Hirdetés

In memoriam 2004 december 5.

A lelki sebek nehezen gyógyulnak

civishir.hu, kitekinto.hu

2009.12.05. 19:25

In memoriam 2004 december 5.
Ők szerencsére nem fogták fel, mi történt – a székelyek szempontjából is szimbolikus jelentése

Debrecen – Az öt évvel ezelőtti népszavazás miatt elárultnak, cserbenhagyottnak, kitaszítottnak és emberi méltóságában sértettnek érezte magát a határon túli magyarság.

Hirdetés

Öt év nem számít történelmi távlatnak, így indulat- és érzelemmentesen nem lehet elvégezni egy esemény elemzését. Tény, hogy az öt évvel ezelőtti népszavazás, illetve az azt megelőző kampány máig nem gyógyuló sebekben vájt a határon túli magyarokban. Sokan azóta is tartják magukat a fogadalmukhoz, hogy nem teszik a lábukat az „anyaország” területére.

A népszavazást viszonylag rövid, ám annál intenzívebb kampány előzte meg. A parlamentben a jobboldal (Fidesz, MDF) támogatta a kezdeményezést, a civil szférában pedig az egyházak és több társadalmi szervezet képviselője állt ki az "igen" mellett. A kormánypártok (MSZP, SZDSZ) viszont a kettős állampolgárság elleni voksolásra buzdították a szavazókat.

A baloldal fő érve az volt, hogy a kedvezmény megadása súlyos gazdasági terheket róna Magyarországra, ugyanis a magyar állampolgárság megadásával az országhatáron túl élő magyarok számára is biztosítani kellene a szociális juttatásokat, a közegészségügyi támogatásokat, ezeket pedig a magyar lakosság adóterheiből kellene finanszírozni. Gyurcsány Ferenc arra is hivatkozott, hogy az Európai Unió nem tenné lehetővé a kettős állampolgárság megadását. Ez az érv nem bizonyult igaznak, hiszen Szlovákia és Románia is (mindkettő uniós tagállam) régóta törvényileg szabályozza a határain túl élő szlovákok és románok állampolgársághoz való jogosultságát. Szomszédaink közül Szerbia és Horvátország is rendelkezik törvénnyel a kettős állampolgárságról.

A negatív kampány megtette a hatását, hiszen a választásra jogosultak mindössze 37,58%-a járult az urnákhoz. A népszavazás eredménytelensége és a nemmel válaszolók viszonylag magas (a leadott szavazatok 48,43%-a) aránya óriási csalódást okozott a határon túli magyarok számára. A csalódottságot csak fokozta, hogy a szlovákiai magyarság számára már 2004-ben is, a romániaiaknak pedig a tavalyi EU-csatlakozás miatt pusztán szimbolikus jelentőségű lett volna a kettős állampolgárság megadása, amely az anyaország érzelmi kötődését jelképezte volna a határon túl élő magyarok irányába.

Kék: igen
Piros: nem

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés