Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy biztos: ezt a nőt nem a koronavírus ölte meg

| 2020. 11. 25. | 13:48:00
Tudhattad volna.
Egy biztos: ezt a nőt nem a koronavírus ölte meg
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A járványverte világban szinte érthető csúszással, május helyett októberben érkezett meg 2020 egyik legjobban várt minisorozata, a Tudhattad volna (The Undoing) a HBO-ra. A népszerűségük mellett látványra sem utolsó főszereplőkön – Nicole Kidmanen, Hugh Granten – kívül az izgalmat bőven fenntartotta a nem oly régi Hatalmas kis hazugságok-élmény, aminek zseniális történetvezetésű forgatókönyvét szintén David E. Kelley írta. A filmes szakember a Michelle Pfeiffer férje pozícióból ügyesen és sok munkával tört be Hollywoodba: a kórházas-szerelmes Chicago Hope, az Ally McBeal és az Ügyvédek című széria bár éveken át futott, még nem jelezte elő azt a szép ívben érkező sikert, ami viszont mostanra elvitathatatlanul ott áll már David E. Kelley lábfején.

A Tudhattad volna helyszíne a semmilyenségében mindig ugyanolyan nagyváros: a párhuzamosra merőleges tucatutcákon primitív on-off üzemmódban élnek az egytől egyig soviniszta lakosok. Reggel bekapcsolnak, este kikapcsolnak, közben pénzt keresnek. Fraseréknél anya pszichológus, apa gyermekonkológus, amely karrierutakból arra lehet következtetni, hogy – persze amerikai, és nem magyar viszonyok között – egy szem fiuk magániskolájának kifizetése után is jut folyó hó 9-én téliszalámira.

A jólétbe és a sokévi házasságba nem egy eltévedt SMS, egy elhagyott melltartó rondít bele, hanem egy szobrászkalapáccsal szétvert fej.

Ettől fogva elkezdődik a lassú és több irányból érkező összeomlás, aminek alján a néző áll: remegve várja, hogy ráboruljon a teljes, fényes kóceráj, ugyanis csak akkor fog kiderülni az igazság. Addig viszont minden perc feszült állóháború.

A Jean Hanff Korelitz regénye alapján készült hatrészes sorozat legnagyobb értéke a ragyogó kivitele: Susanne Bier Oscar-díjas (Egy jobb világ, 2011) dán rendező úgy csűr és csavar, hogy még a befejező rész előtt is úgy érezzük, bárki lehet Elena Alves gyilkosa. Hugh Grant (Jonathan Fraser) azon kívül, hogy rohadék férjet, egészen esendő embert alakít, és ennek a kettőnek a morális összefolyása nagyon érdekes attitűdöt szül a képernyőn innen – szerencsétlen néző annyira összezavarodik a fele együttérzésben-fele meg nem bocsátásban, hogy simán belelátja Hugh Grant figurájába a bipoláris, kegyetlen erőt. Ami gyilkolni is képes. Vagy nem.

Ebben a filmben egyébként valamilyen oknál fogva kollektív a bűnösség, hiszen mindenki gyanús. Hiszen mindeni megöl benne valamit. A feleség a valódi énjét, a férfi a múltját, a barátnő a lojalitását, a nagyapa az elveit, a gyerek a családról alkotott képét, az áldozat férje a büszkeségét.

S hogy végül kit és mi oldoz fel végérvényesen, az mégsem a környezeten múlik majd, hanem a bűnös önismeretén.

Ezzel együtt mindkettejük alakítása zseniális: nagyon érzékenyen reagálnak egymásra és a köréjük épített történet valamennyire szálára. Olyan sokrétű viszonyrendszerben léteznek, ami a nézőben mindvégig kérdéseket szül, holott tudja, érvényes válaszok ezekre – féltékenység, munkahelyi visszaélés, félrelépés – soha nem léteznek csak az egyik ember szemszögéből. Bármi történik, mindig kellene a másik fejével is gondolkodni. Csak az elég nehéz.

Az Elena Alvesével meg már nem is lehet.

Bereczki-Csák Helga

A sorozat főcímdalát a főszereplő énekli: 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen új sztárigazolása tud repülni. Biciklivel!
Debreceni színekben juthat ki az olimpiára.
Hirdetés
Hirdetés
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Február 10-én ismeretlen helyre távozott.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés