Hirdetés

Hirdetés

Ennyivel húzhatta le gazdagékat Kósa Lajos végzete

Cívishír

2018.09.12. 09:49

Ennyivel húzhatta le gazdagékat Kósa Lajos végzete
Szabóné immár újra Magyarország területén (Fotó: Rendőrség)

A nyomozás szerint sem létezik a csalással gyanúsított Szabóné mesés öröksége.

Hirdetés

Hirdetés

2014 januárjától négy éven át követhetett el csalásokat a Kósa Lajost is csúnyán átverő, a napokban Svájcól elfogató parancs alapján hazahozott és a bíróság által előzetes letartóztatásba helyezett Szabó Gáborné. 

A Mátészalkai Járásbíróság által a kényszerintézkedésről hozott végzés a csengeri „örökösnő” elleni rendőrségi nyomozásról is tartalmaz részleteket. Mint arról beszámoltunk, az asszonnyal szemben üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett miatt folytat eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda. A gyanú szerint Szabóné több magánszemélytől és cégtől kért nagyobb összegű kölcsönöket, mondván, a Németországban élő édesapja halála utáni többmilliárd eurós hagyatékból szándékozik azokat visszafizetni. A nő a hivatalosság látszatát keltve az örökségre vonatkozóan ügyvéd előtt titoktartási nyilatkozatot íratott alá a sértettekkel.

Csakhogy – olvasható a végzésben – Szabó édesapja 2014 végén Debrecenben hunyt el, soha nem élt sem Németországban, sem külföldi állampolgárként.

Továbbá jelentős hagyatékkal sem rendelkezett.

Svájcból fenyegetőzött

A gyanúsított a visszafizetési határidők lejártát követően a kölcsönöket nem adta vissza, ezáltal 12 sértettnek és további (ismeretlen) károsultaknak összesen mintegy 368 millió forint kárt okozott (a Pesti Srácok idén áprilisban még 1,5 milliárd forintról írt). Ebből eddig csak néhány százezer forint térült meg. 
A nyomozás szerint az asszony 2018 márciusában hagyatéki ügyeinek intézésére hivatkozva ment Svájcba. Az alpesi országban további kölcsönöket kért a nem létező örökségre hivatkozva, és megfenyegette azokat, akik az akkor már országos botrány miatt visszakérték a pénzüket. 

Az azóta megszűnt Magyar Nemzet a választások előtt, március közepén írt arról, hogy az akkor még miniszter Kósa Lajosnak is köze van Szabó Gábornéhoz. Azóta kiderült: a politikus személyes kapcsolatban állt a csengeri nővel, aki busás haszonnal kecsegtethette a Fidesz akkori erős emberét. Kósa azóta is csak nagyon szűkszavúan nyilatkozott kettejük viszonyáról, hangsúlyozva, a nő személyében csalóval volt dolga. A politikus feladata az lett volna – ezt ő maga is megerősítette –, hogy „működjön közre” az örökségből származó 1300 milliárdnyi forint magyarországi befektetésében (vásároljanak érte államkötvényt).

Kérdéses például, Kósa Lajostól kicsalt-e pénzt Szabóné. Egy biztos: az országgyűlési képviselő nem folytathatta az újonnan felálló kormányban, holott csak tavaly ősszel nevezték ki miniszternek. Ezt sokan ennek a botránynak tulajdonítják, mondván, Kósa rátermettségét, hitelességét kérdőjelezte meg az, hogy bedőlt egy ilyen átlátszó mesének. A debreceni politikus tehát az ügy egyik legnagyobb vesztesének látszik. A történetben komoly szerep jutott annak a Helmeczy Lászlónak, akinek Szabóné ügyvédjeként és a Demokratikus Koalíció szabolcsi országgyűlési képviselő-jelöltjeként folyamatosan érdekében állt az arra fogékony sajtó manipulálása.

A nő ellen 2018 áprilisában adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Mátészalkai Járásbíróság, aminek eredményeként Szabó Gábornét még abban a hónapban elfogták Svájcban. Az előzetes letartóztatásról szóló szeptember 7-i bírói végzés szerint a nő csalási ügyében lehetnek még károsultak, szükséges további ismeretlen bűntársak azonosítása és a kicsalt pénzösszegek felkutatása. A letartóztatást a szökés, elrejtőzés, a tanúk befolyásolásának, újabb bűncselekmény elkövetésének veszélyével indokolták.

RaL

Kósa LajoscsalásCsengeri csalásSzabó Gáborné

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.