Hirdetés

Diákok elől menekült a pincébe

civishir.hu

2012.01.15. 13:10

Diákok elől menekült a pincébe
Párizsban, 1968-ban

Debrecen – Daniel Cohn-Bendit az 1968-as francia diáklázadások egyik emblematikus figurája, talán nem is sejti, hogy társaival mekkora hatással voltak egy Debrecenben élő hölgyre.

Hirdetés

Az egykori ex anarchista, jelenleg aktív politikus az Európai Zöldek társelnöke az Európa Parlamentben. No de hagyjuk is ez a volt hippit, mert az ő élettörténete korántsem olyan érdekes és bizarr mint a fent említett debreceni háziasszonyé. Ha minden igaz Amálnak hívják, bár a család kérésére nevezzük inkább Arankának. Két nagylánya volt már az akkor 40-es éveiben járó hölgynek, akinél mindenféle előjel nélkül a a Francia diáklázadás kiverte a biztosítékot.

Rémülten lemenekült házuk pincéjébe. Mindez 1968 májusában történt és az azóta eltelt évek alatt sem a családtagjainak sem pszichológusoknak sem orvosoknak nem sikerült visszacsalogatni a felszínre. Egyszer erőszakkal ugyan a felszínre hozták, ám a hölgy sokkos állapotba került. Nem volt mit tenni visszavitték a számára biztonságot nyújtó pincébe. Ott aztán megnyugodott és stabilizálódott a vérnyomása. Aranka 43 éve éve választotta az önkéntes rabságot. A ma 91. évében járó hölgy állapota, egészsége, szellemi frissessége kifogástalan. Unokáitól 10 éve kapott egy szobabiciklit azzal teker napi másfél-két órát. Sokat olvas. Jókai és Móricz a kedvence. A napilapokra, hírműsorokra viszont azóta sem kíváncsi.

Lányai, unokái az évek során valóságos luxuskörnyezetet varázsoltak számára a pincébe, melyet az évek során képzett statikusok és szakemberek segítségével 85 négyzetméteresre növelték.Aranka reggeli után teker egyet a szobakeróval, aztán a hintaszékébe ejtőzik egy órácskát, délben közös ebéd valamelyik unokával. Délután olvasás, rádióhallgatás. Tökéletesen kezeli a DVD lejátszót így a közel 600 filmből álló repertoárból kiválaszt valami jófajta Kabos Gyulát és így az esti program is megvan oldva.

A család nem verte nagydobra Aranka furcsa hóbortját. Következetesen megvédik az RTL vagy a TV2 kíváncsi kamerái elől, nem akarják hogy újabb Fogasi Árpádot kreáljanak a történetből. Ezért is van az, hogy az íráshoz nincs módunkban Arankáról fotót megjelentetni. Egy magyar újságíró négy-öt éve állítólag felvette a kapcsolatot Daniel Cohn-Bendit-el, azt remélvén Aranka talán hallgat az ex-forradalmára. A nagy találkozás azonban elmaradt mint a civishiren a hoax.

Szakács Béla debreceni lakos
FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával.

Szóljon hozzá!

Hirdetés