Hirdetés

Videómegoszlás

civishir.hu

2014.03.26. 08:02

Videómegoszlás

Tessék mondani, hogy kell valaki vagy valami ellen szavazni? Szalmási Nimród írása

Hirdetés

Kitörő örömmel közli az ATV országgal, világgal, hogy már több mint negyedmilliónyian megtekintették a Szavazz a Jobbik ellen nevű izécsoport utcaemberes videóját, és akkor most holnaptól Vona Gábor bomlásnak indul.

Nem minden előzmény nélküli ez a mostani demonstráció, március idusán is megjelent a pesti utcákon néhány tucatnyi romkocsmákból kitántorgott, beesett arcú zsúrfiú, akik már akkor is távolságtartásra szólították fel a sugárút népét. Lehet, persze hogy lehet valamely párt ellen tüntetni, végtére is, akinek nincs érvényes mondandója a világról, az jobb híján beleköt valakibe vagy valamibe, a napi pártpolitika többnyire ilyesmiből áll. Ízlés és vérmérséklet kérdése, ha egy szedett-vedett társaság a nemzeti ünnepet találja alkalmasnak az effajta hangulaterjesztésre, ez a nap ugyanis nem a másik gyalázására való, na de ezt ne most kezdjük el nekik magyarázni.

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/k6tiYJth9iE?hl=hu_HU&amp;version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/k6tiYJth9iE?hl=hu_HU&amp;version=3" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Az is elvárható lenne, hogy ha már mindenáron tüntethetnékje van a jeles szubkultúra egyedeinek, mert a mindennapi balhé létszükséglet náluk, legalább érthetően fogalmazzanak. Nem szeretik a Jobbikot, rendben van, sokan éreznek hasonlóan, s mivel minden pártnak népes és indulatos ellentábora van, még az is tolerálható, hogy számukra kifejezetten kívánatos Vonáék eltűnése a politikai porondról, mint ahogyan e tekintetben a Jobbiknál is hosszú a lista. Különösen aktuális zsidóellenességgel riogatni most, amikor az Európai Rabbik Központja éppen Budapesten tartja kétévente esedékes közgyűlését, nagy rettegések közepette, ugyebár.

Moliérrel szólva azonban, térjünk vissza juhainkhoz, a lehengerlően hergelő videóhoz.  Számos kattintást be lehetne gyűjteni a manipulációs technikák bevetése nélkül is, de nem megy (kissé távlatos a témaválasztás; Pörzse ex-futballista még 2012 elején a Jobbik és a francia Nemzeti Front közötti különbséget elemezve egy lapinterjúban engedte el ezt a kétségkívül idióta kijelentést, az ilyen tippelős körérdeklődésnél egyébként meg szokás elrejteni a helyes választ is). Ám amikor arra bíztatják a gyanútlan választópolgárokat, hogy szavazzanak a Jobbik ellen, a hirtelen fellelkesült nép váratlan akadályokba ütközik.

Magam is, mint afféle városi gátőr, aki nincs kiképezve az ilyen furmányos technikákra, segítségre szorulok. Tessék mondani, hogy kell valaki vagy valami ellen szavazni? A szavazólapon lesz egy külön rubrika, s abba kell beleírnunk, hogy melyik pártra adjuk az ellenszavazatunkat? Netán előre be kell jelenteni a választási bizottságnak, hogy ellenszavazni támadt kedvem és legyenek szívesek vegyék jegyzőkönyvbe? És az így leadott ellenszavazat mínusz egy voksnak számít, vagy érdemben nem befolyásolja a végeredményt, mert akkor meg felesleges az egész felhajtás.

Mint ideológiailag képzetlen, tanácstalan is vagyok, hiszen a kézenfekvő megoldás nyilvánvalóan nem elégíti ki a nevezett demonstrálókat. Ugyanis a naiv, hagyományos politikai ismeretekkel bíró egyének összessége úgy vélheti, hogy ha valamely pártra voksol, azzal kvázi ellene szavazott az összes többinek, s felesleges a különlegesen görény pártok esetleges megjelölésével tovább bíbelődni. Ugyanakkor, ennek belátása esetén üdvös eljárás azt a pártot megnevezni, amelyiket támogatni és propagálni szeretnénk, s nem azt kell hirdetnünk, hogy kik ellen vagyunk. Sőt, ha következetesek vagyunk, akkor jelen állás szerint tizenvalahány pártot kellene felsorolnunk, amelyeket nem ikszelünk be április 6-án. A mindegy kire, csak őrá nem típusú szavazás már a kisdobosnótafa-választásoknál sem volt szalonképes, de az életkori sajátságok miatt elnézhető volt.

Az pedig már további mély értelmű kérdéseket vet föl, hogy melyik pártra kell szavaznunk ahhoz, hogy valóbban a Jobbik ellen lépjünk föl…

Szalmási Nimród

Szóljon hozzá!

Hirdetés