Hirdetés

Hirdetés

Petőfi téri történet

2011.05.29. 11:49

Petőfi téri történet

Debrecen – Nemrég tudtam meg, hogy Németországban élő barátom valójában a debreceni Petőfi tér egyik sakkasztalán született.

Hirdetés

Hirdetés

Egy forró május végén mamája rövid sétára indult, amikor is -vélhetően a hirtelen jött meleg miatt- megindult a szülés.
Óriási szerencséjére egy idős orvos ott kibicelt s mire kiérkezett a mentő addigra barátom már a tér szökőkútját is megcsodálhatta, bár ez nem feltétlenül várható el egy újszülöttől.Elsősorban hiper sznob és úrizáló nagymamája miatt a születésének valós körülményéről nem beszélt a család. Merthogy ez olyan prolis történet.

Sándor barátom is csak akkor tudta meg világra jöttének valós földrajzi koordinátáit, amikor a család a 90 -es évek elején Németországba költözött. Talán épp emiatt minden esztendőben visszatért Debrecenbe. Sokáig azt hittük mi barátok vonzottuk ide. Igazából két éve tudtam meg miért is húzta haza a szíve. Általában május végén érkezett születésnapjának a hetében, s néhány órát elidőzött ott ahol megszületett. Az a bizonyos sakkasztal már hiányzott, de ez barátomat cseppet sem zavarta. Megmagyarázhatatlan nyugalom, megbékélés volt számára az a néhány óra.

Két éve egy késő esti vonattal érkezett Debrecenbe. Villamos már nem járt, gondolta gyalogosan teszi meg az utat szálláshelyéig. Keresztül a Petőfi téren. Ismeretlenek iszonyatosan megverték, és kirabolták. Azóta nem jött Magyarországra. Pár hete mesélte el a történetet. Nem tett feljelentés, mert minek ? Németországból járjon szembesítésre ?
Megkért, hogy születésnapján fotózzam le a Petőfi téren azt a bizonyos helyet. Ahol megszületett, és ahol kis híján agyonverték.

Szakács Béla debreceni lakos

FIGYELEM! EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.

Az FM90 Friss Rádió támogatásával.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.