Hirdetés

Recseg-ropog a baloldal

civishir.hu, fotó: mti

2011.10.27. 08:08

Recseg-ropog a baloldal
Gyurcsány Ferenc

Debrecen – Akár Kövér László is írhatta volna azt a forgatókönyvet, ami alapján a baloldal éppen a szemünk előtt hullik atomjaira. Sőt, ha visszamegyünk az időben kicsinyég, akkor bízvást e folyamatba érthető a liberális páholy széjjelhullása is. Tényleg: nem ő írta?

Hirdetés

Új baloldali párt szervezésébe kezd a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom – jelentették be a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon. Istvánffy András, a 4K! koordinátora azt mondta: terveik szerint 2012 májusában tartja alakuló kongresszusát az új baloldali patrióta párt, amelyre megfogalmazása szerint azért van szükség, mert „a Fidesz, miközben új politikai rendszert épít, egyszerre folytat jogállam-korlátozó, autoriternek nevezhető politikát, ami gazdaságilag szegényellenes, illetve a megrendült alsó-középosztályt sújtó politikával párosul.” Az MTI szerdai híréből kiderül még, hogy Istvánffy szerint baloldali válaszra van szükség, amire a korábbi kormányzás súlya és a belső válságai miatt megrendült baloldal erre nem képes. Mint mondta, ezért is indulhatott el egy erős, parlamenten kívüli civil mozgalom, s ennek logikus továbblépése, hogy a mozgalomnak az a szárnya, amely nem kíván a civil keretek között maradni, szervezett formát öltsön.

Új baloldali párt alakul tehát, ezúttal abból a gyökérből fává cseperedve, amely gyökérből egyébiránt az Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoport is kinőtt, ez utóbbi azonban a most ismertetett szándékok szerint civil mozgalom marad. Nagyon különös ez az időzítés. Normális esetben akár magától értetődőnek is tekinthetnénk, hogy egy országban a parlamenti ciklus félidejéhez közeledvén mozgolódás támad az ellenzék körében, ám ez itten nem normális eset. Ez itten Magyarország ugyanis. Minálunk az az úzus, hogy akkor kerekedik heves költözhetnék az ellenzék padsoraiban, amidőn éppen hogy össze kéne zárni. Egyébiránt ez nem most kezdődött, a 4K zászlóbontása egy folyamat része.

A liberálisok magukat rombolták szét, s miután egyetlen, többé-kevésbé tiszta ember sem maradt a porondon, átadták a helyüket az LMP lila ködös ifjú – meg kevésbé ifjú, de úgyszintén lila ködös – titánjainak. Szót se róluk többet. No de a baloldal! Éppen akkor, amikor az egységre, egy erős baloldali alternatívára a legnagyobb szükség van, Gyurcsány belefosik a ventilátorba, és az MSZP-nek még a romjait is kettéválasztja. Hanem, ami a mi modern szocialista Mózesünk után megmaradt, még mindig nem mondhatja magát baloldali választási lehetőségnek, mert itten van ez a 4K! vagy mi a fene, amely semmiképpen sem szándékozik Gyurcsányékkal együttműködni, az ortodox emeszpével meg, gondolom, pláne nem. A 4K! megszületése törvényes következménye annak a káosznak, ami ma a baloldalon leledz. És ennek a káosznak az az eredménye, hogy a baloldali és liberális gondolkodású magyar választók immáron négyfelé szavaznak: négy marginális pártocska között oszlik meg a ballib szavazóbázis.

Csak azért nem gondolom komolyan, hogy mindez a politikai trutymó a Fidesz legfőbb manipulátora, Kövér „Machiavelli” László lombikjaiban főtt ki, mert az MSZP és a néhai SZDSZ magán-titkosszolgálatai legalább olyan furmányosak, mint a Fideszéi. Nem kell őket félteni, ha egy kis fondorlatra meg vérsumák szemétkedésre van épp’ szükség. Nem, ez nem a baloldal szánt szándékkal való fölszalámizása – ez sima ostobaság.

Gyurcsány és szoci társai semmivel nem nagyobb, és nem is kisebb tekergők, mint a fideszes pénzmogulok. Az MSZP és a „hozzá közel álló” cégek és vállalkozók semmivel sem korruptabbak, mint Mr. 20% és társai, de nem is tisztességesebbek náluk. Gyurcsány bűne nem az, hogy eladósította Magyarországot és ellopta az ország pénzét – ezt tették jobboldali elődei, és pontosan ez folyik ma is. A demokrácia nemcsak arról szól, hogy magunk választhatjuk a vezetőinket, hanem arról is, hogy van valódi választási lehetőségünk. Gyurcsány felelőssége az, hogy úgy tesz, mintha nem lenne tisztában önnön, szélsőségesen megosztó személyiségével, és – egyébként nem rosszul hangzó – tervei mentén szétverte a maradék baloldalt, és ezzel ellopta az országtól az utolsó alternatívát is a Fidesszel szemben.

Ha Orbánnak egy csepp esze van, tavaszra kiíratja paprikajancsijával az előrehozott választásokat. Tuti a győzelem.

Horváth Árpád

Szóljon hozzá!

Hirdetés