Hirdetés

Hirdetés

Hárman meghaltak Debrecennél – jogerős ítélet

Cívishír

2019.04.26. 12:14

Hárman meghaltak Debrecennél – jogerős ítélet
H. Gábor az utolsó szó jogán sajnálatát fejezte ki, a tragédia óta pszichológushoz jár (Fotók: Cívishír, Police.hu)

Továbbá két utas maradandó sérülést szenvedett. A vádlotton kívül minden áldozat nyíregyházi.

Hirdetés

Hirdetés

Jogerősen 2 év 10 hónap fogházbüntetéssel sújtotta és 4 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől a Debreceni Törvényszék április 26-án azt a 32 éves debreceni férfit, aki 2017 őszén három ember halálát és kettő maradandó fogyatékosságát okozta a 354-es úton, a hajdúsági megyeszékhely közelében. A másodfokú bíróság ezzel annyiban változtatta meg a Debreceni Járásbíróság ítéletét, hogy szigorított a vezetéstől eltiltás korábban megállapított 3 évi időtartamán. Az ítélet értelmében H. Gábor legkorábban a büntetés fele részének letöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

Nyíregyházi áldozatok

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2003-ban szerzett jogosítványt, 14 év alatt 700-800 ezer kilométert vezetett balesetmentesen, szabálysértési eljárás az elmúlt két évben nem indult ellene. H. Gábor 2017 októberében, az éjszakai órákban Bocskaikert felől haladt Debrecen irányába a 354-es úton gyér forgalom mellett a Skodájával (képünkön). A férfi 110-120 kilométeres sebességgel közlekedett, amikor „nagyfokú figyelmetlensége” folytán áttért a szemközti sávba és frontálisan ütközött egy Bocskaikert irányába szabályosan haladó Seat személygépkocsival. Az ütközés következtében a vétlen autó 20 éves vezetője, valamint a hátul ülő 23 és 41 éves utasai a helyszínen életüket vesztették. Két másik utas súlyos, életveszélyes, maradandó fogyatékossággal gyógyuló sérülést szenvedett. A vádlott sérülései súlyosnak bizonyultak.

A Seatban ülők kivétel nélkül nyíregyháziak voltak. Egy fiatal férfi és barátnője haltak meg, valamint a fiú édesanyja. Két túlélő utasuk egy baráti pár volt.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy két sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett, valamint a durva és alapvető KRESZ szabályszegést. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott beismerő vallomását, büntetlen előéletét, kifogástalan közlekedési előéletét, azt hogy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia. Továbbá azt, hogy a balesetben ő is megsérült.

A vád öt év körüli büntetést kért

Az ügyész vádbeszédében súlyosítást kért, mondván, az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetés indokolatlanul enyhe. Mint elhangzott, a kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset okozása vétség büntetési tétele 2-8 évi szabadságvesztés, aminek a középértéke 5 év. A vádhatóság képviselője megjegyezte, H. Gábor ennek alig több, mint felét kapta, továbbá a vezetéstől eltiltás időtartamánál is nagyobb nyomatékot kért a súlyosító körülményeknek. Így annak, hogy a férfi megszegte a jobbra tartás szabályát, jelentősen túllépte a megengedett 90-es sebességet és bár 500 kilométert már megtett aznap, fáradtan vezetett.

A terhelt enyhítésért fellebező védője nem vitatta H. Gábor bűnösségét, de elítélően szólt a hatóságokról, amiért a 18 éves Seat (képünkön) az utakon lehetett. Azt is sugalmazta, hogy a két elhunyt nő talán nem használta a biztonsági övet, bár erre vonatkozóan a szakértői vizsgálat során nem sikerült tényszerű megállapítást tenni (a két túlélő utas be volt csatolva).
Az április 26-i ítélethirdetés során Nagy Antal tanácsvezető bíró kiemelte, a vádlottnak tisztában kellett lennie azzal, hogy a magyar utakon 18 éves gépjárművek is közlekednek, azért ennek felelősségcsökkentő hatása nincs. Ugyanakkor „tudatos gondatlanságot” nem követett el a sofőr, ahogy a Debreceni Törvényszék álláspontja szerint a karambolban nem a sebességtúllépés játszotta a főszerepet, hanem a Skoda áttérése a másik sávba. Vagyis a baleset oka a végzetes figyelmetlenség volt.

RaL

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.