Hirdetés

Már csak a falusi normális?

civishir.hu

2012.11.05. 14:06

Már csak a falusi normális?

Történetünk főhőse valóságos személy. Csak a nevét változtattam meg. Helyszín egy szatmári kis falu italboltja. Időpont: november eleje. Szakács Béla írása

Hirdetés

– Mi ez a ketyere Béla fiam?
– Diktafon. Ezzel csináltam nyáron interjút Jenő bácsival.
– Oszt azzal mi lett?
– Megjelent a civishir.hu-n.
– Az ide nem jár. Szabad Földet szokott hozni a póstás néhánynak, meg tán a papnak jön a Kelet.
– Ez nem újság. Internetes honlap.
– Ja azt akkor tudom. Unokámnak is van. Olyan mint a tv és közben nyomkodni kell. Múltkor azt nézte, hogy egy ember felment zepelinnel az égbe, oszt utána leugrott.
– Félix Baumgartner a neve.
– Én oztán nem tudtam ezt megállapitani mert úgy be vót bugyolálva abba a sok ruhába. Azt nézte a nép, ahogy ugrik lefele.Van ennek értelme? Kifizetni egy csomó pénzt ilyen hülyeségre.
– Jenő bácsi. Ettől fejlődik a tudomány.
– Haggyá mán engem a tudománnyal meg a tudósokkal. Itt van ez a kecskeszakállas aki arrul írt, hogy a cigányok összefekszenek. Hogy híjják?
– Jeszenszky Géza.
– Na az. Hát megmondom én neked, eztet a magyar is csinálta. De a nemeseknél, úraknál, királyoknál is szokás volt, hogy rokont csináltak fel. Hogy megmaradjék a kékvérűség. Akko meg miért csodálkozik ezen a nép. Amúgy is ez a cigányok belügye.
– Televíziót gyakran néz?
– Hiradót nem, mert tele van gyilkolászással meg tragédiával. Tegnap azt mutatták, hogy Ausztráliában kisiklott egy vonat. Na. Mit kezdjek én evvel? Inkább az ország dógait mutatnák. Inkább rádiót hallgatok. Ha Istentisztelet van akkor kikapcsolom, mert az inkább asszonyoknak való. Meg mióta a papok politizálnak azóta nem bírom őket hallgatni. Egy pap ne politizáljon, ne röhögtesse ki magát.
– És a politika? Az érdekli?
– Hát a se nagyon. Azt látom, hogy hülyeségre kőtik a pénzt. Ha meg épül valami, rohannak oda, hogy átadják. Mintha azt az űk pénzéből építették vóna. Hát nem. A mienkbül épül itt minden.
– Mit kellene másként tenniük a politikusoknak?
– Három dologra kén odafigyelni. Adjanak munkát, a befolyt adókat meg tisztességesen hasznáják fel. A harmadik meg, hogy kevesebbet kéne dumálniuk. A duma csak az időt rabolja. Hiába beszélnék én órákat a mezőn a kukoricának, az attól nem sétál fel magátul a padlásra. Azt le kell szedni, bezsákolni, hazavinni és felcipelni. Ezek meg csak dumálnak reggeltől estig. Ezektől a málé ott rohodna meg a fődeken. Komolyan mondom Béla fiam, lassan már csak a falusi paraszt a normális. A többinek jó dógába elment az esze.

Szakács Béla debreceni lakos
A FM90 Friss Rádió támogatásával
FIGYELEM! EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK!

Szóljon hozzá!

Hirdetés