Hirdetés

Hirdetés

Húsvéti részegség

blog.civishir.hu

2011.04.24. 10:19

Húsvéti részegség

Debrecen – Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki pont húsvét hétfőjén rúgott be először és ráadásul az első cigit is akkor tüdőzte le. Szép ünnep a húsvét.

Hirdetés

Hirdetés

A keresztények legfontosabb ünnepe ez. A Bibliából azt tanultam, hogy Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. És persze húsvét hétfőn (legalábbis gyerekkoromban) elindult falunk férfinépe tojásért. Az asszonyok akkor még beengedték a rokonokat a vendégeket és a szomszéd faluból átbiciklizett cigányokat. Étellel, tojással kínálták és persze itallal….nem csak szőke kólával. Mi gyerekek édes pálinkát kaptunk.

Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki pont húsvét hétfőjén rúgott be először és ráadásul az első cigit is akkor tüdőzte le. Hogy elkerüljem a nagyobb bajt lekortyoltam némi kölnivizet, hogy otthon ne csökentsem a lebukás veszélyét. Sikertelenül.
Amikor Debrecenbe kerültem, meglepve tapasztaltam, hogy húsvét hétfőjén nemcsak a mi kis falunkban, de a nagyvárosban is isznak a lakosok. Egyszer , még a 80-as években 17 részeget számoltunk össze a Petőfi tér pázsitján. Ráadásul délelőtt! Mi akkor indultunk locsolkodni, ők már végeztek a feladattal.

Nem tudom mi az oka, a részegség a büdös kölni vagy a dráguló tojás, de mára már a mi falunkban sem dívik annyira a hétfő locsolkodás. Leveszik a pórázt a harapós kutyákról, belakatolják a kaput vagy egyszerűen elhúznak egy hosszú hétvégére a falu lakói. Ezt teszik a városiak is. A család elruccan egy welness hétvégére, akinek nincs pénze kimegy a kertbe ha kert sincs, kikapcsolják a kapucsengőt és nézik a Bud Spencer filmeket. Maximum rokonlocsolás van, szolid italozással egybekombinálva. Kevesebb lett ezátal a részeg és kevesebbek lettünk egy locsolkodással.

Ha hiszik ha nem, nem a részegeket sírom vissza.

Szakács Béla debreceni lakos

Olvassa Béla bejegyzéseit a blog.civishir.hu oldalon.
FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.