Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ami kifelé látszik, és ami befelé van

| 2019. 12. 24. | 10:29:00
Meg kell mérni a saját életünket. (Másokét miért sokkal könnyebb…?)
Ami kifelé látszik, és ami befelé van
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Nem tudsz fényt gyújtani ott,
ahol ragaszkodnak a sötétséghez”

A népszerű tengerparton – a szezon kifulladását követően – felállítottak egy hatalmas méretű üvegkockát, a helyieket pedig arra buzdították, hogy töltsék meg tartalommal. De nem akármilyennel! A lakberendezési áruházak faláról letéphető ingyenes papír mérőszalagokból vágjanak le egy akkora darabot, amekkora a különbség az életükben a között, ami kifelé látszik, és ami befelé valójában van. Aki úgy érzi, hogy 4 milliméter hibádzik a teljes fedésből, az dobjon be az üvegkockába négy millimétert a mérőszalagból, aki szerint pedig nála bő 5 méter is megvan a differencia, az annyit. Hogy legyen mihez viszonyítani: egy milliméternek olcsó kis ferdítést vegyünk, mint mondjuk, ha a bolti sajtos pogácsát a sajátunkként tálaljuk az ünnepi asztalra.

Bevallani semmit sem volt szükséges: a mérőszalag vágását nem kellett a nyilvánosság előtt végezni, nevet sem kértek a hátuljára. Persze, hogy nem. Sokak neve ki sem férne egy ekkora fecnire, más meg egy kisebb város komplett választási névjegyzéket is rá tudná pingálni a végeláthatatlan papírkígyóra. Nem ajánlottak ezért a tárgyi vallomásért cserébe semmit. Se plüssállatot, se kedvezményre jogosító kupont, de még egy sápadt köszönömöt se. Mégis jöttek a népek. Igaz, az első napokban csak gyéren szállingóztak. Egy pár kézen fogva, ők a hátizsák aljáról csak nehezen tudták előkotorni az apró két-két és fél centijüket; utánuk viszont a hajlott hátú néni festett hajjal egy egész tekercset hozott. Volt, aki csak az éj leple alatt merte bedobni a maga „eltérését”, ám amikor szembesült vele, hogy a kocka már harmadáig telt, felbátorodott, és reggel vitt még egy fél métert. Kis idő múlva sorban álltak az emberek; sárga kordonokat volt kénytelen kihúzni a hatóság, hogy a tülekedők agyon ne tapossák a parti homokban vonuló teknősöket. Negyednapra a környékbeli parkolókat le kellett zárni, nem fért több autó, pedig már egész messziről is érkeztek. Kitelepült a vattacukros. A városközpont felől a víz felé szó szerint hömpölygött a tömeg. Egy ráncos hittérítő prospektust osztott a türelmetlenül ácsorgóknak. Annyian vártak a sorukra, hogy bemutatta a híradó is.

Az ötödik reggelre az üvegkocka megtelt. Pedig nem jelentett ez az égvilágon senkinek semmit. Nem számonkérés volt, nem kötelesség, nem látlelet, tanulmány sem készült belőle. Csak meg akarták mutatni, mekkora a konkrét mértékegységben kifejezhető távolság az én és a vágyott én, vagy ha úgy tetszik, a világom és az univerzumom között.

Miután kibontották az üvegkockát, az izgatott önkéntesek egymás mögé illesztették a szalagdarabokat:  mit ad Isten, a hossza körbeérte a Földet. Háromszor.  Benne volt ebben az irdatlan méretben a bányász és a bankár, az örömlány és az akadémikus, a szép és a ronda, az ostoba és a nagyon okos. Valós átlagot nem lehetett számolni, de az önkéntesek úgy ítélték meg, a többség tíz centi alatt szállított. Persze egészen kiugró csíkokat is találtak: a leghosszabb 4,6 kilométeres volt. Ebből az emberből bizonyára semmi sem igaz: amit kérdez, az sem. Nincs is vagyona, se felesége, se hotelszoba-örökbérlete. Valamiért mégis eljött. Pedig ekkora hosszt napokba telik papír mérőszalagokból összeragasztani – rengeteget dolgozhatott vele. Mégis elhozta a papírját. Azt a dokumentumot, ami mindennél hitelesebben igazolja őt.

Ez legyen a mi karácsonyunk: hozzuk közelebb egymáshoz azt, ami az életünkből kifelé látszik, és ami befelé van! Kegyetlenül nehéz, borzasztóan kényelmetlen. Hiszen ehhez meg kell mérni a saját életünket. (Másokét miért sokkal könnyebb…?) A vásári komédiásról ilyenkor szokott kiderülni, hogy zord egy alak. A csokoládéárus ki nem állhatja a kakaóvaj szagát. A szűz menyasszony inkább csak menyasszony. A harapós szomszéd pedig külön tepsiben süt a kutyának. Húst.

Akik az idők során túldíszített színházat építettek látszatból és álarcból, azok olyan távol járnak a maguk valóságától, hogy ezen a napon, a mérés napján, szinte be kell mutatkozniuk önmaguknak. De nehogy bánják! Egy pillanatra sem! Újra lehet kezdeni önmagunkkal is. Bármikor.

Bereczki-Csák Helga

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!