Hirdetés

West Balkán: miért nem tudunk semmit?

Civishir

2011.01.17. 16:03

West Balkán: miért nem tudunk semmit?
A képet az origo.hu egyik olvasója készítette a helyszínen

Debrecen – Ha volt pánik, az mitől tört ki? Ha nem volt pánik, akkor miért taposták halálra egymást az emberek? Ha valóban csak a tömeg nagysága miatt következett be a tragédia, akkor miért beszéltek szemtanúk másról?

Hirdetés

Amennyiben mindez a 14. században történik, valamely afrikai törzs világtól elzárt kis falujában öt ember között, akkor a „Mi is történt valójában?” alapkérdés kapcsán nem lennének túl nagy elvárásai a magyar társadalomnak. Mert ugye hogyan is lehetne egy ilyet pontosan rekonstruálni? Na de nem erről van szó: az elborzasztóan tragikus, három fiatal lány halálát követelő budapesti szórakozóhelyi tragédia a 21. században történt, Magyarország kétmilliós nagyvárosában, mintegy 3000 ember jelenlétében.

Ehhez képest nemhogy információink, még sejtéseink se nagyon lehetnek annak kapcsán, mi is történt valójában a Nyugati téren. A rendőrség lapít, mint sz.r a fűben, közlései körülbelül annyit érnek és mondanak, mint az az információ, hogy valamelyik valóvilágos berúgott: abszolúte semmit. Rendesen beégett a magyar tévék, rádiók és újságok zöme is, a honi médiumok két napja óránként ismételgetik ugyanazokat az információkat, amelyek arra vannak kihegyezve, hogy milyen engedélye volt a szórakozóhelynek, pedig momentán nem ez a legfontosabb.
A legfontosabb az, hogy mi is történt valójában szombat éjszaka a West Balkánban. Ha volt pánik, az mitől tört ki? Ha nem volt pánik, akkor miért taposták halálra egymást az emberek? Ha valóban csak a tömeg nagysága miatt következett be a tragédia, akkor miért beszéltek szemtanúk teljesen másról? Miért csak az interneten (és főleg a közösségi oldalakon) lehet érdemi emlékezésekhez és véleményekhez jutni? Hogyan lehetséges az, hogy a 3000 fiatalból senki nem érzékelte, miként alakult ki a probléma? Ha mégis volt ilyen vendég, miért hallgat? Hogy lehet az, hogy összesen hárman sérültek meg súlyosan, de közülük mindenki elhunyt? Ha több súlyos sérült is van, ők hol vannak?

Rengeteg kérdés, amely egyetlenegybe torkollik: miért nem tudunk semmit? Ha azért, mert valójában tényleg „csak” az történt, hogy túl sok embert engedtek be, akik egyszerűen nem fértek el, az – a három lány szörnyű tragédiája ellenére – még mindig a legmegnyugtatóbb válasz. Ha viszont ennél jóval összetettebb a probléma (agresszió, kés, drog, stb.), akkor nem szabad, hogy megnyugodjunk, és túltegyük magunkat a drámai történéseken. Ellenkezőleg: kezdjünk el idegeskedni, ha másért nem, hát azért, mert nem tudunk semmit. És a tudatlanság soha nem vezetett még jóra.
Tóth Csaba Zsolt

Szóljon hozzá!

Hirdetés