Hirdetés

Hirdetés

Hülyék paradicsoma

civishir.hu

2014.08.10. 09:01

Hülyék paradicsoma

A liberális Nyugat most majd megtanítja a csak az erő nyelvét értő oroszokat kesztyűbe dudálni. Szalmási Nimród jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

Pénteken valószínűleg új időszámítás kezdődött a brüsszeli, uniós központban; levelet hozott a posta Moszkvából, egyenesen Putyin üdvözletével. Minden épeszű elemző sejthette, hogy a valós hatalmi súlyát túlértékelő centrum szankciói, hogy tudniillik megtiltják az orosz kötvények és értékpapírok vásárlását, kicsapja az orosz medve barlangjában az összes biztosítékot, és fokozatos, de hatékony nyárvégi árleszállítással kedveskedik majd a derék nyugati civilizációs jólétben fetrengő liberális demokráciáknak.

Első lépésként – formálisan a kormány – döntött az unióból származó élelmiszerek majdnem teljes körű embargójáról. A lett miniszterelnök gazdasági háborúról beszél, a lengyelek – akiknél állítólag most a legdinamikusabb a gazdasági fejlődés egész Európában – csak a gyümölcs- és zöldségexport tilalma miatt több száz millió eurótól esnek el, de ugyanez a helyzet az olaszoknál is. A magyar baromfihús kivitelnek is annyi; pedig az oroszok több mint nyolc tonna kacsát és libát falnak fel évente, és akkor a csirkékről még nem is szóltunk, mindez majdnem kétezer közepes és nagyvállalatot érint. Tehát: akik Orbánt Putyin ölebének könyvelték el Tusnád után két perccel, most saját szemükkel láthatják, hogy mi is csak egy lap vagyunk az elnök noteszában az uniós tagállamok között. S akik a putyini erőpolitikáról nyilatkozták tele a világsajtót, önmagukat felülbírálva döntöttek úgy, hogy a liberális Nyugat – élén az egyre bénakacsább Obama vezette Egyesült Államokkal – most majd megtanítja a csak az erő nyelvét értő oroszokat kesztyűbe dudálni.

Működik. Egyelőre több tízezer munkahely elvesztésével kalkulálnak Európában, egyes országokban – Baltikum – a GDP 3-4 százaléka forog veszélyben. Mi több, a tőzsdéken is aggódó szemek merednek a képernyőkre, öthónapos mélységet értek el a mutatók; az amerikaiak iraki színrelépése sem kedvez a befektetőknek; a térségben nő a bizonytalanság, inkább dunyha alá rejtik a pénzt és kivárják a végét. Az oroszok a kieső élelmiszert Dél-Amerikából pótolják, s az ottani termelők majd bolondok lesznek később kivonulni a nagyétvágyú piacról. Olyan túltermelési válság alakulhat ki itt heteken belül, hogy annak lehetséges következményeit megbecsülni sem merik.

Azt még fontolgatják ott a Kreml környékén, hogy esetleg a szibériai légifolyosó használatát is megtiltsák-e az európai légitársaságoknak; folytathatjuk ott, ahol Kolumbusz abbahagyta, Berlinből majd Nigéria érintésével lehet majd mondjuk Kínába repülni, ami így az egyre barátságosabban terjedő ebola járvány idején annyira nem is talányos távlatokat tartogat.

Apropó, Kína. Azért, hogy Obama se vigyorogjon olyan kárörvendően az elnöki rezidencián, az orosz és a kínai jegybank megállapodás-tervezetet dolgozott ki devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom saját devizában történő elszámolásának és a dollár kiiktatásának lehetővé tételére. Ez a száraz bejelentés annyit jelent, hogy a két ország vezetői magasról tesznek a dollárra, esetleg orosz duruzsolásra Kína még a piacra is dobhatja dollártartalékjait, és akkor tényleg nyolcezerbe kerülhet egy Big Mac a washingtoni mekiben. Mindezek után csak halkan jegyezzük meg: a hírhedten rettegett gázfegyver kérdését az oroszok még csak fel sem vetették. Messze még a tél. Addig is az EU parlamenti képviselői teszik a dolgukat.

A Szocialisták és Demokraták (S&D) pártcsoportja felháborodott hangú közleményben ítélte el Gianluca Buonannót, az Északi Liga EP-képviselőjét, aki egy olaszországi kisváros polgármestereként betiltotta az egynemű párok nyilvános helyen történő csókolózását. Ha csókolózáson kapnak homoszexuális vagy leszbikus párokat, pénzbírsággal sújthatják őket. „Teljesen elfogadhatatlan, hogy Európa szívében egy polgármester mondja meg az embereknek, hogy kik csókolózhatnak és kik nem a nyílt utcán. A homoszexuális párok nyilvános helyen való csókolózásának tiltásával Buonanno ezeknek az embereknek a méltóságát sérti. Ez összeegyeztethetetlen az olyan európai értékekkel, mint amilyen a sokféleség tiszteletben tartása és a hátrányos megkülönböztetés tilalma” – jelentette ki Birgit Sippel, német szociáldemokrata képviselő. Minden ellenkező híresztelés ellenére tehát a liberális demokráciák működnek. Köszönjük a hagyatékot Barroso úr; felkészül Juncker bohóc. Ha addig egyáltalán.

Szalmási Nimród

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.