Hirdetés

Fogház az Ártándhoz közeli közlekedési tragédia vétkesének

Cívishír

2018.03.01. 15:09

Fogház az Ártándhoz közeli közlekedési tragédia vétkesének
Hárman vesztek oda a tavaly júliusi balesetben (Fotó: Rendőrség)

Az elítélt sofőr bizonyos értelemben maga is áldozat, derül ki az ítélet indokolásából.

Hirdetés

Hirdetés

Nem jogerősen 2 év 6 hónap fogházbüntetéssel sújtotta a Berettyóújfalui Járásbíróság azt a román férfit, aki tavaly júliusban Angliából jövet elaludt a volánnál és nekiment egy várakozó kamionnak Ártánd közelében – közölte csütörtökön Tatár Timea bírósági szóvivő.

A vádlott által vezetett kisbuszban három utas életét vesztette. P. G. L.-t 4 évre eltiltották a közúti járművezetéstől, illetve a bűnügyi költségből meg kell fizetnie 750 ezer forintot.

Nem voltak bekötve

Az ítéleti tényállás szerint a férfi július 21-én indult útnak Romániából az Egyesült Királyságba. Másnap érkezett meg, London környékéről, illetve Dover mellől felvette utasait. A kilenc személyes kisbusszal július 24-én hajnalban hagyták el komppal a szigetországot. A vádlott ekkor pihent utoljára hosszabban, mintegy 3 és fél órát aludt a járműben. A bíróság megállapította: bár eredetileg volt váltósofőr, a vádlott végül kénytelen volt Londontól végig egyedül vezetni. Négyszáz kilométerenként tartott félórás, órás pihenőket. A tanúk szerint ilyenkor a busz műszaki állapotát is ellenőrizte. Éjfélkor lépték át a magyar határt, utána már csak a romániai határátlépés előtt bő 80 kilométerrel pihent. Negyvennégy órája volt úton, amikor a 42-es főúton – Mezőpeterd és Ártánd között – elaludt a volánnál, 90-95 kilométeres sebességgel letért az útról és fékezés nélkül egy parkoló kamionnak ütközött. 

A baleset következtében a jobb első ülésen utazó D.C.L., valamint a második üléssor jobb szélén és közepén utazó C. N. és S. G. a helyszínen életüket vesztették. Egy utas életveszélyes, hárman súlyos sérüléseket szenvedtek.

A vádlotton kívül csak egy férfi sérült meg könnyebben, ő használhatta a biztonsági övet. A vallomások szerint egyébként a sofőr többször szólt utasainak, hogy kössék be magukat.

Váltótárs nélkül Londonig

A Berettyóújfalui Járásbíróság az ítélet kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a három halálos áldozat mellett többen súlyos, életveszélyes sérülést szenvedtek, egyikük a mai napig gyógyulófélben van. Számos enyhítő körülmény is figyelembe vettek. Így a férfi feltáró jellegű beismerő vallomását, bűnössége elismerését, büntetlen előéletét és közlekedési előélete kifogástalanságát is.  P. G. L. 11 év alatt 1 millió kilométert vezetett balesetmentesen, Magyarországon az elmúlt két évben nem szegte meg a közlekedési szabályokat és helyszíni bírságot sem kapott.

Pál Krisztina tanácselnök indoklásában kiemelte, a bíróság nem hagyhatta figyelmen kívül, hogy a munkáltatói elvárás az volt: keddig érkezzen vissza Romániába, egyébként nem kap munkadíjat és elesik a további munkalehetőségektől is. A munkáltató még az egyetlen, pihenésre fordítható éjszakára sem biztosított szállást, csak a buszban tudtak aludni. Emellett P. G. L. Londonig úgy tudta, hogy lesz váltótársa. Meglehetősen rossz gyakorlattal állunk szemben – fogalmazott a bíró, hozzátéve, a tehergépjárművekhez hasonlóan a pihenőidőket érintően a kisbuszos személyszállítás során is szigorításra lenne szükség. Berettyóújfalu környékén is számos súlyos baleset történik hasonló okok miatt – tette hozzá. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője is 3 nap gondolkodási időt kért.

Az ügyész indítványozta, hogy a bíróság szüntesse meg P. G. L. előzetes letartóztatását, amit a bíróság meg is tett.

közlekedésítélethalálos balesetÁrtándBerettyóújfalui Járásbíróság

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.