Hirdetés

Óravariációk

Óravariációk

Cívishír

2010.03.27. 18:45

Óravariációk

Debrecen – Érdekes ember volt az a Benjamin Franklin. Azt mindenki tudja, hogy ő is kezdeményezte az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot, ám azt talán kevesen vágják, hogy 1784-ben az ő fejéből pattant ki az óraátállítás gazdasági haszna.

Hirdetés

Hirdetés

A Franklin által felvetett ötletre több mint százhúsz évvel később, a brit építész, William Willett javasolt komolyan vehető megoldást, mivel ő sem nézte jó szemmel, hogy az emberek természetes fény mellett alszanak. „Ha húsz perccel lerövidítenénk négy vasárnapot, amit gyakorlatilag senki sem venne észre, akkor májusban, júniusban, júliusban és augusztusban nyolcvan perccel több ideig tartana a napfény este hat óra után” Elképzelése szerint szeptemberben, szintén négy vasárnap alatt lehetne visszaállítani az órákat az eredeti időre. Utánaszámolt az óraátállítás gazdasági hatásának: szerinte Nagy-Britannia és Írország 43,6 milliós lakossága több mint két és fél millió fontot takaríthatna meg az óraátállítással.

A most is alkalmazott óraátállítást 1976-ban vezették be Franciaországban. Magyarországon pedig 1980-tól tekergetjük évente kétszer az órát. Holide-holoda. Különösebb értelme már nincs.

Régen ugyanis a megtakarítás abból fakadt, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban ez a rendszer sokkal rugalmasabb, és a lámpák ki-bekapcsolását a sötétedéshez lehet közvetlenül hozzárendelni. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen mit mutat.

FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESIRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.