Hirdetés

Cél a küzdés maga

civishir.hu

2014.03.30. 19:44

Cél a küzdés maga

Szombaton békemenetelt, vasárnap kormányt váltott kollégánk. Szalmási Nimród írása

Hirdetés

Szerencsére az időutazást még nem találták fel, mert különben elképzelni is szörnyű volna, ha az Andrássy úton szombaton menekülők vasárnap összetalálkoznának az Operaház előtt gyülekező kormányt váltani szándékozó jónéppel. Az időjárás most is gyönyörű, a nemzeti ünnepen bekövetkezett fiaskó nyomokban sem fenyeget. Egyébként jó a helyszínválasztás, az Operaház és az Andrássy út viszonylag szűkös hely, így a tömeg is nagyobbnak látszik. Egyébként a vártnál tényleg többen jöttek el, a széltében elhelyezett színpadon messzire világlik A kormányváltó erő felirat s van kifutó is, no, nem a semmibe, de erről majd később. Sikerült megszereznünk a programot is, a demonstráció fél háromkor indul, s háromtól az ellenzéki összefogás vezéralakjai hat perces időtartamban beszélnek, kivéve Mesterházyt, akinek tizenkét perc dukál. Ja, és lesz performansz is, a 106 jelölt kis színes papírlapokat fog osztogatni; pirosat, fehéret, zöldet a megfelelő helyen, hogy a végén a tömeg felmutassa azokat egy nagy biozászlót kiadva.

Egyébként tanultak a sajnálatos októberi eseményekből, amikor is a baloldal nekifutásból tökön rúgta magát, hogy klasszikusokat idézzünk; elmúlt a nyomasztó DK-s zászlóerdő, nagyjából egyenlő arányban vannak jelen a többi alakulat lobogói is, de EU-s molinókból is akadt bőven, bár a legtöbben csokorba szedett, emblémás papírzászlócskákkal integetnek. A szintén kellemetlen körülmények elkerülése érdekében folyamatosan ment a hangosbemondós szervezés, hogy akik nagy zászlókkal vannak, menjenek ki az út szélére, mert belezavarnak a tévés közvetítés képébe. Néha már bekiabálta valaki, hogy "kormányváltást", de skandálás még nem követte.  A táblákon nyílván Orbán az abszolút főszereplő, tematikusan vagy Orbán, Putyin, Erdogán a három jóbarát vagy a bukolikus szelídséggel eszmecserére invitáló ne légy GYÁVA VIKTOR vitázz! viszi a prímet. (a nyomdafestéket nem tűrő táblafeliratok bemutatásától eltekintünk, elég dominánsan uralták a terepet). Nemzetiszínű lobogók csak szórványosan fordultak elő, néhány kivételtől eltekintve, de az ezüst sávban azért feltűnő kanbetűkkel rögzítették, hogy Orbán takarodj! ami azért ismételten felveti a baloldal és nemzeti szimbólumok meglehetősen ambivalens viszonyát. A kivetítőn személyre szóló kampányüzenetek, rövid filmecskék, az elmaradhatatlan Pa-Dö-Dö, a feldolgozott Máté Péter féle hivatalos kampányhimnusz, illetve a most debütáló minimálrajzfilm, a Puszi együttes Mit loptál ma Kolbász Viktor? munkacímen futó, összetett zenei és szövegvilágú alkotása; gratulálunk.

Barabás Richárd a baloldal Kocsis Mátéja hergeli a tömeget, aztán háromkor tényleg beindul a titánok harca. Kónya Péter, a Szolidaritás mozgalom frontembere egy szobordöntős pólóban alapozza meg a hangulatot: Nap, mint nap, arcunkba csap az Orbán-Simicska maffiabirodalom bűnös-bűzös lehelete. Szerinte: Aki április hatodikán nem megy szavazni, az Orbánra szavaz. Aki április hatodikán elmegy szavazni, és a Jobbikra szavaz, az az Orbánt támogató farkasokra szavaz. Aki április hatodikán elmegy szavazni, és a mutyi pártokra szavaz, az az Orbánt támogató báránybőrbe bújt farkasokra szavaz. Ezzel nagyjából summázta szinte valamennyi szónok mondandójának legfontosabb tartalmi részét. A beszédeket kisfilmek szakítják meg: szomorú sorsú, különböző foglalkozású vagy éppen munkanélküli emberek beszélnek arról az öngyilkosközeli állapotról, amibe a Fidesz jóvoltából kerültek, s teszik fel a kérdést: ez itt az én hazám?

Gyurcsány emelkedett szólásra, aki tényleg tudta, hogy ez a nap nem róla szól; sokkal visszafogottabb volt, mint október 23-án. (Eleve rekedten kezdte beszédét, meglátszik a több hónapos országjárás a hangszálain is.) Orbánt átkozott csalónak nevezte, ezért erőt kívánt Magyarországnak, hogy azt mondják majd egyszer: éltek itt 2014 táján olyan magyarok, akik megküzdöttek és győztek. "Szavazzatok a szabadságra, szavazzatok Mesterházy Attilára. Ha így lesz, sütni fog a nap, nem csak ma, hanem április 6-án is (?)" - fejezte be a DK-s időjós.

Fodor Gábor hozta a szokott formát, volt egy tippünk: nem lépi túl a hat percet, legalábbis a nyíltszíni tapsok miatt biztos nem. Az viszont különösnek tűnt, hogy mintha, a kényelmes utat választva, egy március 15-i beszédet hasznosított volna újra. Sajtószabadságot követelt; látszott, hogy a szabadság nem lehet ellenzékben, Orbán átalakított bonmotjától sokat várt, de a közönség csak közepesen jött ettől tűzbe. A kormányváltók nem akarnak Orbán-Putyin paktumot, megfélemlítést, trafikokat, felcsúti stadiont, propagandát, választások manipulálását, álcivileket, álpártokat. A Fidesz átállt a szabadságkorlátozók oldalára. Ahhoz, hogy a kezüket nyújtsák nekik, előbb le kell győzni őket. A közönség 56 és a demokratikus ellenzék örököse, velük követeli a felelős kormányzást. Választás rég volt ennyire fontos: kelet vagy nyugat, Moszkva vagy Brüsszel, rabok legyünk vagy szabadok, ez a kérdés, válasszatok, és még a közönséget is képes volt skandálásra bírni: "Nem hagyjuk", "Orbán takarodj".

Szabó Tímea, mint nekilódult amazon támadt a közönségre: Magyarok vagyunk, vagy nem vagyunk magyarok, a kutyaúristenlovába’, na, jó, nem pont így mondta, de legalább ekkora vehemenciával. Váratlanul kraftos beszédét végigkísérte ez a harcias hangnem; Magyarországon egy ember akar háborút, de elveszik tőle a kedvenc játékszerét, a kormányrudat. viszont megtarthatja a stadiont, a felcsúti palotát, meg az arany vécékeféjét. Nincs esély a zöld értékek képviseletére, amíg Magyarország fölött Orbán Viktor uralkodik, így rájöttek, hogy a kulcs: Orbánt kell elmozdítani, különben marad a nincstelenség, a gyermekéhezés, és még a saját fia is elmegy az országból.

Ha Orbán győz, a magyar nép veszít, de ez nem így lesz, ha a közönség is akarja. A közönség akarja, skandálásból az Orbán takarodj a legkapósabb. A többi hamar elhal, ez tud a legtovább szólni. Furcsa, hogy Fodor hozta ki a közönségből először. Azt mondják néhányan, kicsi az esély az Orbán-kormány ellen. De mennyivel volt jobb helyzetben Rákóczi, Petőfi vagy az 56-os fiatalság? (Végül mind elbuktak, tesszük hozzá csendben.) Nekik is sikerülni fog, ha Rákóczi, Petőfi vagy az 56-os fiatalság nem félt. ("Nem félünk!" - kiabálja a tömeg.) De most csak Orbán és romlott rendszerével kell szembenézni. Együtt sikerülni fog, mindenkinek el kell mondani. Ha a baloldal győz, újra lesz vacsora, ingyenes egyetem, rendőrkézen lesznek a vak komondorok gazdái (zúgó taps), az anyáknak nem kell választania  munka és a család között, a nyugdíjasoknak is joga lesz az egészséghez és a gyógyszerekhez. De ha csak minden második ember megy el szavazni, Orbánnak megint kétharmaddal nyer. A csalások már most folynak a közszolgálati tévében, az aktivistákat fekete autókkal követik, de a kormányváltók igazságot fognak szolgáltatni. Nem biztos, hogy érdemes előre spekulálni, de beszéde alapján Szabó mintha bejelentkezett volna a 2018-es miniszterelnök-jelölti pozícióra. Közben elkezdték osztogatni a piros-fehér-zöld lapokat, ezekből áll majd össze a nagy magyar zászló.

Bajnai aktuális dühét osztja meg: az Indexen olvasta, hogy Orbán hétfőn Bajára látogat, hogy amellett a Zsigó Róbert mellett kampányoljon, aki két helyről vett fel költségtérítést. Ez az az erkölcsi magaslat?- kérdezte fújtatva, majd immáron lehiggadva visszaült a gázsütőre, és már alig hallhatóan folytatta. Nincs veszve és nincs nyerve semmi. El kell mondani mindenkinek, hogy kevés az idő, az elégedetlenek helyett más nem mehet el szavazni, pedig a változás rajtuk múlik. Azoknak üzen, aki szeretnék, de nem hiszik, hogy meg lehet csinálni. Meg lehet csinálni, nem kell hinni a közvélemény-kutatásoknak, azokat ugyanis demokráciákra találták ki. Nem lesz könnyű. A választás még szabad, de már nem tisztességes. Vonáról azt mondja: a facebookon cuki kutyusokat simogat, közben polgárháborút akar. Aki otthon marad, Orbánra szavaz, aki nem a kormányváltókra szavaz, az is Orbánra szavaz. Azok is szavazzanak, akik félnek, ezért nem jöttek el ma a nagygyűlésre. A rezsim aljassága ellenére maradt egy talpalatnyi hely, ahol Orbánnak kell félni, ez a hely a szavazófülke, ott nem működik a kétharmad. Aki nem akar újabb négy éven át félni, az most elmegy, és a kormányváltásra szavaz.

Most elmarad a szomorú kisfilm, mert jön a vidámság: Mesterházy Attila. Hű, de jó – kezdte a beszédét. A kampányban minden nap kitalál valamit a Fidesz, amivel megpróbálják megosztani az összefogást. (elég furcsa interpretációja a Simon-ügynek) DE minél jobban támadják, annál erősebb az összefogás. Ezért megköszöni a szövetségesek vezetőinek a támogatást. A közmédiában csak mocskolják és megalázzák őket. Ha ilyen a köztévé, akkor egy fillért se nekik. És a CÖF, a civilbe öltözött fideszesek is közpénzből kampányolnak. Csak program nélküli gyűlöletkampány van, ezért nagy szükség van mindenkire. Vitára hívta Orbánt, de az óvodában a jele nyúl lehetett, mert nem vitázik vele. Orbánhoz nem engedik oda a nem lakájmédiát, a hatalomgyakorlás szempontjából Orbán bolsevik.(!) Orbán egy új pártállamot akar építeni Magyarországon, de ezt nem hagyják, mert modern, európai Magyarországot akarnak. Már több mint hatvan városban járt, és az emberek azt mondják, hogy amiről Orbán beszél, az egy tündérmese. Orbán azt mondja, versenyautót épített. (És itt elsütötte megint a kormányváltós poént, a közönség nem is nagyon reagált rá.) A közmunka átmeneti megoldás, de az országnak valódi munkahely kell, 47 ezerből nem lehet megélni. Még akkor sem, ha vesznek mellé egy kecskét, gombát termesztenek, amit a fideszesek akarnak. Éljenek meg ők 47 ezerből, kecskéből, gombából.(már megint a kecske, ez most komolyan vicces?)

Ezután lényegében felsorolta a korábban már ismertetett nyolc pontot, majd újfent megcsillogtatta a szoci humort: Orbán lesz Európában Putyin pincsije, aki ül, fekszik és a farkát is csóválja. Mi a különbség az IMF-hitel és az orosz hitel között? Hogy az IMF-ben nincsenek tankok. Ugorjunk. Már csak a választást kell megnyerni, ez meg azon múlik, mennyien mennek el szavazni, és minden szavazat számít. Akár egy választókörzeten is múlhat a kormánytöbbség. Valóban jobban élnek-e az emberek, mint négy évvel ezelőtt? Orbán, Simicska szavazata pont annyit ér, mint egy munkásé vagy tanáré. Aki otthon marad, Orbánra szavaz, aki más pártra szavaz, az is Orbánra szavaz, a kormányváltást ugyanis egyedül ez a szövetség tudja elérni. A szavazófülkében lehet törleszteni a sok aljasságért. Mesterházy a végén megfogadtatta az emberekkel, hogy ott lesznek vasárnap a szavazófülkékben, majd lement közéjük és mindenkivel kezet fogott.

Közben a 106 jelölt fellépett a színpadra, a műsorvezető találomra kiválasztva spontán kérdéseket tett, amikre spontánul frappánsan válaszoltak is a kiszemeltek. A kiosztott piros-fehér-zöld lapokat most mindenki feltartja, és nemzeti színekbe borult az Andrássy út, bár az EU-zászlók is kinnmaradtak, így kissé tarka lett az összkép, de közben szólt a modernizált Máté Péter nóta. Szereti és énekli a tömeg, de kétszer egymás után elénekelni azért túlzás volt. Ráadásul Barabás Ricsi a legpocsékabb MC-k stílusában kiabált bele a dalba, és teljesen ritmustalanul a kormányváltás szót üvöltötte, úgy, hogy még csak véletlenül se tudja senki skandálni. De legalább a dal hangulatát jól hazavágta.

Összegezvén a tapasztaltakat: a demonstráció előtt igazából három kérdés volt: lesznek-e elegen, hogy erősnek tűnjenek; sikerül-e egységesnek tűnni; illetve milyen lesz a hangulat. Az első kettő sikerült, így a hangulatra se lehetett igazán panasz. Az, hogy miket mondtak, tulajdonképpen mindegy is, nem is mondtak semmi újat. De a szövetség létezése óta először tényleg egységesnek tűntek, nem voltak primadonnák és nem ilyen beletörődő nihillel keveredő szektás őrületként jött le az egész. Ha az egész kampány ilyenre sikeredett volna, Orbán kevésbé pihenhetne a babérjain. Egy hét múlva okosabbak leszünk, mondta az operaház egyik fantomja, és ezzel mi sem tudunk vitatkozni. Viszont Szanyi kapitányt sehol sem láttuk…

Szalmási Nimród (Fotók: MTI)

Szóljon hozzá!

Hirdetés