Az aljas szemétségről az utolsó szó jogán

civishir.hu

2014.12.21. 16:16

Az aljas szemétségről az utolsó szó jogán
119-en szavazatka igennel (MTI Fotó: Illyés Tibor))

Van abban valami bukolikusan deviáns, hogy egy ördögtől való ötlet éppen egy KDNP nevű tizenkét farkú kutyafrakciótól ered. Szalmási Nimród írása

Hirdetés

Igen, a vasárnapi boltbezárás előterjesztésről beszélünk; ez van, amikor a Semjén-Harrach-Rétvári alkotta arany háromszögön belül nincsen már semmilyen értelmes élet. Október legvégén tájékoztatták a publikumot eszement tervezetükről; csakhogy azóta egymást érték a különböző leégések és beltéri gyalázatok, nagy vonalakban a kitiltási ügytől Kósa Lajos hangversenyéig, így a vasárnapi zárva tartás megmaradt az érintettek körében. Azt persze nem gondoltuk, hogy a kezdetben még Varga miniszternek is derűs perceket szerző felmelegített javaslatról parlamenti döntés születik erős fideszes asszisztenciával, bár hírlik, hogy Orbán személyes ráhatása – visszafogottan fogalmaztunk – is szükségeltetett, hogy a hüledező narancspárt is bólintson.

E hasábokon többször, több formában is kifejtettük ellenérzéseinket és ellenérveinket, fölösleges lenne ezt a vitát felújítani, hiszen a fogoly sorsa eldőlt; úgy 15-20 ezer ember már javában böngészi az európai álláshirdetéseket. Arról már a sarki fűszeres is nagyesszét tudna írni, hogy mennyire átgondolatlan és - az állításokkal szemben – mindenféle hatástanulmányokat nélkülöző döntésről van szó, mert vajon mi is indokolja azt, hogy csak a kereskedelmi egységeknek kelljen a plázákban bezárni, míg az éttermek, kávéházak, mozik, sport – illetve egyéb szórakoztatólétesítmények nyitva lehetnének? Az pedig különösképpen gyanús, hogy a magyar áruházláncok (CBA, Reál, Coop) támogatják a vasárnapi zárást. Ez vagy jelent valamit, vagy nem, de ha igaz lenne az eredeti előterjesztés, már ami a családi kezelést illeti, ők is arcra eshetnek, hiszen bármekkora nagy is a família, minden kisboltba nem jutna két-három Lázár talpig risztvaccsban.

Persze így is vannak mindenféle kiskapuk, meg egy olyan valóban nevetséges kormányzati jogosítvány, ami gyakorlatilag nagyúri keggyé teszi a vasárnapi működés lehetőségének adományozását. A lényeg a kommunikációs offenzíva kézben tartása, bár kezdenek a rianások egyre nagyobbakat harsanni. Sejthető volt, hogy ha nem a netadóval, akkor majd valami mással tolják túl a biciklit ezek az idióták, csak nem hittük volna, hogy ilyen hamar és ennyi mindent képesek szűk két hónap (de akár csak egyetlen nap!) alatt is elkövetni. Mégis, amiről el kell terelni a figyelmet, arról el lesz terelve a figyelem, aminek ugyanakkor meg kell adni valamelyest az árát, mert hiszen a működőképes eltereléseket addig kell pörgetni, amíg nagy bennük a hatékonyság.

A néhai Rapcsák polgármester táskahordozója még néhányszor elnótázza a hajtók dalát a politikai veteránokról, akik most hátulról lövöldöznek az élen haladó fővadászokra, a tüntetők is hazatakarodnak, az USA is befogja azt a lepcses pofáját, Habony Árpádot pedig előbb-utóbb szentté avatja a pápa. Szerintünk a dolog működni fog, a probléma mindösszesen csupán csak annyi, hogy közben egy komplett ágazat alsó szintű dolgozóit, a legkiszolgáltatottabbakat rettegésben, létbizonytalanságban tartják, az állásuk, megélhetésük elveszejtésével fenyegetik; ez pedig több, mint aljas szemétség. Ez már maga a fehérgalléros bűnözés.

Szalmási Nimród

Szóljon hozzá!

Hirdetés