Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Anyák, akik majdnem elrontották

| 2022. 05. 01. | 14:51:00
Pedig nem volt ilyen – mintha menet közben valahol elhagytuk volna. És jött helyette valaki más.
Anyák, akik majdnem elrontották
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Ezer éve. Hogy s mint?
– Fájdogál néha itt-ott, de semmiség ahhoz képest, ahogy mostanában mennek el az emberek...
– Ugyanott laktok?
– Szeretem a környéket, sok a fa. Lehetne kezdeni mindent elölről – a kerítést; egy meszelés is elférne –, de tudod, hogy van ez. Nálatok mi újság?
– Nem volt tavasz. Mintha megnémult volna a kert: alig indult el nőni valami.
– Gyerekek?
– A nagy sokat rontott az iskolában, nem szól egy szót sem. Néz maga elé. Mint aki elmélkedik az életén. Este meg kiszökik az ablakon. Mindenféle bajba keveredik. Megjártuk már a rendőrséget is. Gondolhatod, öli meg az apja. Pedig nem volt ilyen – mintha menet közben valahol elhagytuk volna. És jött helyette valaki más.
– Az iskolában nem mondtak valamit?
– De. Hogy életkori sajátosság. Az osztályfőnök egy idősebb nő. Négy gyereke van. Azzal nyugtatott, csak éljem túl. Most ezzel telnek a napok. Hogy túlélek. A kicsi más. Igaz, nem sokkal. Ha azt mondom, most, ő azt mondja, öt perc. Ha azt mondom, nem, ő azt mondja, dehogynem. Elcserélte a biciklijét egy pár ilyen valamire… fülbevalós hangszóróra. Ez létezik?
– Ne is mondd! A mi házunk mint egy reptéri tranzit. Olyan alakok fordulnak meg hétvégenként, jobb, ha csak a cipőjüket látom az előszobában, a fejüket nem. Színes a hajuk és isznak. De tudod mennyit? Mi ennek a felétől is meghaltunk volna. A kicsi üvegszámra lopja az italokat a garázsból. Aztán utántölti vízzel, ezzel-azzal.
– A nagy?
– Elment. Madarakat figyelnek, egész ritkaságokat. Azt se tudom néha, honnan telefonál. Az apja szerint bárányokat számlál a legelőn, amitől ugye nem megy előrébb a világ. Havonta hazajön, felpakoljuk félkész ételekkel és kéthavi pénzzel. Mondd meg, mit csináljak? Lehetett volna orvos is. Olyan az esze. Csak hát forró a fej, amiben benne van. És képzeld el, még mindig gyilkolják egymást a kicsivel. Ha mindketten itthon vannak, megy el mellette, belerúg. A semmiből. Ennyi évesen.
– Tudom. A múltkor úgy összeverekedtek egy hülyeségen, hogy folyt a vér. Érted? Verte az ajtót a kicsi, hogy halkítsa le a zenét, lökte be, az rátartott, beütötték az üvegbetétet, a nagynak ömlött a vér a karjából. Sürgősségi, kapcsok. Itt tartunk. Kivagyok. Nem alszom hajnalban, azon gondolkodom, mikor és hol rontottam el.
– Mi már az iskolapszichológusnál is voltunk.
– És?
– Nem hiszed el: előbb ketten kellett mennünk az apjukkal. Pedig nekünk semmi bajunk. Elmondtam mindent. Hogy tiszteletlenek, elkésnek, nem tanulnak, alig esznek, csúnyán beszélnek, titkolóznak, rossz testvérek, ütik egymást, fura alakokkal lógnak, nézik a plafont, úgy öltöznek, mint egy őrült – gyanús, hogy hazudnak is néha. És a csúcs: rájuk kell szólni, hogy zuhanyozzanak. Aztán azt mondta ez a pszichológus, hogy egyetlen egy kérdést fog feltenni, aztán nem rabolja az időnket, el is enged. Gondoljuk majd át.
– Mit kérdezett?
– Maguk nem voltak gyerekek?

– BCSH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autók ütköztek a Külső Diószegi úton
Autók ütköztek a Külső Diószegi úton
Baleset Debrecen és Bánk között.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.