Hirdetés

Hirdetés

Orbán Viktor: Megbíztak bennünket a magyarok három dologgal – pártvezetői nyilatkozatok

MTI

2019.05.27. 00:03

Orbán Viktor: Megbíztak bennünket a magyarok három dologgal – pártvezetői nyilatkozatok
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél (Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI)

Az európai választás a „nemzetegyesítés nagy, vissza nem térő lehetősége”, mondta a kormányfő.

Hirdetés

Hirdetés

Korszakos és rekordgyőzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási eredményét Orbán Viktor május 27-én este. „Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első” – ígérte a miniszterelnök, a Fidesz elnöke a kormánypártok választási eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren.

„Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk. Mindannyian tudjuk, hogy a népvándorlással és a migrációval egy új korszak kezdődött az európai politikában, tehát nyugodtan mondhatjuk: korszakos győzelmet arattunk” – jelentette ki a kormányfő. Úgy értékelte, hogy „megbíztak bennünket a magyarok három dologgal”: a bevándorlás megállításával egész Európában, továbbá a nemzetek Európájának és a keresztény kultúrának a megvédésével. „Ezt is fogjuk tenni” – ígérte.

A kormányfő szerint az is kiderült, hogy az emberek Magyarországon azt gondolják, Brüsszelben változásra van szükség, olyan vezetők kellenek, akik az európai emberek érdekeit képviselik, akik tisztelik az európai nemzeteket és akik büszkék a kétezer éves keresztény kultúrára. A minden korábbinál magasabb EP-választási részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, európai ország, „Európában van a helyünk, Európa a mi hazánk is, ezért meg is akarjuk változtatni” – mondta Orbán Viktor.

A pártelnök-miniszterelnök azt is kiemelte, hogy a magyaroknak különösen fontos az európai választás, ez a nemzetegyesítés nagy, vissza nem térő lehetősége, mert a határon túli magyar közösségek is „ott lesznek majd velünk Brüsszelben, és együtt fogjuk majd képviselni a teljes magyar nemzet érdekeit”.

Gyurcsány Ferenc: a Fidesz elveszítette a kétharmadot

Az EP-választáson nem az volt a kérdés, hogy a Fidesz megnyeri-e a választást, hanem az, hogy megszerzi-e a kétharmadot, és a Fidesz elveszítette a kétharmadot – értékelt a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc pártja sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a tavaly áprilisi országgyűlési választáshoz képest a Fidesz elveszített egymillió szavazót, a DK pedig az alacsonyabb részvétel ellenére is közel duplájára növelte választói számát.

A politikus a DK szereplése kapcsán úgy fogalmazott: a jó eredmény nem arra felhatalmazás, hogy valakinek nagyobb hangja legyen, hanem arra, hogy több felelőssége. A pártelnök bírálatként azt mondta, hogy a választás nem tud szabad lenni, ha a sajtó nem szabad. Magyarországnak olyan kormánya van, ami ellenőrzése és irányítása alá vonta a sajtót, azt nem tájékoztatásra, hanem „hazug, félrevezető propagandára” használja fel – tette hozzá.

A DK elnöke pártja sajtótájékoztatóján (Fotó: Bruzák Noémi, MTI)

Fekete-Győr András: Alázatosaknak kell maradni

A Momentum Mozgalom feladata mostantól az, hogy a magyar egészségügy, oktatás és megélhetés pártjává váljon – jelentette ki a párt elnöke május 26-án éjjel Budapesten az európai parlamenti választási eredményeket értékelve. Fekete-Győr András azt mondta, az ő pártjuk volt az egyetlen, amely valódi problémákra valódi megoldásokat adott. Bár az eredmények azt mutatják, hogy a Momentum Mozgalom mintegy 330 ezer szavazatot kapott, csaknem 10 százalékot ért el, és így 2 képviselőt is küldhet az EP-be, a pártelnök szerint alázatosaknak kell maradniuk, mert nem nyertek, a miniszterelnököt még mindig Orbán Viktornak hívják.
Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-választási listájának vezetője (a képen) úgy fogalmazott, hogy vissza kell adni az álmokat az embereknek. A Momentum Mozgalom a bizonyíték arra, hogy vannak még csodák, a semmiből is lehet pártot építeni – tette hozzá, megjegyezve: ehhez vízió, elszántság és csapat kell.

Gyöngyösi Márton: Ezt senki nem élte volna túl

A pártelnökség szerdán dönti el, ki lesz a Jobbik európai parlamenti képviselője – közölte az MTI érdeklődésére vasárnap éjjel, a választási végeredmény nyilvánosságra hozatala után tartott sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti listavezetője, elnökhelyettese. 
A Jobbiknak soha nem látott nyomás alatt kellett egy sorsdöntő kampányt lefolytatnia – jelentette ki, olyan nyomásról beszélve, amelyet szerinte egyetlen másik politikai közösség sem élt volna túl.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában, balra Jakab Péter (Fotó: Kovács Tamás, MTI)

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője arról beszélt, történetének legnehezebb évén van túl a párt, amely ellen a karaktergyilkosság, a propagandahazugság, a bomlasztási kísérletek, a számvevőszéki büntetés és a plakátolási lehetőség elvételének eszközét is bevetette a Fidesz. Az már önmagában győzelem, hogy a Jobbik itt van, él és küzd Magyarországért – jelentette ki, hozzátéve, a párt a szükséges korrekciókat végrehajtva, megújulva megy neki az őszi önkormányzati választásnak, a rezsim elleni küzdelem következő menetének.

Tóth Bertalan: Az elnökség nem mond le

Kudarcnak tartja az MSZP elnöke, európai parlamenti listavezetője, hogy az MSZP-Párbeszéd közös listája egy mandátumot szerzett az EP-választáson, de a párt elnöksége az önkormányzati választásokra tekintettel egyhangúlag úgy döntött, hogy nem mond le. Tóth Bertalan (a képen) azt mondta, sok településen – ahol már megszületett az önkormányzati választási megállapodás – olyan eredmény körvonalazódott, amely azt mutatja, az ellenzéki együttműködés le tudja győzni a Fidesz „kiskirályait”, „elkezdődhet a nemzeti együttműködés rendszerének a lebontása”.

Elmondta azt is, hogy mandátumát előzetes közlésének megfelelően nem veszi át, az MSZP választmánya szombaton dönt arról, ki képviselje az MSZP-Párbeszéd szövetségét a következő öt évben az EP-ben.

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje sajnálatát fejezte ki, hogy csalódást okoztak a választóknak, de jó hírként beszélt arról, hogy az EP-választáson Európa-szerte megerősödtek a baloldali és a zöld erők.

Orbán ViktorEP-választás

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.