Hirdetés

Szobrot a debreceni rockzenészeknek!

civishir.hu

2013.01.13. 08:05

Szobrot a debreceni rockzenészeknek!
Freddie Mercury 4,5 méteres szobra Liverpoolban

Kevesen tudják, hogy Magyarországon először Debrecenben neveztek el utcát rockzenészről. Szakács Béla írása

Hirdetés

Jó lenne, ha város rockzenészeinek elismeréseként egy szobrot is tudnánk állítani! Micsoda jeles évfordulóhoz érkezett Debrecen 2013-ban! 150 éve alakult a Zenede és idén ünnepli 50 éves születésnapját a cívis rockzene. Én utóbbiról írnék, mert a rockzene még mindig zabigyerek kategória a honi kultúrában. Valamikor 1963-ban megalapult a Mercur beat együttes, és elkezdődött egy hihetetlenül sikeres könnyűzenei élet Debrecenben!

Amennyiben csak a nézőszámokat elemezzük, a helyi rockélet mindent letarolt. Sokkal többen jártak a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években koncertekre, mint színházba vagy focimeccsre. (Ma is így lenne, ha több klub lenne). Nem hiszem, hogy akad olyan 50-60 év körüli helyi lakos, aki anno legalább egyszer ne ment volna a Pedi, Pirítós vagy épp Göcs klub bulira. Ki az, aki kihagyta a szabadtéri színpadot vagy ifi parkot? A fiatalabb generáció tagjai közül szinte mindenki megfordult az IPK-ban, a régi Kölcsey táncteremben, a Meteor Moziban, a Ruhagyárban vagy a Rock-Caféban. Nincs statisztikai adatom, de véleményem szerint a mai 30 év felettiek minimum 80 százaléka megnézett legalább egy debreceni bandát. Ki tud ezzel vetélkedni? Senki!
Épp ezért úgy gondolom, az ötvenéves jubileum kapcsán megérdemelne akár némi hivatalos csinnadrattát is a műfaj s annak képviselői.

Magyarországon egyedülálló módon utcát már kapott rockzenész! Bencsik Sándorról neveztek el Nyulason. (Az ötletgazda egy bizonyos Balázs Csaba volt, aki 2000 környékén Debrecenben járt egyetemre, és az önkormányzatnál volt közigazgatási joggyakorlaton. Valahogyan sikerült bejegyeztetni, így 2000-2001 óta hivatalosan is létezik a Bencsik Sándor utca.) Nem akarom bántani szegény Bencsik Samut, ám neki az égvilágon semmi köze sem volt Debrecenhez. Leszámítva néhány fantasztikus P.Mobil vagy P.Box koncertet.

Többen vagyunk azon a véleményen, hogy a fél évszázad alatt zenélő több ezer rockmuzsikus megérdemelne egy szobrot, de legalább emléktáblát! Hivatalos pénz nyilván nincs rá, merthogy az kell stadionra, meg színháza meg satöbbire. Nem is a várostól várnánk a pénzt. Az az átkosban se volt erre a célra, és most sincs.

Azokhoz fordulunk, akik megélték ezt az 50 évet, akiknek kellemes perceket szereztek zenészeink. Aztán majd a város vezetői eldöntik, hogy kikerülhet-e közterületre a közpénzi adakozásból összejött alkotás vagy nézhetünk alternatív megoldás után. Rövidesen lesz egy bankszámlaszám, ahol megindul a gyűjtés. Talán még arra is fussa az összegből, hogy egy kiállítást is tető alá tudjanak hozni a szervezők.

És végül a nem hivatalos ünneplés elkezdődött: Itt, a Cívishíren, a Friss Rádióban és a Facebookon. Remélem, még lesznek csatlakozók..

Szakács Béla debreceni lakos
A FM90 Friss Rádió támogatásával
FIGYELEM! EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK!

Szóljon hozzá!

Hirdetés