Hirdetés

„Ha lesz kétharmad, meg lehet csinálni, ha nem, akkor nem”

„Ha lesz kétharmad, meg lehet csinálni, ha nem, akkor nem”

2010.04.06. 10:54

„Ha lesz kétharmad, meg lehet csinálni, ha nem, akkor nem”
Kósa Lajos

Debrecen – Kósa Lajos: „Mi van, ha az MSZP azt találja mondani, hogy bármely kétharmados törvény támogatása fejében ne adjunk ki az igazságszolgáltatásnak MSZP-s politikust?”

Hirdetés

Semmi sem igaz az ellene irányuló videofelvételből – ismételte meg a Duna Televízió reggeli műsorában Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. „Kampány van, nem tudok mást mondani” – érvelt. Hozzátette: büntetőfeljelentést tettem rágalmazás miatt. Hogy ezen túl ki mit nyilatkozik az ügyben, ez másodlagos. Még csak nem is nyomoz a rendőrség ebben az ügyben.”

A jelentősen eladósodott önkormányzati szektorban több változtatást is tervezne egy Fidesz vezette kormány. A képviselőtestületek létszámának csökkentéséhez a kétharmados önkormányzati törvényt kell módosítani. „Ha lesz kétharmada a Fidesznek, akkor meg lehet csinálni, ha nem, akkor nem” – nyilatkozta Kósa. Külső támogatásra más parlamenti pártoktól nem igazán számítanak, mivel sem az MSZP-t, sem a Jobbikot nem tartják kiszámíthatónak. „Mi van, ha az MSZP azt találja mondani, hogy bármely kétharmados törvény támogatása fejében ne adjunk ki az igazságszolgáltatásnak MSZP-s politikust?” – érvelt Kósa Lajos.

Kósa kifejtette: nem csupán az adók mérséklésével kívánnák csökkenteni a polgárokra és a vállalkozásokra járuló terheket. Az elvonás mérséklődhet adott esetben a járulékok, az illetékek, az eljárási díjak, az egyéb fizetési kötelezettségek mérséklésével is. „Az állam ma több mint ötven százalékot vesz el összességében a jövedelemtulajdonosoktól. Ezt a szintet szeretné a Fidesz 37-38 százalékra csökkenteni, hangsúlyozottan nem az adó, hanem az összes elvonás tekintetében.

„Egy csomó olyan adónemet is egyszerűen el kell törölni, aminek semmi értelme nincsen, mert az adóbevétel nagysága összevethető a behajtási költségek nagyságával” - mondta.

Milyen lesz az állami szerepvállalás egy Fidesz-kormány esetén? Az ellenfeleik többnyire a „gondoskodó állam” koncepcióját támadják – hangzott a Hattól nyolcig kérdése. „Az a kérdés, mit értünk gondoskodó állam alatt” – válaszolt Kósa. Szerinte ha a gondoskodó államot valamilyen hihetetlenül túlméretezett szociális ellátórendszerként definiálnánk, erre Magyarországnak ma nincs lehetősége – mivel a szocialisták kormányázása alatt drámai gazdasági visszaesés következett be.

„Olyan államot szeretnénk, ami ésszerűen kevés feladatot lát el, de azt nagyon konzekvensen és jó minőségben” – nyilatkozta Kósa Lajos a Duna Televízió stúdiójában.

Szerző: Duna Televízió

Szóljon hozzá!

Hirdetés