Hirdetés

Makay Zsolt: „Mi nem életérzéseket kínálunk!”

MDF: a reform nem megszorítást jelent

civishir.hu

2010.04.08. 14:12

Makay Zsolt: „Mi nem életérzéseket kínálunk!”
Makay Zsolt (fotó: Mangu Róbert)

Debrecen – Az MDF országos választmányának elnöke szerint Bokros Lajosnak valódi, ésszerű, szakszerű és korszerű programja van. Cívishír-interjú

Hirdetés

Cívishír: – Hogyan értékeli a 2010-es kampányt? Mennyivel volt ez másabb, mint a 4 évvel ezelőtti? 

Makay Zsolt: – Egyrészről rosszabb, mert a versenytársaktól jóval több nemtelen támadást kaptunk. Másrészről jobb, mert több emberrel találkoztunk személyesen, sokkal több támogatást és biztatást kaptunk, mint 4 éve. Versenytársaink támadásait összességében igyekszünk pozitívan megélni, mert a politikában csak azt támadják, akitől valamilyen formában tartanak. Az emberek pozitív támogatását és biztatását pedig az elmúlt 4 évben, Debrecenben és Hajdú-Biharban, elvégzett munkának tudom be.

Cívishír: – Nem fél attól, hogy az MDF nem jut be a Parlamentbe? 

Makay Zsolt: – Tudom, a közvélemény-kutatók szerint az MDF lassan mínusz 20 százalékon áll, sőt még a párt miniszterelnök-jelöltje sem szavaz ránk. Ez vicc. Minden választás előtt 1-2 százalékra mérik „egyes” kutatók az MDF-et, és mindig ugyanazok, „büntetlenül”. A választóknak hála az MDF rendre rácáfol erre és mindig 5 százalék felett teljesít. Le lehet úgy írni például rólunk, hogy 3 százalék. S amíg hasonlóan mérnek egy másik pártot is, ott azt publikálják, hogy lehet akár 9 százalék is. Tudja, erről egy Churchillnek tulajdonított idézet jut eszembe: „azt a közvélemény-kutatást hiszem el, amit magam hamisítok”… Ilyen alapon azt is lehetne írni, hogy az MDF nyeri a választásokat.

Cívishír: – Az MDF büszkén hirdeti, hogy van programja, míg másoknak szerinte nincs. 

Makay Zsolt: – Független elemzők (mitigernek.hu) messze a legjobbnak értékelték az MDF programját, mert mi nem takarékoskodunk javaslatokkal. Nem sumákolunk, nem délibábos álmokat, nem életérzéseket kínálunk. Az MDF biztos nem esne át egy „őszödi beszéden”. Érdemes az MDF honlapjáról letölteni a programunkat, keresni más pártok mondanivalóját, és azokat összevetni.

Cívishír: – Hajdú-Biharban konkrétan milyen területen tudna a munkahelyteremtés megvalósulni, vagyis pártja milyen irányba mozdulna e téren? 

Makay Zsolt: – A munkahelyteremtés minden megyében lényegesen függ az ország gazdasági adottságától. A Magyar Demokrata Fórumnak és Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltünknek van valódi, ésszerű, szakszerű és korszerű programja, ami nemcsak tünetileg kezeli a munkanélküliséget (lásd: közmunka-program), hanem a vállalkozók versenyképességének helyreállításával tartósan kívánja orvosolni. De ez nem megy reformok nélkül, ami nem megszorítást jelent. A megszorítás a csőd elől kívánja megmenteni az országot, pl. Görögország esetében. A reform azt jelenti, hogy ugyanazért vagy kevesebb befizetett adóforintunkért, mi, adófizetők jobb szolgáltatást kapunk az oktatásban, egészségügyben.

Cívishír: – A sokat hangoztatott, szétvert egészségügy rendbetételét helyben mivel kezdené (Kenézy, Klinika, Berettyóújfalu)? És persze hogyan? 

Makay Zsolt: – A már említett reformok kritikus tömegével. Az egészségügy valódi reformokkal javítható, csak őszintén kell hozzányúlni. Remélem, a választások után lesz alkalom. Programunk arra is kitér, hogy miként lehet úgy kifehéríteni a paraszolvenciát (hálapénz), hogy az orvos se járjon rosszul, a kórházhoz is jusson több forrás, és a legfontosabb, hogy mindez ne a beteg rovására. Megyei önkormányzati képviselőként a Kenézy-kórház kapcsán már látom, hogy igenis lehet változást elérni. A valódi változáshoz az MDF minőségi programjára van szükség!

Szóljon hozzá!

Hirdetés