Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Reumatológia: új diagnosztikai és terápiás lehetőségekről Debrecenben

unideb.hu | 2024. 04. 26. | 14:22:56
A háromnapos konferencián több mint ötven előadás hangzik el. 
Reumatológia: új diagnosztikai és terápiás lehetőségekről Debrecenben
Szekanecz Zoltán főszervező, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A legújabb diagnosztikai és terápiás lehetőségek mellett a reumatológia és az immunológia eddigi eredményeit is áttekintik a csütörtökön kezdődött Debreceni Reumatológiai Oktatási Program (DROP) résztvevői. A Debreceni Egyetemen rendezett jubileumi, 10. konferencián szó lesz többek között az autoimmun kórképekről, valamint a reumatológia és az anyagcsere, a bőrgyógyászat, az endokrinológia határterületi kérdéseiről is.

A jubileumi DROP konferenciára mintegy ötszáz résztvevő érkezett a hazai orvosképző egyetemekről, illetve az ország egészségügyi intézményeiből. A szakmai rendezvényen elsősorban a Debreceni Egyetem szakemberei ismertetik tudományos eredményeiket, tapasztalataikat. 

– A nagy hagyományokkal rendelkező szakmai program kitűnő alkalom a hazai kollaborációk erősítésére, a legfrissebb hazai és nemzetközi tudományos, valamint terápiás eredmények megismerésére, a gyógyítók és a gyógyszergyártók közötti kapcsolat erősítésére. A következő napokban cseréljenek tapasztalatot, ismerjék meg a nemzetközi trendeket, innovációkat, hogy hozzájárulhassanak az egyetemes tudomány és azon keresztül a társadalom fejlődéséhez, amely intézményünk legfontosabb küldetése is – hangsúlyozta köszöntőjében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a DROP április 26-i megnyitóján. 

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke pedig azt emelte ki, hogy az utóbbi években a reumatológia az egyik legdinamikusabban fejlődő szakterület.    

– 2023-ban lezárult a Klinikai Központ legjelentősebb strukturális átalakítása. Az integráció során szervezeti, szakmai és infrastrukturális fejlesztések valósultak meg. A hároméves folyamatban a reumatológiai szakma jelentős fejlődést mutatott, amely többek között a klinikai betegellátás és a tanszék szoros együttműködésének köszönhető.  2021-ben megalakult az önálló Reumatológiai Klinika, amely május elsejével Reumatológiai és Immunológiai Klinika néven folytatja tevékenységét, amellyel az egyetem és a Klinikai Központ vezetősége elismeri az eddigi eredményes munkát – tette hozzá Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.
 
A Debreceni Reumatológiai Oktatási Programot, a DROP-ot 2007 óta kétévente rendezi meg a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszéke. Mára az ország egyik legnagyobb konferenciasorozatává vált.  

– Azt gondolom, hogy a konferencia – amely a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának emblematikus rendezvénysorozata – páratlan lehetőség a fejlődésre, hiszen az idei rendezvényen is a szakma kiválóságai, többek között a Debreceni Egyetem elismert szaktekintélyei osztják meg tapasztalataikat, tudásukat, vitatják meg a legérdekesebb eseteket. Az, hogy idén az egyetem ad otthont a programnak, lehetőséget teremt arra, hogy a hallgatók is profitáljanak, tanuljanak az itt elhangzottakból – jelentette ki Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja. 

A jubileumi, 10. DROP konferencia résztvevői áttekintik az eddigi kongresszusok legfőbb témáit, és megvitatják a reumatológia-immunológia legfrissebb eredményeit, aktualitásait, illetve a határterületek újdonságait. 

– A célzott terápiát évek óta használjuk, de ez a terület is nagyon sokat fejlődik, melynek eredményeként újabb és újabb terápiás készítményeket fejlesztenek ki. A célzott terápia újdonságai mellett a sejtterápiáról is szó esik a rendezvényen. A betegségek kialakulásának megismerése is rohamosan változik, új genetikai és immunológiai mechanizmusokat fedeznek fel, melyeket szintén megvitatunk. Előadóink emellett a legmodernebb laboratóriumi és képalkotó eljárásokkal kapcsolatos tapasztalataikat is megosztják – ismertette Szekanecz Zoltán főszervező, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A történelmi siker után távozik a magyarok szövetségi kapitánya
A történelmi siker után távozik a magyarok szövetségi kapitánya
Hazaköltözik a világbajnokok elleni meccs után.
Miért ünnepeljük a kutyánk születésnapját?
Miért ünnepeljük a kutyánk születésnapját?
Az előadás a kutyákkal kialakított kapcsolatok vizsgálatának tapasztalatait mutatja be a debreceni könyvesboltban.
Gazdaság
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.