Orbán: botrányokkal teli a Jobbik

Orbán: a botrányokkal teli Jobbik ellophatja a fiatalok álmait

mti

2010.03.20. 07:06

 Orbán: botrányokkal teli a Jobbik

Budapest – Orbán Viktor szerint könnyen járhat úgy sok lelkes, megújulásra vágyó fiatal, hogy a rendezetlen, botrányokkal teli Jobbik ellopja az álmait. 

Hirdetés

 Orbán Viktor pénteken a Blikk szerkesztőségében járva válaszolt az olvasók telefonos és internetes kérdéseire.

Egy olvasó azt kérdezte Orbán Viktortól, mi lesz az első döntése, ha megnyeri a választást, illetve mi várható a további négy évben, ha hatalomra kerül. Erre a Fidesz elnöke úgy reagált: a legfontosabb, hogy tisztán lássanak; eltitkolt tényeket, adatokat, zárolt szerződéseket nyilvánosságra kell hozni. „Ha nem látunk tisztán, a kormányzás olyan, mint a lottó” – értékelte. Véleménye szerint a választási eredményektől függ az, hogy mennyi időbe fog telni az ország pénzügyi stabilitásának visszaállí­tása: „ha nagy támogatást kapunk, gyorsabban, ha kisebbet, akkor lassabban”.

A kétharmados parlamenti többséget igénylő mentelmijog-felfüggesztéssel összefüggésben szintén azt hangsúlyozta, hogy minél nagyobb felhatalmazást kapnak, annál inkább tudnak tiszta vizet önteni a pohárba.

Orbán Viktor jelezte azt is, családjában nincs „pártszakadás”. Ezt arra válaszul mondta, hogy egy szegedi nő – akinek családtagjai más-más pártokkal szimpatizálnak – tanácsot kért tőle, mert – mint vélekedett – „a fiatalság a Jobbikban látja az erőt”, ami veszélyes. A Fidesz elnöke erre kifejtette: a Jobbik egy rendezetlen, botrányokkal teli párt, amiből csak rendetlenség, káosz következhet, az ilyen pártokra nem lehet rábízni az országot. „A kormányzás nagyon komoly dolog. Persze sok olyan fiatal van, aki lelkes, és megújulásra, újrakezdésre vágyik. De könnyen úgy járhatnak, hogy a Jobbik ellopja az álmaikat. Ezt meg kell egyenesen mondani nekik a családon belül is” – emelte ki.

Szóba került az izraeli gépek magyarországi repülése is, amellyel összefüggésben a Fidesz kormányfőjelöltje azt mondta: mulatságos, de inkább elképesztő volt az, amikor ebben az ügyben a Honvédelmi Minisztérium arra hivatkozott, hogy nem kapott tájékoztatást a gépek berepüléséről. „Én ezt pont fordítva gondoltam. Azt hittem, hogy ők az elsők, akik tudnak róla, és abban a pillanatban intézkednek. Vagy lekényszerítik, vagy kiszorítják őket, vagy bármi mást. Megvan annak a rendje. Mindenki összevissza beszél: mást mond a miniszterelnök és mást a hatóságok. Az egész kormányzás méltatlan és szégyenteljes. Ennek kell véget vetni” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor kijelentette azt is: be kell fejezni a 4-es metrót a következő ciklusban, hiszen már elképesztő mennyiségű pénzt költöttek el rá. Ráadásul – folytatta – még legalább egy, de inkább két másik metróvonalra is szükség lenne, a kérdés, miből. A válasz szerinte az, hogy csak a gazdaság teljesítményéből, vagyis növekedésből, amely viszont most mínusz hét százalék, ezért „gőzerővel kell dolgozni” a növekedés megindításáért, bármi áron.

A minimálbérből élőkről szólva a politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a legfontosabb a munkahelyek megvédése. Hozzátette, igaz, a fizetések alacsonyak, de ha sikerül megvédeni a munkahelyet, elkezdhetik a béremelés politikáját. Ehhez pedig gazdasági teljesítmény kell – ismételte meg.

„Mikor fog leülni tárgyalni Robert Ficóval?” – hangzott egy másik kérdés, amelyre a Fidesz elnöke úgy reagált: először a felvidéki magyarokkal fog leülni, s csak utána következhetnek a szlovák kormánypolitikusok.

Szóljon hozzá!

Hirdetés