Az oroszlán ugrani készül

civishir.hu

2014.07.10. 17:46

Az oroszlán ugrani készül

Emelje fel a kezét, aki olvasott olyasmit, hogy pusztulnak az állatok Nyíregyházán. Szünet. És Debrecenben? Szalmási Nimród írása

Hirdetés

Helyi politikusaink személyiségének fejlődése születésük pillanatától – lehet mondani a mai napig – zavartalan, s színvonalában a múlt lidérceivel, visszahúzó erőivel, a tudat elmaradásaival küszködő ország átlagáét feltétlenül elérte, ha ugyan meg nem haladta, amit abból gondolunk, hogy a rendszeres közgyűlések unalmas pillanatait kihasználva többen olvasni is szoktak.

Olvasni jó. Többek között például bennünket; ennek hiányában ugyanis az MSZP-s Madarasi István nem kérdezne olyan szamárságot a polgármestertől, mi indokolja, hogy csak november 1-ig nevezik ki  Szomolya Ákost az Agóra Kft. élére. Kósa Lajos így a röhögéstől fuldokolva elmondhatta, hogy az élménypark beindulásáig ideiglenes megoldást kellett találniuk, mert addig sem maradhat vezető nélkül a cég. Szeptembertől például az iskolások körében népszerűsíteni kell a természettudományos tárgyakat, ugyebár. Az Agóra Kft. élére ősszel új embert kell majd keresni, akit elfogad az egyetem is partnernek, akinek van intézményvezetői gyakorlata, vezetői gyakorlattal rendelkezik, és ért a természettudományokhoz. És csak azt nem fűzte még hozzá, hogy egyébként meg a feltételek közzé tartozik még, hogy vezetékneve s-el kezdődjön, és omogyival végződjön, ahogyan azt lapunk már korábban megszellőztette.

Nagy Sándor Tibor számára pedig – miután nyílván több szemüveget is kipróbált – szintén olvasmányélményként hatott, amikor a lapokból megtudta, hogy immáron nem magányos harcosként kell az ország öt legjobb zoológusai között küzdenie, hanem társat is kap, Halász Csilla személyében. Szerkesztőségünket is feltüzelte a hír; A titokzatos csizmaevő szörny című szakkönyvével sok kiskorú gyermeket örvendeztetett már meg a szóban forgó hölgy, az állatvilágban való jártasságát semmi sem bizonyítja jobban. Később aztán fájdalomként járta át testünket a hír; pillanatnyilag a debreceni közgyűlésben egyetlen nagy kérdőjel bóklászik a padsorok között, csakhogy növeljük a képzavart. Jelenleg két állampolgárt keresnek nagy erővel városunkban; a 100 éves embert, aki kimászott az ablakon és eltűnt valamint az igazi Trebitschet alias Halász Csillát.

Egyelőre szakmai hozzáértését csak az bizonyítja, hogy annak idején időben figyelmeztette Kósa Lajost az iskolai büfében, hogy a parizeres szendvics helyett válassza inkább a sonkásat; valószínűleg innen datálódik a Kultúrpark bodegájának retrósan gyenge kritikája is. Ugyanakkor a különféle teázók törzsvendégein kívül még senki sem láthatta a derék biológust; a szakbizottsági ülésen csak ásványvizet szolgálnak fel, teát nem, így tehát el sem ment oda (csak itt nem szűnt meg a birkaiskola, a képviselők a közgyűlésben minden kétely ellenére igent nyomtak). Most már csak az a kérdés, hogy ki lehet a világ másik három zoológusa, elvégre Nagy és Halász kipipa.

Mi lehetett a valós oka annak, hogy Nagy Sándor Tibort gyámság alá helyezték. A hivatalos indok nevetséges. Kósa Lajos Nyíregyházáról nősült; az ifjúkori cicázások közepette nyílván egyszer-kétszer elvetődtek a vadasparkba is, ha másért nem, a rekettyések végett bizonyosan. A Nyíregyházi Állatpark és a Nagyerdei Kultúrpark (a tényleg retrós szocialista vidámparkos visszamaradvánnyal súlyosbítva) összevetése tehát minden tekintetben tapasztalati tényezőkön nyugszik. A művelet elvégzésének törvényes akadálya nincsen, csak akkor ide kell még becsatolni a Delfinarium Mallorca nevű műintézményt is, ami – valóban – mind bevétel, mind látogatottság, mind cukiságok terén többet produkál, mint a Nagy Sándor Tibor vezette szánalom.

Emelje fel a kezét, aki olvasott olyasmit, hogy pusztulnak az állatok Nyíregyházán. Szünet. És Debrecenben? Na, ugye. Nem ébresztették fel az alvó oroszlánt, aztán meg már nem is tudták. Elhullott; desszertnek egy párduc, meg egy zsiráf is, kis híján a teljes Brehm-kézikönyv; a fél ország bennünket sajnált. Hamarosan azonban érkezett a pótlás, igaz egy cirkuszból, de a hat éves Maxi hím láttán a második leánykorát töltő nőstény is erőre kapott. Maxinak azonban egyelőre párzani sincs kedve, ami még hagyján, de sörénye sincs! Nagy Sándor Tibor szakmai pályafutása csúfos véget ért; a polgármesteri vezetésnél itt betelt a pohár. Jőni fog, mert jőnie kell a Halász Csilla-féle varázsteának, s akkor lesznek itt cuki kis oroszlánkölykök, akikkel a háttérben cuki kis esküvői fotókat lehet majd készíteni. Igaz, most már azt is dupla áron…

Szalmási Nimród

Szóljon hozzá!

Hirdetés