdébe, ahol a cefreerjesztő tartály belső tisztítását végezte. T. G. azonban nem részesítette munkavédelmi oktatásban, így a fejlődő gázok kockázatára, az erjedés során keletkező szén-dioxid veszélyességére sem hívta fel a figyelmét. Márpedig a szén-dioxid színtelen, szagtalan, fulladást okozó gáz. A tartályon kívül tartózkodó, a munkát felügyelő másik alkalmi munkavállaló nem volt felszerelve a szükséges mentő eszközökkel, sem ellátva a kellő ismeretekkel. T. G. 2013 óta vezette a céget, tudomása volt e hiányosságokról, mégsem tett ellene.

A sértett a tartályba ereszkedve eszméletét vesztette az oxigénhiány következtében, majd megfulladt, halála összefügg a vádlott többszöri szabályszegéseivel.

Azonban a másodfok szerint az Ózdi Járásbíróság nem tulajdonított kellő nyomatékot annak, hogy a T. G. maga is beugrott a tartályba a sértett után, kockáztatva a saját életét. Erre tekintettel mellőzték a foglalkozástól eltiltás büntetést.

ítéletmérgezésMiskolci Törvényszékszén-dioxid

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.