Hirdetés

Hirdetés

Minden kínos, ha orosz?

civishir.hu

2015.01.04. 17:21

Minden kínos, ha orosz?

Nem Duchovny az első, aki hollywoodi filmcsillagként mostanság feltűnt orosz reklámban. +Videó

Hirdetés

Hirdetés

Milyen lett volna, ha ott születek és nevelkedem, ahonnan a családom származik? Mi lett volna, ha orosznak születek? Így kezdődik az az orosz sörreklám, amelyben a legutóbb egy botrányos életű írót, Hank Moodyt a Kaliforgia (Californication) című sorozatban megformáló David Duchovny „elmélkedik”. A két és fél perces, számos kritikus szerint patrióta kisfilmben a színész sorra veszi, hogyan is alakulhatott volna az élete: űrhajós, balettintézeti direktor, netán hokijátékos lesz. A reklámban a korábban hosszú évekig az X-akták sorozatban Fox Mulder FBI-ügynököt alakító színész oroszul is megszólal, majd a végén koccintásra emeli a kérdéses sört, miközben a termék mottóját, a Van mire büszkéknek lennünk szlogent is elmormolja.

A hirdetés azonban a jelenlegi ukrán-orosz kapcsolatok és a kelet-ukrajnai helyzet függvényében rosszul sült el Duchovny számára: az Obama elnökkel kifejezettel szívélyes viszonyban álló Hollywood putyinista bérencnek titulálta, és egy pillanat alatt ezerszámra érkeztek a gyűlölködő hozzászólások, megnyilvánulások. Még egy, a színész családfájával foglalkozó mélyelemzés is napvilágot látott, azt próbálva bizonyítani, hogy Duchovny Amerikába bevándorló dédapja és nagyapja valójában ukrán, hiszen előbbi a New York-i Ellis Islanden működő regisztrációs beérkezőponton Kijevet adta meg szülőhelyéül. A család pedig eredetileg a közép-ukrán, egykor a litván nagyfejedelemséghez is tartozó Berdicsiv városából származott. A cikk azzal próbálja bizonyítani a színész ukrán gyökereit, hogy mivel Ukrajna akkor a cári Oroszország része volt, azért mindenki, így az ukránok is orosz állampolgárnak számítottak. Persze ezzel az erővel mindennek a fordítottja is igaz lehet.

A nyugati, nihilista-egoista világnak egyfajta tükröt tartó, kifigurázó Kaliforgia sikerét és egyben végét követően újra a Mulder ügynök bőrébe bújáson gondolkodó színész a támadások hatására közleményt adott ki. Mint az amerikai hírességekről író TMZ hírportál is idézte, Duchovny leszögezte, „attól, hogy büszke vagyok a gyökereimre, ez nem jelenti azt, hogy politikai állásfoglalást is teszek, és én igenis büszkén tekintek az orosz, ukrán, lengyel és skót örökségemre is”. Hozzátette, érti, hogy a jelenlegi tragikus események fényében a reklám félreértésre adhat okot, de bízik abban, az emberek nem magyarázzák félre. Nem Duchovny az első, aki hollywoodi filmcsillagként mostanság feltűnt orosz reklámban. Két éve senkinek nem szúrt szemet, hogy Bruce Willisszel volt tele Moszkva, aki egy orosz bank reklámjában a Die Hard című filmjeiben megszemélyesített, kőkemény igazságosztó, John McClane szerepében tetszelgett. Hollywood nagyon nem bírja a „saját” értékrendje ellen „lázongókat”.

Lázadók viszont mindig vannak; legutóbb Gary Oldman okozott óriási felháborodást egy, a Playboynak adott nagyinterjújával. Ebben kőkeményen nekiment a szerinte képmutatóan alkalmazott politikai korrektségnek és a filmipar álszenteskedőinek. A brit színész arról is beszélt, miként uralják a zsidók Hollywoodot, és megvédte a részegen antiszemita dumákat rendszeresen elővezető Mel Gibsont és egy lesifotósra homofób kijelentést tevő Alec Baldwint.


 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.