Hirdetés

A férfi a Bluetooth, a nő pedig a Wifi

2016.02.04. 19:41

A férfi a Bluetooth, a nő pedig a Wifi

Szerelemcsütörtököt tartottak Debrecenben.

Hirdetés

Mi kell a férfinak és mit akar a nő? címmel tartott előadást Kozma-Vízkeleti Dániel, klinikai szakpszichológus csütörtökön a Pepe Panini kávézóban. A válasz a kérdésre viszont nem ennyire egyszerű, hiszen mindig ott a választás lehetősége, ami elbizonytalanít. Behatárolt szerepek, testi és lelki szükségletek, társak, barátok mind-mind befolyásolják, hogy mit akarunk párkapcsolatainkban. Egy dolgot azonban kijelenthetünk: Bármit tehetünk egy kapcsolatban, de ne lepődjünk meg a következményeken!

Arról, hogy mit gondolnak a nők és a férfiak egymásról, több megközelítés is létezik. Fő sztereotípia, hogy a férfiak csak "azt" akarják, a nők pedig a szerelmet keresik. Ez már magában is rejti a nagy tabut, hiszen a "csak azt" ki sem lehet mondani. De további általánosítás például, hogy a nők csak a pénzre mennek. 

A pszichológus szerint a férfiak a kapcsolat elején aktívak, azonban pár hónap után szerepcsere történik, a nők ugyanis átveszik a hangadó szerepét, a férfiak pedig visszavonulnak. 

Az ember saját maga választja a kapcsolati mintát. Így tehát, ha valaki egy macsót választ, ne lepődjön meg, ha három érzelemnél többet nem tud megkülönböztetni az illető. Egyébként négy kapcsolati modell van, amelyek keveredhetnek is egymással:

  • Hierarchikus: a férfi megy elől, a nő követi, illetve esetenként fordítva. Ez néha szószerint is érthető. Valaki a kapcsolatban vállalja a felelősséget a döntésekért.
  • Kiegészítő: "a szép család" a férfi biztosítja az anyagi javakat, a nő pedig megteremti az otthont, port törölget. A férfi tehát az erős, a nő meg...
  • Modern: egyenrangúság, folyamatosan egymásra figyelő kapcsolati minta.
  • Konstruktivista/ gender: minden közmegegyezés kérdése.Nincs férfi/női feladat.

Az élet egyébként azoknak is szép lehet, akik nincsenek kapcsolatban. A Nagy Ő nem létezik, közép ők szoktak lenni, akikkel több-kevesebb munka árán össze lehet csiszolódni. 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés