Hirdetés

Hirdetés

Gázkazán csere? Inkább faggyúnk meg!

civishir.hu

2012.11.25. 03:23

Gázkazán csere? Inkább faggyúnk meg!
A kép illusztráció

Hölgyeim és Uraim! Ez hosszú lesz, gyomorforgató, de érdemes elolvasni. A történet igaz. Debrecenben játszódik napjainkban. Szakács Béla írása

Hirdetés

Hirdetés

Közeli ismerőseim fűtéskorszerűsítésbe kezdtek: kondenzációs gázkazánra cserélték a régit. Jött is a gázszerelő a tervezővel. A tervező elkérte a lakás alaprajzát, homlokzati rajzát. Hozzáteszem, a ház majd' 30 éve épült. Ettől függetlenül megkerültek a papírokat. A tervező elviszi és megjegyzi, az ő munkája 20 ezer forint.

Ismerősöm ezután a gázszerelővel megbeszélte, milyen teljesítményű kazánt kér. A gázos beszerzi, két napig szerel. Az ára kb. 280 ezer forint. Ehhez jönnek szerelvények  és munkadíj előleg – összesen 600 ezer forint. Két napig persze nincs fűtés és meleg víz. Érkezik  a garanciális gázos – beköti-átveszi. Majd mintegy mellékesen megjegyzi, hogy ez kisebb teljesítményű, mint kellene. Kiadás: 25 ezer forint. Ismerősöm kétségbeesetten hívja a gázszerelőt – miért kisebb teljesítményűt rakott be és nem azt, amit megbeszéltek? Újabb két nap, jön – leszereli a már beszerelt régi-újat és felrakja a nagyobb újat! Szerinte a boltban hibáztak, hogy rosszat adtak. Menet közben tetőkibúvót kell csináltatni, hogy a kéményseprő fel tudjon menni a tetőre. Jönnek a „tetőkibúvós szakemberek”, megcsinálják! Sőt, még a padlásra is csinálnak egy kibúvót, ami 20 ezer forint. Menet közben kiderül, hogy a kémény sem jó – amit 5 éve rakattak fel újra, mert nincs rajta fedlap, amit majd a kéményseprők kérnek.

Híják a régi tetőfedőt, aki a kéményt építette annó. Igéri megcsinálja és hozza a hétvégén. Nem hozta. Aztán hétfőn sem, kedden sem. Mentegetőzött, hogy nincs embere aki felrakja, de végül is elhozza, hogy az átvételnél  lássa  a kéményseprő. Hátha elhiszi, hogy erre a kéményre készült és nem díszlet a Csokonai Színházban. Szerdán megérkezett a kéményseprő – kibúvik a tetőn, megnézi a kazánt – átveszi. Amúgy  szóba sem hozta, hogy nem hiányolja a fedlapot!

Én már itt megőrültem volna, de a java most jön. Kiderült érintésvédelmi villanyszerelő is kell a kazánbeszereléshez.  Lett olyan is! Aztán egy újabb megpróbáltatás. Tudniillik az új szabály szerint állítólag nem csupán átveszik a beszerelt kazánt, de kötelesek nyomáspróbát is csinálni, tehát leszerelik a gázórát – elviszik és pár nap múlva majd visszahozzák. Addig persze nincs fűtés-melegvíz… és a tulaj izgulhat, hogy mit találnak még ki  ezek…… és  ez még mennyibe kerül. Ekkor jártunk november 13-nál . Eltelt másfél hónap és 700ezer ft után még nincs hivatalos papír a beszerelt gázkazánról….
Kedden délelőtt a Tigáz leszereli a gázórát – korrekt, pontos ember, arról nem ő tehet, hogy – kicsit bosszantóan – ugyanolyan jegyzőkönyvet tölt ki és irat alá azzal is, aki kazáncsere miatt kéri a leszerelést és azzal is, akinek tartozás vagy. manipulálás miatt szedik le a gázórát.

Szerdán azaz november 21-én délelőtt  jött a gázszerelő- nyomáspróba… délután  a tervező és a műszaki ellenőr. A tervező ahogy belép a lakásba elkérte a kialkudott pénzét- tudják az elején… mikor elkérte az alaprajzot- szóval 32 ezer forintot . Öt perc múlva a műszaki ellenőr – a tervező jelenlétében a következőket mondta.: A tervek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal..a csövek nem szabályosan mennek.

Bocsánat ,tévedtem, átírom – mondja a tervező, de a pénzt már eltette. Gondolom sejtik,  a műszaki ellenőr  így nem vette át a rendszert.

November 22., csütörtök: újabb fúrás-faragás a csövek ki és átvezetése a gázszerelő által. Végül délután 4 óra körül a műszakin ellenőr átveszi – ismerősöm megkérdi: mikor szerelik fel a gázórát, hogy végre fűtés is legyen? Ő azt nem tudja, az már nem az ő reszortja..  Mellesleg kifizetette a gázszerelő fennmaradt munkadíját és anyagköltséget, ami 120 ezer forint.
Szerencsére a Tigáz vagy mit tudom én hogy hívják őket, péntek kora délután jött az új gázórával. Amúgy egyetértettek abban, hogy nem véletlenül szerelik be a gázkazánokat a legtöbben feketén. Ezt a procedúrát idegileg és anyagilag is súlyos végigcsinálni. Hozzáteszem. Végigolvasni ezt a procedurát..., az se semmi! 

Szakács Béla debreceni lakos
A FM90 Friss Rádió támogatásával
FIGYELEM! EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK!

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.