Hirdetés

Liszt a magyar rocker!

blog.civishir.hu

2011.01.30. 09:52

Liszt a magyar rocker!

Debrecen –  Amennyibe Liszt Ferenc 1811 helyett százhetven évvel később 1981-ben születik és netán focista, akkor már ötszörös aranylabdás, ha politikus akkor ő irányítja az EU-t és persze ha 30 éve is zenésznek születik: egyértelmű, hogy lenne Magyarországnak egy rockvilágsztárja.

Hirdetés

Naná, hogy magyar világsztárunk mert végül is Liszt Ferenc magyar. Szülőhelye Doborján csak Trianon után lett Ausztriáé az apukája magyar ...na jó a mama osztrák. Ez esetben had villogjon Ausztria is, ám az már felettébb érdekes, hogy születésének 200-ik évfordulója kapcsán a Szlovákok is előálltak azzal, miszerint Liszt Szlovák. Nem tudom miért nem elég neki Peter Dvorsky vagy Edita Gruberová …

Liszt Ferenc magyar, ezt támasztja alá, hogy 1982-ben életéről filmsorozat is készült Hegedűs D. Géza főszereplésével. Emlékszem jó hosszú haja volt Géza színésznek, amit a legendás Bánfi hajszesszel sietettek nőni, hogy a forgatásra kezdetére vállig érjen. Merthogy Liszt esetében nemcsak az ész, a haj is fontos volt. Nem véletlen, hogy az évforduló kapcsán induló Lisztománia 2011 ürügyén a zsenit mai rocksztárnak ábrázolják. Márkás napszeműveg és dögösen belőtt séró. Hallkan hozzáfűzöm, a bicentenáriumi rendezvénysorozat nem nálunk hanem burgelanban kezdődik. A szupersztár imidzset sem magyar, hanem osztrák kreatívok találták ki.

Az ötlet nem volt öncélú, hiszen a szervezők a mai sztárkultusz és a XIX. századi Liszt Ferenc -imádat párhuzamosságaira akarják felhívni a figyelmet a megoldással. A Lisztománia kifejezés pedig Heinrich Heine német költőtől származik, aki zseniális művész 1841-42-es berlini koncertsorozatát jellemezte ezzel a szóval, utalva a közönség - különösen a nők - szinte hisztérikus rajongására az előadó iránt. Bugyit ugyan nem dobáltak a színpadra, bár az igény valószínűleg megvolt már rá akkor is.

Egy szó mint száz, nagy buli lesz a sógoroknál és még a végén elhappolják tőlünk Lisztet.

Igaz mi is tettünk lépéseket pl. a magyar Unesco Bizottság javaslatot tett, hogy 2011 Nemzetközi Liszt év legyen és persze lesz sok-sok nívós komolyzenei hangverseny hazánkban is. Csak ezek nekem olyan kötelező szagukat. Megszokott művészek megszokott nézőközönséggel unalmas konferálással. Szerintem ha Liszt Ferencnek ma meg kellene néznie a saját bicentenáriumi buliját kimenne a büfébe csajozni, annyira unná vagy ami még rosszabb, átautózna a szomszédokhoz a bulizós, csápolós, nap szeműveges bulira.

Azért a végére pozitív leszek. A jutyubon ezidáig 1.121.953 tekintették meg a hungarian rhapsody!

Szakács Béla debreceni lakos

 

 

Olvassa béla bejegyzéseit a blog.civishir.hu oldalon. KATT IDE

FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával.

 

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés