Hirdetés

Hirdetés

A 2-es villamos és az 1-es stadion

Civishir

2010.12.01. 10:56

A 2-es villamos és az 1-es stadion

Debrecen – Két megaprojekt is foglalkoztatja a népeket Debrecenben: a villamosozni és a focimeccsre járni akarók reménykedve, féltő aggodalommal figyelik a híreket, hogy akkor most mi van?

Hirdetés

Hirdetés

Amennyiben helyzetjelentésre vállalkozunk, rövid válaszokkal jellemezhetjük a szituációt: a 2-es villamos ügye ötödízben is vakvágányra futott (még meg is büntették a várost, nemhogy haladnánk előre), a stadiontémában viszont pozitív fejlemények vannak. Miután az Oláh Gábor utcai pálya klasszikus értelemben nem nevezhető stadionnak, a cívisváros első, vagyis 1-es focilétesítménye lesz a kiizzadandó komplexum, amelynek ügyében új fejlemények merültek fel: Magyar Közlönyben kedden megjelent határozattal a kabinet elrendelte, hogy a rekonstruált sportlétesítmény a projekttársaság tulajdonába kerüljön, és a céggel kötött szerződés alapján Debrecen város üzemeltesse.

Vagyis az önkormányzaté lesz a döntő szó abban, hogy mi és mennyiért történik majd a stadionban: erre a modellre külföldön is van példa, az persze más kérdés, hogy ez még nem garancia a gondtalan hétköznapokra. A pénz viszont úgy tűnik, megvan: az állam a debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukciójához – 2011–2012-ben két részletben – a nemzeti erőforrás miniszter felügyelete alá tartozó fejezetben, összesen 12,5 milliárd forint forrás tervezéséről gondoskodik - rögzíti a határozat.

Úgy tűnik tehát, futballtémában sínen vagyunk: úgy látszik, ami nem EU-s forrásból valósul meg, az valahogy könnyebben a világra jön, a kormány (a Fidesz) hatékonysága ilyen értelemben megsüvegelendő. Más a leányzó fekvése a bonyolultabb pénzügyi hátterű projekteknél, lásd a 2-es villamos újra és újra bezáruló ajtóit. Hogy mi a vastag pöcörőért nem lehet sikeres pályázatot végigvinni a járművek ügyében, az még a közbeszerzéshez értők számára is rejtély: az meg pláne az, hogy miként nyerhet olyan cég, amely elvileg nem felel meg a feltételeknek.

Most az a helyzet, hogy előbb lesz stadionunk, mint 2-es villamosunk. Hogy ezért dicséret vagy rosszallás jár-e a döntéshozóknak, azt döntse el mindenki maga.
Tóth Csaba Zsolt

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.