Hirdetés

Coming out

civishir.hu

2009.06.12. 09:45

Coming out
Nem jutott biciklitárolóra a 30 milliárdból... (Fotó: Salánki Gábor)

Minden bizonnyal sok nagyrabecsült Cívishír-olvasó megrökönyödésére mondom ki: nekem tetszik a Fórum. No nem építészetileg és esztétikailag, annyira azért nem vagyok ízléstelen. (Cs. Bereczki Attila írása)

Hirdetés

Hirdetés

Igen, ez coming out, persze átvitt értelemben. Tudom, amit a politika és egy titokzatos gazdag karöltve, vagy külön-külön csinál meg, az reménytelenül és örökre utálatos mifelénk, de ez a gigantikus beruházás, már pusztán a méretei okán is, tőlem feltétlenül tiszteletteljes hozzáállást követel. Másrészt eltűnt a Csapó utcáról a putri, és mint a Putriellenes Debreceni Liga élharcosa, ezt buzgó lelkesedéssel üdvözlöm, még akkor is, ha esztétikailag enyhén sérültnek vélem a monstrumot. Ez mondjuk annak a kérdése, ami vagy nekem nincs, vagy a tervezőknek: az ízlésé. A Fórumban egyelőre semmi nem jó, de örülök, hogy felépült, mert még lehet jó. Előbb-utóbb kialakul, élhető lesz. Valamikor.

A Fórummal nem az a baj, hogy kívül csúnya, mert azt meg lehet szokni – nekem ugyan még nem sikerült, de Isten a tanúm, nagyon igyekszem –, hanem az, hogy mindene rosszul üzemel, mert vélhetően nem a megfelelő emberek kerültek a megfelelő helyekre a menedzsmentben. Ha volna egy életrevaló „center-account-promoting-business-sales manager”, aki a józan paraszti eszét nem arra pazarolná el, hogy „center-account-promoting-business-sales managernek” nevezi magát, akkor talán már holnap lenne minden bejáratnál biciklitároló, mert momentán egy sincs. Ha valaki a főnökségből kinézne egyszer az ablakon – ajánljuk nekik egyébként is, mert olyan magasról biztosan szép kilátás nyílik a városra –, feltűnne neki sok-sok biciklis, azaz potenciális vásárló, s hátha e látvány előcsalná belőle – nagyon mélyről – az üzleti érzéket. A határozottan nem reprezentatív mintavételem alapján a Debrecen Plaza kedvesebb a bicikliseknek, mert ott van biciklitároló. Kettő is! Képzeljék, a kerékpározás kortól, nemtől és anyagi helyzettől függetlenül ismét menő! 

Így megy ez mifelénk, nincs ebben a jelenségben semmi rendkívüli. Olyanok vezetnek médiabirodalmat, és mondják meg, mit kell írni Önöknek, akik egy üzemi e-mailt sem tudnak megírni helyesen másfél sorban, és olyanok irányítottak baromfifeldolgozót, akik libát csak a Vukban láttak, és még sorolhatnánk. Ők a különösen irritáló részhalmazai a semmihez sem értő menedzsertársadalomnak. Naponta körberöhögik őket, de minden lepereg rajtuk.

Vissza a Fórumhoz! Egy ilyen monstrumtól alapvető elvárás, hogy ne városból, hanem a városért (is) éljen, ha már annak szívében húzták fel. Például kulturált szórakozóhellyel várja a kikapcsolódni vágyó fiatalokat. Bár a világválság a több sebtől vérző magyar gazdaságot övön aluli ütésként érte, azért ifjaink továbbra is szeretnek vigadni, szerelembe esni. Ők már csak ilyenek, nagyon helyesen. Meg olyanok, hogy nincs sokszor 500 forintjuk sörre, akiknek lenne, azok Liget-lakók, és aligha a Fórum presszójában szándékoznak elkölteni a pénzüket. A menedzsment nem ért a vendéglátáshoz (sem). 

Hogy a push up melltartó meg a többi létfontosságú mundér mennyi, nem tudom – csak sejtem, hogy nagy baj lehet az árakkal, mert még nőket is alig látok az üzletsoron –, de ez a boltosok baja, a miénk az, hogy az ingyenes Fórum Magazinnal még a szegényeket is bosszantják. Mintha eddig nem lett volna elég az ingyenes szarokból. Tíz példányból hét kapásból a lépcsőházi kukában végzi, és csak három jut fel a lakásba: kettőn krumplit hámoznak, az utolsóval pedig ablakot pucolnak. Összességében tehát kevesebb mint egyharmada hasznos a „sajtóterméknek”. Ez a mintám sem reprezentatív, de meggyőződésem szerint statisztikai hibahatáron belüli. Financiálisan jövedelmezőbb lenne az „újság” árából Egyet fizet kettőt kap! akciókat indítani a bárban, illetve a bugyiboltban, hogy mindkét nem képviselői nemes gesztusként nyugtázzák, és sűrűn visszatérjenek. A biciklitárolóról nem is beszélve...

Túlléptem a még elviselhető terjedelmet, pedig úgy mondanám még. Mindenkinek boldog Pulykanapokat! Most irány a Fórum-piac! Ugye nem sztrájkolnak a kofák?

(folyt. köv.) 

Cs. Bereczki Attila

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.