Bajnai pereli Pesty Lászlót

Bajnai perelni akarja Pesty Lászlót

2010.01.21. 12:48

Bajnai pereli Pesty Lászlót
Pesty László és Bajnai Gordon

Budapest - Tolvajok ideje címmel forgatott dokumentumfilmet Bajnai Gordonról Pesty László. A miniszterelnök szerint a film a választási kampány része, és bíróságra megy.

Hirdetés

Bár a vírusok és baktériumok mikroszkópikus méretű mikrobák, köztük számos alapvető különbség van, emiatt az ellenük alkalmazott terápiáknak is különbözőknek kell lenniük. Mégis rengeteg a tévhit ezzel kapcsolatban. A legáltalánosabb téves elképzelés, hogy az antibiotikumok vírusok ellen is hatásosak.

A közhiedelemre az elmúlt időszakig jellemző általános gyógyszerrendelési hiba adhat alapot. Az antibiotikumokat sokáig vírusos megbetegedésekre is felírták az orvosok félve az esetleges bakteriális felülfertőződéstől abból kiindulva, hogy a vírusos alapbetegség gyengíti az immunrendszert, így megnő az esélye a bakteriális fertőzések kialakulásának. Ez súlyos betegeknél, immundeficiens állapotokban így van, de a hétköznapi nátha antibiotikumos kezelése ma már elítélendő egyrészt a hatástalanság miatt, másrészt a rezisztencia terjedése és a mellékhatások veszélye miatt.

Miért csak a baktériumok ellen hatásosak?


A baktériumok mérete mikrométeres nagyságrendbe tartozik, míg a vírusok nagysága nanométeres tartományban mérhető. A kisebb vírusok kizárólag örökítőanyagot (nukleinsavat) és fehérjét tartalmaznak, míg a nagyobbak zsírnemű és szénhidrát tulajdonságú anyagokat is magukban foglalnak. A nukleinsav vagy RNS vagy DNS lehet, a kettő együtt egyazon vírusfajtán belül nem fordulhat elő.

A cikk folytatásáért kattintson a webbeteg.hu oldalára!

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés